• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    Mě by zajímalo, kde skončil ten filozofující mopedář, co nakonec vypadl z okna na ketaminu, nepamatujete někdo co to bylo za ID?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    PHAILO: Který projekt máš na mysli?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    Tak mi to nedalo a podíval jsem se na oficiální stránky tohoto skvělého projektu. Když pominu, že jsou tam samí mimoňové, tak to vypadá, že se propagační postupy opravdu vydávají v nějaké brožuře. Například jsem si přehrál video s titulkem "Není to utopie?" No a odpovědi na tuto otázku jsem se co? Nedozvěděl. Dokonce tam nezazněl ani jediný argument, a to sebeblbější. Samé bláboly a emoce.

    Docela by mě zajímalo, jestli v tom jejich organizačnímu týmu existuje aspoň jeden minimální béčkový ekonom. Jestli to někdo z vás, kteří nemáte od Junipetra ignore pro mě chcete udělat, zeptejte se ho na to.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Rise up (for a Basic Income)
    https://www.youtube.com/watch?v=flfOHc67wag
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    FIONOR: Podle mě to fasujou s manuálem. Ostatně i Junipetra jsem donutil dát si mě do ignorace jenom tím, že jsem po něm vytrvale chtěl odpovědět na mnou položené dotazy...
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    JUNIPETRUS: Já tomu moc nerozumím, co znamenají?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    LUBOB: 123, 335, 998, 266. Staci?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ZARREMGREGARROK: jo aha. tak dik za info ...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: cisla, prosim.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: no, právě většina peněz jsou JEN numera. řešíš skutečnou spotřebu. nastavit ZP, aby jen nedošlo ke zvýšení cenové hladiny levného spotřebního zboží, bude věda (ale věda je i nastavení daní).

    ušetříš např. na daňových úlevách pro firmy "vytvářející pracovní místa" - dodáš jim pracovní sílu, které nemusí zaplatit minimální mzdu, ano. Ale nedáš jim ty úlevy (nebo dokonce pobídky - různé dotace, apod.)

    (opět, bavíme se o reálném státě, který stejně utrácí peníze za sociální politiku a politiku zaměstnanosti - nebavíme se o idealizovaném libertariánském minimálním státě, který z daní platí jen policii a armádu)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    LUBOB: Pleteš si koncepty, které tu různí lidé prezentují.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: nemyslím, že zvýšení zdanění bude masivní
    nemysli, pocitej. myslet si muzes doslova cokoliv, ale numera neoblafnes.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: soutěž v kydání špíny nemůžeš vyhrát, když na druhé straně flamewar diskutuje víc lidí - to je jako bitva pěchoty, tam taky vyhrajou ti, kterých je víc, obvykle. tuhle debatu lze vyhrát jen taktizováním.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: nemyslím, že zvýšení zdanění bude masivní, v relativních číslech. ZP posílí spotřebu, ekonomika poroste, vybere se tedy i větší objem daní, v absolutních číslech.. to možná ano. procentuální sazby je ale spíš neprůchozí zvyšovat.

    zrušení minimální mzdy by navíc mohlo vést k omezení outsourcingu do rozvojových zemí: fakticky - pokud se změní poměr import a exportu, tak by šlo ZP vyplácet i z toho, co korporace vydělají na exportu do rozvojových zemí! (a to právě proto, že výrobu neoutsourcují, protože se nebudou být minimální mzdy, a kombinace automatizace s nižšími mzdovými náklady na konkurenceschopnou vzdělanou pracovní sílu se ukáže jako rozhodující... a dále se ušetří na dopravě - zboží je levnější tam, kde se vyrábí a odkud se vyváží...)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    LUBOB: hele, hafiku, ty nejenze nejsi schopen dat dohromady dve kloudna souveti, ale jeste k tomu porad urazis. Proc to delas? Tvuj informacni prinos je zaporny,a mluvit s tebou jako dotykat se lekle ryby
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: pokud ta výtka vůči JUNIPETROVI byl taky blábol, tak jistě :-) já jsem debatu o právu a nároku nesledoval, pouze sleduju obecný trend hejtovat tu kolektivně JUNIPETRUSE. já nemám rád davy a mám naopak slabost pro ztracené kauzy.

    obecně mám radši, aby než aby někdo práci předstíral, tak aby pracovat nemusel. žijeme v éře mobilů, proboha: věci fungují samy, řeší se jen nestandardní situace. Microsoft zjistil, že vydělává peníze na tom, když nejdřív vygeneruje bugy v software a pak si nechá zaplatit za opravenou verzi... tímhle prostě žádný opravdový prospěch nevznikl,nikomu - to je forma války, jen jinými prostředky.

    je spousta věcí, které jsou horší, než nedělat nic: spousta obchodních modelů,které by neměly existovat, ale nejde nějak taxativně vyjmenovat a zakázat nebo tak něco (lidi jsou kreativní).

    vezměme si jen "zákaz podomního prodeje": běžná věc, demokratická regulace trhu. neříkám, že s touto regulací souhlasím (pokud neporušuje běžná pravidla soužití v obcích). ale není jednodušší nastavit nějaké jasné dno, aby lidi nebyli k tomuto vůbec ekonomicky motivováni? buď lze zdůvodnit, že regulace jsou oprávněné, protože jsou za jejich dodržování občané "odměňováni" tím ZP - a nebo naopak bude možné nějaké regulace zrušit, protože daný jev vymizí. v obou případech se to může ukázat jako levnější, než represe.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS:
    ZP je logičtější a nejméně násilný (je to navíc demokratické opatření typu "co dělat s vybranými daněmi"

    problem je v tom, ze nejsi schopen zadnou tezi dovest do konce.
    na NZP potrebujes masivni zvyseni zdaneni. ve vysledku to postihne negativne vice lidi nez pozitivne.
    jak chces tohle zavest demokraticky & nenasilne?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: nemáte za celou dobu žádné nové argumenty proti.

    bud jsi sjetej nebo jsi se deklasoval na uroven kolovratku c.1
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS:
    ZP dokonce ani nereformuje vlastnická práva a nikomu žádný majetek nebere: pouze je to nápad, že z vybraných daní nebudeme budovat donekonečna dálnice, ale že sjednotíme systém sociálního zabezpečení

    predved to v cislech. az je uvidis napsana, dojde ti, jaka blbost to je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam