• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jak promrhat 375 miliard liber - Selhání kvantitativního uvolňování
    https://www.youtube.com/watch?v=fQ1U85KWQaI
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    no ja znam zase Josefa Novaka, kteremu se napad s NZP naopak nepozdava...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Další kdo mě napadá.. Jan Šlemenda a Milan Neubert :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jaké jsou klíčové hodnoty Hearth? Tvůrce púorátů jobs.cz a prace.cz
    Jaké jsou klíčové hodnoty Hearth?
    http://www.youtube.com/watch?v=y80cgZnTNxY


    Tomáš Hajzler a Libor Malý - Rozhovor nejen o dávaní:)
    Tomáš Hajzler a Libor Malý - Rozhovor nejen o dávaní:)
    http://www.youtube.com/watch?v=GFDB_t9GfLY


    _BENNY: Znám lidi s nadrpůměrným platem kteří NZP podporovali a asi podporují.. Například Martin Profant otec Ondřeje profanta
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: jo, protoze je uplne jasny a logicky, ze by to nejakym zpusobem zaplatili oni. je videt, ze pres tu veskerou propagandu co mas natlacenou v hlave, jsi nakonec vcelku vnimavy chlapec ;-)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Nebo o NZP zatím vědí a diskutují jen ti, kteří mají nadprůměrné platy.. To by vysvětlovalo tak malou podporu :D
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: holt by sis polepsil akorat tak ty ;)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Zatím to vypadá že tu není nikdo, kdo se nebojí hlasovat a myslí si že by si po zavedení NZP ekonomicky polepšil :)
    [ NEKROMANT @ Nepodmíněný Základní Příjem ]
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: otazka je, co vsechno jsi pro lidstvo udelal v tom usetrenem case, kdys nemusel chodit do prace? umel bys ten prinos pro spolecnost vycislit v dolarech?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ano, to je to, zhruba. dlouho bylo v módě považovat práci za smysl života. já jsem bohužel viděl tolik naprosto zbytečné nebo mě nepochopitelné cíle sledující práce, že jsem opravdu práci jako smysl života vyškrtl už před mnoha lety (ne, že bych našel nějaký jiný, ale prostě spíš se smířím s tím, že život smysl nemá, než abych ho hledal v práci)

    navíc po nějakém rozkoukání v ekonomice jsem pochopil, že zisk, ve kterým je zahrnuto obrovské množství třeba i časově nenáročných aktivit (shromažďování informací, plánování nějaké aktivity v čase, management rizika) jsem začal chápat jako daleko rozumnější cíl, než mzdu (která se stará právě o ten management rizika a souvisí s ochotou přenést rozhodovací mechanismy na někoho jiného). takže v podstatě by lidi měli dělat spíše správná ekonomická rozhodnutí - než nutně řešit jaké množství času vykonávají nějakou jasně definovanou aktivitu na něčí povel, na něčím místě.

    no a odtud byl k podpoře ZP už jen krůček, protože samozřejmě, člověk si hned uvědomí, že ten "čistý kapitalismus" bude mít pro někoho příliš ostré hrany a bude potřebovat nějak vypolstrovat.

    ano o tohle celou dobu jde: Ani Lafargue však nepochybuje, že práce je nezbytností, odmítá však pokusy zbožštit práci a vyhlásit pracovitost za nejvyšší ctnost. a nejde jen o pozitivní hodnocení: určitě spousta lidí provedla horší věci, než že nikdy nepracovala (zažil jsem ale i projevy absurdního obdivu ke zlodějům, protože umět třeba otevřít zámek je přece skoro umění a to kradení je vlastně taky spousta "práce"... příklad, kdy obdiv k tomu, že někdo dělá něco místo nic, zachází ad absurdum: "co na tom, že tím škodí, když projevuje snahu")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: no, já se ani po letech nezmohl na roombu :-) ale fakt... zrovna úkol typu vyluxování, zametení apod. jasně definovaného prostranství (GPS souřadnice od do, fixní plocha podlahy, apod.) je strojově řešitelný dobře.

    je jasné, že někdo nějakou práci pro sebe nebo pro někoho jiného stejně vždy bude muset dělat. i kdyby šlo o ty opravy automatizovaných systémů, apod.

    spíš jde o to, jestli takové příležitostné zaměstnání bude pro lidi zdrojem jejich identity: tím myslím "tatínek je dělník/řidič", "maminka je učitelka/úřednice". prostě lidi přestanou svojí profesi brát jako nějaký svůj zásadní atribut: jistě, ne každou práci bude moci zvládat každý, hladina rozvrstvení podle kvalifikací se tak nějak udrží, na něco bude stále potřeba školení, zkoušky, jako dnes: spíš lidi nebudou řešit kterou konkrétně z těch příležitostných nekvalifikovaných prací si zrovna přivydělávají a jestli si někdo přivydělává víc nebo míň... zmizí takový ten tlak "tohle je třeba dělat každý den 8h, aby se člověk mohl považovat za poctivě pracujícího".

    pořád asi zůstanou určitě "kasty", do kterých se nedostane jen tak každý: lékaři. nevěřím, že se jen tak nechají "zrušit" právníci. apod. prostě někteří lidi milují výlučnost a budou o ní dál usilovat, tohle je na ZP zcela nezávislé.

    ale myslím se bude otupovat taková ta "protestantská etika", že něco dělat je vždycky lepší, než nedělat nic: prostě pracovat víc nebude ani zavrženíhodné, ani obdivuhodné: jednoduše se to bude brát tak, že ty lidi to dělají, protože je za to někdo ochotný zaplatit - což může a nemusí být dobře nebo špatně, prostě většina lidí bude mít zkušenost, že občas práce není, a nebudou pohrdat těmi, kdo zrovna nepracují.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    dlouho tu nebyli nejaci ti roboti...

    Automaty a počítače by nás mohly vrátit zpět na „zem“ - ceskapozice.lidovky.cz
    http://ceskapozice.lidovky.cz/...vratit-zpet-na-zem-f8o-/tema.aspx?c=A141226_145837_pozice-tema_lube
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jako byl to fail, ale v zásadě, kdyby neproběhla, Evropa by dnes vypadala hodně jinak. podobné změny totiž přivedou pozornost k tak zásadním otázkám, že ani opozice proti té změně si už netroufne trvale prosazovat původní stav.

    příklad: nebýt francouzské revoluce, tak určité klíčové funkce ve společnosti zůstanou vyhrazené potomkům aristokratických rodů. samozřejmě i odpůrci revoluce a demokracie v průběhu následujícího století tiše připustili, že je nakonec i pro ty se "správným původem" nakonec výhodnější, když šance uplatnit se dostanou spíš ti nejschopnější, než ti se "správným původem". jenže liberální debata se dávno od tak samozřejmé věci posunula někam jinam (neříkám, že tomu vždy rozumím, nebo jsem ochoten bez remcání přijmout ten správný "progresivní" názor, ale prostě to tak je... nějaká změna ve společnosti se tak jako tak děje - tak proč se nebavit o tom, jaká změna by se nám komu líbila?)

    jinak, že ty změny většina lidí nechce krvavé, v tom se shodla většina liberálů i konzervativců. samozřejmě od té doby proběhla i řádka krvavých kontrarevolucí (vojenských převratů, apod.), liberálové si většinou od té doby dávají pozor, aby revoluce k takové násilné odvetě neposkytovaly záminku, speciální případ byli bolševici, kteří speciálně požadovali, že opravdu správná a autentická revoluce musí být krvavá a basta: to ale byl dost exces a většina progresivních myšlenkových směrů se dnes snaží vymýšlet programově nenásilná řešení (a zase: konflikt jsou zase adrenalin, takže zase lidi, které to prostě baví, si snadno najdou jakoukoliv záminku)

    nakonec myšlenky směřující k francouzské revoluce existovaly stovky let, ale samy o sobě nezmohly nic: monarchie se zhroutila spíše v důsledku menší ekonomické (v té době zemědělské) krize. stejně tak o ZP se můžeme bavit klidně další desítky let, ale nakročeno k němu mají země jako Španělsko (kde nezaměstnanost mládeže dosahuje snad 50% - to už nejde bagatelizovat frázema o "nemakačencích": to je prostě masivní společenská transformace, a ve stejné době tam lidi vidí, že se tam postavila spousta domů, které se nikdo nemohl dovolit pronajmout, apod.)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: a nebo se nasadi roboty...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ALMAD: holt popelarum pridaj. verim, ze nektery to muze bavit. a nebo se problem s odpadem vyresi jinak. lide jej budou recyklovat a tridit sami, jako je to v jinych zemich...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no ja bych se nerad vracel do doby francouzsky revoluce, ne tedy, ze by nemela nejaky historicky vyznam, ale ta doba byla celkem krvava a pozrala i svy vlastni deti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: tak znovu i pro tebe
    1) na tohle se názory různí, NZP není ZP, příliš radikální podpora NZP samozřejmě může vést i k tomu, že se nenajde podpora ani na (z hlediska logiky reálné společnosti) snáze odůvodnitelný ZP
    2) vůbec nechápu, kdo kde přišel na to, že není pro každého stejný. je to stejná finanční částka, ne válečný přídělový systém. pro každého bude mít ten příjem jinou subjektivní hodnotu, ale čistě numericky bude pro občany jedné země stejný
    3) zpochybňování peněz je úplně jiný level. příčetný obhájce ZP musí chápat, že v případě zpochybnění finančního systému mu ten příjem bude nanic (nevylučuju, že část lidí, co propaguje ZP, v tom vidí nástroj zpochybnění finančního systému... ale extrémní křídlo se najde u každého myšlenkového směru a není to důvod zavírat oči před rozumnou verzí téhož)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: občanská mzda = historické označení ZP v terminologii Velké francouzské revoluce. ZP je stejný (tedy tabulka s jednou řádkou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: v mém podání by:

    1) ho ve výkonu trestu rozhodně nedostával (nebo by se z něj pokryly náklady na věznění, které vždy budou vyšší než ZP, protože musíš platit ostrahu - a ta bude určitě chtít brát hodně víc, než ZP). ale je to i logické v rámci mého zdůvodnění (ZP jako mzda či smluví odměna za dobrovolné dodržování zákonů - což zní blbě do chvíle, než si to člověk promyslí, že zákony by samozřejmě neměly být nesmyslné a účelové, a že to jde změnit, v demokracii)
    2) tak jistě
    3) nemyslím, že by funkce peněz byla ZP zpochybněna, právě naopak: za některé věci by bylo trapné nenabídnout aspoň malou dobrovolnou odměnu, protože zcela bez prostředků by v takovém systému nebyl nikdo. a samozřejmě motivace vydělat si víc než ZP by byla poměrně velká.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: já právě očekávám, že ZP by vedl k zvýšení tržního ohodnocení řady dnes podřadných profesí :-) což by právě mohlo pomoci tolik potřebné sociální mobilitě (dnes ty podřadné profese dělají lidi často kvůli existenčnímu tlaku).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam