• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    FIONOR: Podle tohohle nepatřím ani v jednom ukazateli do top 1% takže se s nikým dělit nebudu muset. Zatím.
    Ale řekl bych, že za pár let tam budu taky.
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    FIONOR: Náhodou, mně se jeho blog líbí, dá krásně nahlédnout do života průměrného lobbisty za NZP.

    STŘEDA 27. SRPNA 2014

    na úřadě

    Všichni víme jak to je. Uřední hodiny veřejných institucí. Tam kde mají otevřeno v pátek do 15:00 nikoho v 15:01 prostě nenajdete, nedovoláte se. Jinak v pondělí a středa, úterý a čtvrtek bývají úřední hodiny jen dopoledne. Takže by vás nikdy nenapadlo volat na úřad který má do 11:00 v 13:00. Ovšem jeden úřad se tomu nově vymiká. Jedná se o úřad práce, kde mi dnes bylo zděleno, že jsem mohl klidně zavolat ve 13:00 když jsem si uvědomil že schůzka není za dva dny ale včera v 8.00. A jelikož jsem to neudělal, například protože nemám telefon. Jsem prozatím oficiálně vyhozen z úřadu práce. A přijdu tak cca o 27tis. A víte proč, protože se nově na úřady dovoláte i dvě hodiny po pracovní době. Můžete se na to zeptat samy Karolíny Bočkové tel: 950178293. Především pak v úterý a čtvrtek, dvě hodiny po 11:00.
    VYSTAVIL EKIM V 6:39
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Jo 10 let by myslim mohlo stacit.
    Nektere efekty jsou myslim na generaci, ale na mladsich uz by si mohl pozorovat efekt.
    Starsi byvaji rigidnejsi. Nekteri se napr. odmitaji snazit pochopit pocitac, smart fon.. ne ze by to ve starsim veku neslo
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Bestseller Amazonu: Francúzsky ekonóm, ktorý oživil Marxa | Svet | Ekonomika | TREND.sk
    http://ekonomika.etrend.sk/svet/bestseller-amazonu-francuzsky-ekonom-ktory-ozivil-marxa.html
    Keď vlani v auguste 42-ročný profesor Paris School of Economic Thomas Piketty vydal v domovskom Francúzsku knihu Capital in the XXI. Century, vyvolal mierny rozruch medzi úzkou ekonomickou elitou.

    Pred dvoma mesiacmi kniha vyšla v angličtine a v priebehu niekoľkých dní sa stala najpredávanejšou knihou Amazonu. Vydavateľstvo Harvard University Press hlási rekordné predaje a čaká sa na už štvrtú dotlač. V
    jeho histórii ešte nikdy nezažilo, aby za dva mesiace vypredalo 80-tisíc výtlačkov a desiatky tisíc sa predali prostredníctvom Amazonu po celom svete.

    Bestseller o prehlbujúcej sa majetkovej nerovnosti vo svete urobil zo sympatického Francúza podľa New York Magazine „rock star ekonóma“.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: A zaroven - vacsinu bohatsva vlastni 1% ludi a NZP sposobi, ze sa rozdelia zo zvyskom sveta a zaroven im nic nezoberies. :) Teda aspon tak vyzeraju niektore teorie..
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: To som pisal aj ja - ale primarne koli tomu, ze napr. experiment v Namibii bol nastaveny tak, ze sa tykal len malej skupiny obyvatelstva a to este z extremne chudobnej oblasti. Tj. chybal tam prave prierez celkovym obyvatelstvom, hlavne s lepsim prijmom a stabilnym zamestnanim atd. Samozrejme, ze ani takyto experiment nebude splnat zakladnu otazku - tj. ako si to ma krajina samofinancovat (napr. to co dostavali v Namibii defakto vyrazne prekracovalo standardne prijmy obyvatelstva), ale aspon to bude v ostatnych parametroch rovnake.

    Zaroven sa budu musiet definovat pravidla - tj. napr. ci NZP dostane aj zlocinec, ci dieta, imigrant, atd. Proste prinuti to formulovat konktretny NZP variant. To co som napisal je len zakladna idea - ze sa to proste realne da skusit, to ako nastavit parametre aby najviac zodpovedali tomu co chceme zistit - to je ina otazka.

    Tych 10 rokov je zaujimavych pre dlhodoby spolocensky dopad. Za 2-3 roky sa nove schemy podnikania asi moc nerozvinu.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    UBI - Beautifully, disarmingly simple idea (Prof. Philippe van Parijs) (ENG)
    https://www.youtube.com/watch?v=c7nY0UWrSIA
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    OMNIHASH: To už je tak rok nebo dva, byl to jeden z morálních guru NZP, ale nezvládl život proroka. Ještěže jste si vzpoměli na jeho ID, zde je jeho blog, prosím administrátory, aby ho umistili do záhlaví.

    Ale jak vidím mudrc stále káže, škoda, že již zanevřel na toto místní společenstvo:

    "
    čas na teť

    Já už jsem pracoval až až, jediná šance jak tuhle planetu nechat celou je aby to 1%co vlastní převážnou část bohatžství, se rozdělily se zbytkem světa.

    "
    mrakoplast
    http://mrakoplast.blogspot.cz/
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: To je zajímavý experiment. NZP jako spása lidstva teda nevím, ale zlá idea to myslím není :-)
    Jen mám pocit, že podobné experimenty už proběhly (ne teda asi v délce 10 let), a tady jste někdo psal, že experiment v takových podmínkách není srovnatelný s Evropou.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TUILE: TAK TO MLUVÍŠ O VERZI 04/a/1258B rev.01, mě se víc líbí 08/u/3256v rev. 11 kde to jde z DPH vyšroubovanýho do stavu kterýmu se mezi odborníky řiká "jako hovado".
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    TUILE: co ..?
    TUILE
    TUILE --- ---
    tak sem si dneska hrala s kalkulackou.
    pri prumerne mzde (dala sem 25k/mesicne) bez jakychkoliv zavazku jsou odvody na socialni pojisteni a sleva na dani se blizi cislu 10k. (soc zamestnanec 1620 + soc zam,estnavatel 6250 + sleva na dani 2070).
    Kalkulátor čisté mzdy v roce 2014
    http://kalkulacky.idnes.cz/cr_kalkulator-ciste-mzdy-2014.php

    jestli si dobre vzpominam, tak NZP melo jit se soc. pojisteni a slevy na dani pro zamestnace, ne?
    nebo se pletu?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SEAMON: Myslim že víc by ocenili samopal.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    FIONOR: Ja by som sa kludne aj zapojil, ak by to teda malo spravne parametre - bola by to sice uz relativne slusna sumicka, ale rocne miniem tych 120e na vacsie kraviny. :D

    Mne to tiez pride ako idealna akcia pre medzinarodnych piratov - ak zapoje vsetky svoje odnoze, tak proste nemoze byt problem zohnat 2-3 mil ludi. Len si zas treba vcelku verit - aby tu vyzbieranu sumu niekto naozaj neupiratil. :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KANG_KEK: sauce pls!
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KANG_KEK: simuluje že umí číst.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    Ok, teraz ciste teoreticky - co takto cez crowd funding zriadit NZP v nejakej rozvojovej krajine - nieco na styl http://www.bignam.org/Index.html, ale skutocne pre vsetkych v rovnakej vyske tj. nieco v hladina 5-10e na nase pomery na cca 10 rokov.

    Platilo by sa to dopredu a na organizatorovi by bolo aby z celkovej sumy investovanim zarobil na pripadny populacny prirastok - co je myslim vcelku realne. Samozrejme, ze okrem pomoci by boli zaujimave prave data v priereze cez celu spolocnost. Tiez vyvoj ekonomiky atd - to by urcila skupina odbornikov (pro aj kontra NZP). Samozrejme, ze ucty spravcu by museli byt uplne transparentne a verejne.

    Dalej by sa muselo jednat len o NZP - tj. z tychto penazi by sa nesmela realizovat ziadna ina rozvojova pomoc (tj. vystavba atd). Po vyprsani 10 rokov by sa zvysne financie - hadam by nejake boli, darovali vlade danej krajiny. (predpokladam, ze by sa kludne prekrocil minimalny rozpocet)

    Samozrejme, ze sa da diskutovat nakolko je taky experiment moralny - ale podla tunajsej diskusie ma byt NZP spasa ludstva, takze to beriem ako moralne akceptovatelne.

    Na orgranizatorovi by samozrejme bolo to, aby urcil a zverejnil koncepciu. Uzavrel dohodu s vladou danej krajiny a tieto detaily (:D).

    Prispeli by ste na take nieco?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FIONOR: JUNIPETRUS je podle vseho jednoduse nevychovany. nekdo ho zapomnel vychovat pro tento pomerne strukturovany a racionalni svet.
    KANG_KEK
    KANG_KEK --- ---
    Jo super díky. Nevíte kde je mu konec, to už nezakládá lepší svět s NZP, tam u toho Occupy stánku ve spacáku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam