• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DANYSEK: takze shodnem, ze tento proces je ponizujici a je zatim zbytecna buzerace statu?
    Tak prave tohle NZP odstrani.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Danova uleva jsou penize, ktere obcan statu neodvadi (ale na ruku je nedostava)
    V důsledku je (pro koncového příjemce) jedno, jestli to stát nenápadně "nesebere", nebo sebere a s velkým halasem vyplatí zpět - máš prostě o 2k víc a je celkem jedno, jestli tomu budeš říkat "sleva" nebo "ZP"...

    Mno, ony ty počty pobiratelů PnŽ docela strmě rostou... Meziročně v řádu vyšších desítek procent... A také- ne vždy jde jen o ty usmolené 3k - často se tu bavíme o částkách v součtu 20-30k... (rodiny)

    Jinak na školní pomůcky se dává v 1. třídě, v 6. třídě a v 1. ročníku SŠ další dávka, MOP - "tisícovka na pastelky"... ;)
    Školkovné se většinou odpouští, obědy ve škole zase nestojí tolik a v sekáčích často najdeš téměř nové, drahé věci za pár korun....

    DANYSEK: Důchody by se v žádném případě neměly snižovat, v nejhorším by měly zůstat stejné (s minimální hranicí na úrovni ZP).

    Šedá ekonomika je ve skutečnosti velmi zásadní problém - jednak jako daňový únik, druhak jako zdroj korupce (pro zakrytí a zvětšení úniku).
    Zároveň souvisí s těmi dávkami...

    Třeba takový borec, kterému firma Hubka-výškové práce zaplatí kurz "práce nad volnou hlubinou" za skoro desítku, ale pak pro něj náhle nemá práci a on chudák žije už rok na ulici, pere v potoce, žehlí si pomocí oblázků a sbírá květiny na výrobu domácí aviváže... A žije z dávky hmotné nouze 3410,- Kč
    Pan Hubka má na FB příspěvek z roku 2012 nebo 2011, že jestli vláda zvýší daně, tak místo na finančák bude chodit na pracák brečet, že práce není a že za těch 10% slevy mu rčitě rádi tu zakázku dají bez faktury...

    DANYSEK: To záleží na časových možnostech - takovéhle prověřování je extrémně časově náročné a ve chvíli, kdy má úředník teoreticky 160 pracovních hodin během kterých by se měl každý měsíc setkat i s 200-500 klienty (podle toho, jak moc je drsný) a kontrolovat je i v místě bydliště (= 2 hodiny v MHD a půl hodiny na místě) jestli tam nemají plazmu a mercedesa, je to dost komplikované...

    Navíc na HMN je obrovská fluktuace zaměstnanců, takže spousta lidí ani neví, jak se třeba zeptat v bance na klienta a jeho výpisy z účtů, protože je to neměl kdo naučit a poslání datovky v prostředí programu Athena není zrovna jednoduché...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DANYSEK: aj, no v případě Káti... no... to bude potěš koště :) (Je OZP, mohli by bejt mírnější?)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SHEALA: ono to je s hmotnou nouzi jeste veselejsi - prideleni doprovazi jakesi "svlekani do naha" pred socialnimi pracovniky (pokud jde o ekonomicky stav, proste si te pomerne dusledne proklepnou a pokud se ukaze, ze prachy mas nekde ulity - smula...). Treba na malem meste to proklepavani nemusi byt pro potencialniho prijemce prijemna zalezitost :-) (tez realna zkusenost s jednou kamaradkou pred par lety, co do teto kategorie spadla - diky gymplu a vseobecne vysoke nezamestnanosti v regionu se ji prace blbe hledala, dojizdeni treba az do Prahy byl z nejakeho duvodu bohuzel taky problem...). Lidi casto videj jen ty penize, ale uz netusi, co je za tim.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DANYSEK: ale tak jistě, pro mě je to taky pomatený blud. Ovšem díky tomuhle auditku začínám bejt čím dál schopnější v sociálním poradenství :) (Aneb všechno co jsem k životu potřebovala, jsem se naučila na Nyxu)
    Ano, s těmi důchody, 9000 je znatelně málo oproti současnému stavu.
    GORG
    GORG --- ---
    PHAILO: Aha, takže číslo, kterým argumentuješ je kompletně smyšlené. Och, tak je silný kafe argumentovat smyšlenými čísly.
    Nedivím se, že tě tolik baví se bavit jen o rozpočtu, kde je to jen o číslech :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SHEALA: no, ale na davky jde odhadem nejakych 20% rozpoctu MPSV (ktery sam o sobe spolkne cca 43% celeho objemu statnich penez). Samotna hmotna nouze (PnZ) tvori 1,5% vydaju MPSV... kdyz se nad tim do hloubky zamyslime, zadne drama se nekona a asi to jde utahnout - tech zewlu neni zadna majorita... Nejvetsi cast - 75% vydaju MPSV tvori penze/duchody (tedy vydaje na lidi post-produktivnim veku)... zbytek jsou dalsi vydaje resortu (politika zamestnanosti atd). Co jsem tak koukal na ty "piratske" vypocty, tak oni do svych vypoctu toho, "jak to vychazi" zahrnuji z vetsi casti zjevne i ty duchody a vysledna castka NZP znamena pro duchodce ubytek (kdy piratske financovani rozdilu je... ehm... nejasne) - na coz jsem uz poukazoval. A ono kdyz ze socialnich vydaju odectes duchodce, tak uz to vazne az tak moc penez k rozdavani neni. Sedou ekonomiku bych vynechal - jsem toho nazoru, ze cim nesmyslnejsi regulace bude, tim vic seda ekonomika pokvete :-) A ja NZP jako univerzalni reseni rozhodne nepovazuju - podle me je to pomateny blud :-)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    GORG: Nezaměstnaní + nepracující + většina státních zaměstnanců ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    PHAILO: To číslo si vzal kde, smím-li se zeptat?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    DANYSEK: ano, ale tohle je dávka pro zevly. Čili pro lidi kteří jsou práceschopní. Kvůli nějakýmu sociálními smíru a tak. Nejsou v tom ještě ani přídavky na dítě. Existuje něco jako mimořádná okamžitá pomoc. (A taky existuje něco jako práce na černo)

    Co je špatný že se uznávají jako práceschopní lidé co práceschopní nejsou, nebo sice práceschopní jsou, ale do tý práce vedou nějaký schody, nebo se dávají dohromady po dlouhodobé duševní nemoci a tak. (Což je sice systémovej problém, ale pokud to budeš řešit NZP, tak kvůli tomu začneš platit hromadu zelvlů a vyčerpáš zdroje, které kupodivu nejsou nekonečné)

    No a já na rozdíl od Commodora, Trissie a lidí na UP nejsem kováná v socpráci a sociálních dávkách, tohle je jen základ co vím.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: Danova uleva jsou penize, ktere obcan statu neodvadi (ale na ruku je nedostava) - zustanou mu z jeho platu... takto "podane" to pusobi tak, ze dostane 6k do ruky. Samotna danova uleva je ale jeden z prvku progresivniho zdaneni - kdy nizkoprijmove skupiny naopak dojdou do stavu, kdy je jejich odvod na DPFO zanedbatelny (omezis stim pocet transferu obcan-> stat-> zpet obcan).

    PnZ muze pusobit s detmi zajimave (ale na hlavu nic moc...) - ale ono i to dite jsou naklady. Copak jidlo, ale ono i jen "bezplatne" skolstvi rodinu na nemaly peniz vyjde ve forme ruznych pomucek atd, o pripadnem dojizdeni nemluve (odrazi se mj. ve vyssim PnZ u starsich deti, i kdyz dopravu jde resit tez jinak). O dalsich vydajich na dite - aby decko nebylo v kolektivu totalni outsider - nemluve, oblecenim pocinaje... Takze ono v realu to nevypada tak slunickove. Hlavne to ale nevyplacis vsem lidem, ale jen omezene skupine - troufam si rict, ze kdyby se melo vyplacet PnZ 100% obyvatelstva, tak velmi rychle nasledujeme Recko ;-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    Jen pro představu - SOUČASNÁ* výše měsíčního ZP při splnění několika podmínek, zaměstnanec vs. zewl:
    (* od zítřka)

    Zaměstnanec (a rodina):
    Dospělý: 2070,- (Daňová sleva/bonus na poplatníka)
    1. dítě: 1117,- (Daňová sleva/bonus na dítě + do určitého příjmu rodičů: + 500/610/700 Kč Přídavek na dítě)
    2. dítě: 1317,- (Daňová sleva/bonus na dítě + do určitého příjmu rodičů: + 500/610/700 Kč Přídavek na dítě)
    3. (a další) dítě: 1417,- (Daňová sleva/bonus na dítě + do určitého příjmu rodičů: + 500/610/700 Kč Přídavek na dítě)

    4-členná rodina (pracující rodiče+děti 10 a 14 let):
    ZP: (2*2070+1117+1317)= 6.574,- Kč / měsíc
    + možná dalších 1220 Kč (malé mzdy rodičů v předcházejícím roce)

    Zewl (a rodina):
    Single zewl: 2200,- (výjimečně - dluhy na výživném/hospitalizace) až 3140,- (Příspěvek na živobytí - PnŽ)

    Nejstarší zewl v rodině: 2200,- (výjimečně) až 3140,- (PnŽ)
    Každý další dospělý (15+) zewl: 2200,- (výjimečně) až 2830,- (PnŽ)
    Děti (a studenti): (Pozn: Přídavky na dítě se započítávají 100% jako příjem, takže se akorát vypllácí z jiné kapsy, ale částka je stejná)
    Každé nezaopatřené dítě 0-5 let: 1740,- (PnŽ)
    Každé nezaopatřené dítě 6-14 let: 2140,- (PnŽ)
    Každé nezaopatřené dítě 15-26 let: 2430,- (PnŽ)

    4-členná rodina (zewlí rodiče+děti 10 a 14 let):
    ZP: (3140+2830+2*2140)= 10.250,- Kč / měsíc

    A to jsem vůbec nebral v potaz dávky na bydlení, které jsou podmíněny tím, že nějaké bydlení mají...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: prosim, prosim... a ta O Cervene Karkulce by nebyla...? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no, existuje a neexistuje... rozhodne na tu davku nedosahne uplne kazdy ;-) Od urcite hladiny prijmu na davku narok nemas. Samotne DPFO (+SP) jsou zdrojem solidarni kompenzace, kdy ti vice vydelavajici prispivaji na ty, kteri tolik nevydelaji a pobiraji nejakou davku. Samotna komplikovanost socialniho systemu je jiny problem a urcite by to zjednoduseni sneslo - nicmene vazne nevim zadny racionalni duvod, proc by se mela davka vyplacet vsem. A hlavne z ceho se to vyplati... :-) Navic pri zruseni DPFO padne ona solidarnost - kdy lide vice vydelavajici prestanou prispivat na ty mene vydelavajici...

    JUNIPETRUS: Slusnou formou ti sdeluji, ze vlastnictvi nemovitosti neni jen o jejim uzivani, ale tez je spojeno s nejakymi dalsimi prubeznymi naklady. Ti, co bydli ve svem byte (nebo dome) rozhodne nemaji nulove naklady na bydleni. Je videt, ze byt ani dum sam nevlastnis :-) Doslova pises "Vis proc se plati najmy? Protoze, lidi nebydli ve svem, a musi platit nekomu jinemu". Vazne usmevna konstrukce, ted jeste okorenena vyrokem "Lidi v pronajmu plati vic (najem + fond oprav, nez ti co plati jenom do fondu oprav". Aha, takze byty se stavej zadarmo, nebo jak jinak k tomu bytu majitel prijde? Podle tebe je tedy v obecne rovine spatne, ze kdyz nekdo investuje do majetku, ze chce svou investici splatit zpet (zahrnute treba v tom najmu) ? ;-) Fond oprav se jinak tyka pouze spolecnych prostor objektu, nikoliv vsak treba vnitrniho vybaveni bytu - jehoz zivotnost take neni nekonecna - a jehoz udrzba jde vzdy na vrub majitele bytu (nikoliv spolecneho fondu uprav v domech se SVJ atd)... a ty se dopoustis stale dokola tehoz - nejak zapominas, ze z neceho se to zaplatit musi - pricemz nikdy nedokazes poskytnout odpoved na otazku, z ceho :-)

    JUNIPETRUS: poslanim penez na ucet kapitalista rozhodne nevznikne :-) Pokud by platila tato tvoje teze, tak socialismus vlastne u nas nikdy nebyl, nebot i za socialismu dostavali penize a vetsina obcanu byla kapitalisty. Prace byla povinna (i kdyz se lidi nepredreli, ale razitko v obcance byt muselo), tedy i stabilni prijem - naopak byt nezamestnany bylo trestne (prizivnictvi... az 3 roky vezeni). Je teda divny, ze se komunismus ekonomicky zhroutil, kdyz to meli vymysleny v podstate podobne ted vymyslite NZP :D
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _A5_: spolehni se, zaridime to za tebe:-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SHEALA: Jo, přesně tak.

    I když si myslim že to s NZP moc nesouvisí, jenom bych byl opatrný s tou argumentací "lidi se vždycky dohodnou ve prospěch celku".
    _A5_
    _A5_ --- ---
    JUNIPETRUS: Vsak ja jsem psal, ze jsem nemakacenko. Proto doufam, ze to pro me nekdo zaridi a ja nebudu muset hnout ani prstem,
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JUNIPETRUS: tak to ale pak není nepodmíněný?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    _A5_: kdyz chces nzp, musis se o to nejak zaslouzit, tohle je strasne jednoduchy rict "zaridte mi nzp" a nehnout ani prstem:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam