• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: Gorg ti to vysvětlil jasně. Administrace ZP si nevyžádá práci. Mzdy zaměstnanců v sociální sféře, rozhodující, kdo je potřebný a kdo už ne, náklady představují. Ani v případě ZP ani v případě mezd státních úředníků to nefunguje přimalováváním nul na bankovky (budeš se divit, ale ani státní úředníci nechtějí žít v Zimbabwe nebo rané Výmarské republice)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Není to spíš tím, že princip nepodmíněnosti vyžaduje víc peněz než stávající systém a tak dělá problémy s ufinancovatelností?
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: No experimentalne jsem tu řešil NŽM, ale zdejší predikce skeptiků to opět viděly černě.(naklady max cca 20 mld. Kč,ale spis mnohem min.. tj. pod 10 mld.)

    Tak se z toho mi zdá spíš zaujatost.

    Jako model, že nejde ani tak o to, že se VZP jeví neufinancovatelně, ale že vadí samotný ten princip nepodminěnosti jako takový.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    FIONOR: presne tak. to je to, s cim tu nikdo z tech snilku nepocita. mysleji si, ze kdyz se lidem rozdaji penize, ze vsechno ostatni zustane nezmeneno..
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: Řešilo se náklady na administraci NZP. Ne kde vzít prachy na dávky jako takové..
    no vzdyt! tohle resi problem administrace NZP dokonale. kazdy si to zaridi sam v klidu doma jednim cernym fixem..
    pochopitelne, takovou prkotinu 'kde na to vzit' pak resit netreba.
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: To právě nemůžeš jen tak svévolně měnit téma. Řešilo se náklady na administraci NZP. Ne kde vzít prachy na dávky jako takové.
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Koukal jsem, ale přišlo mi, že máš nějaké halucinace.

    Ad tabulka, beru zpět. Podle mě to jde teda dost mimo, o čem jsem vlastně mluvil.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG:
    Máš tu řekněme 7 milionu dospělých? Každý dostane ty samé peníze. Co na tom chceš přerozdělovat?
    Každýmu z těch lidí pravidelně pošleš peníze..


    proc tak komplikovane? v podstate staci, aby si kazdy mohl primalovat na kazdou bankovku jednu nulu.
    konec chudoby, konec problemu.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Takže když odpovídáš na můj příspěvek, tak nečteš na co odpovídám? Okay.
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Dobře si to splácal dohromady teda. :)
    Pro mě za mě... netušil jsem, že furt řešíš tu tabulku, jak moc státy utrácí vůči HDP.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Super, takže ti konečně došlo, že NZP je sociální dávka a nemůžeš argumentovat tabulkou kde polovina informací je z doby před vymyšlením sociálního státu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale pravda, po roce debatovani jak moc bude zdanenej luxus, jak moc je zlej farmakologickej prumysl, po roce debatovani, ze uz ma piratska strana vzorecek na urcovani dulezitosti ci nedulezitosti dane prace, je to znacnej posun dojit ke zjisteni, ze cely nzp bude hlavne o tech blaznech, kteri v tom systemu budou pracovat :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG:
    zajmava uvaha:
    To je ten jakoby zcela ignorovaný zajímavý fakt o NZP - že to není jen o těch, co nepracují, ale obzvlášť o těch, kteří pracují.

    ja se obavam, ze asi mas poprvy pravdu, je to skutecne o tech kteri pracuji, tak maji pravo vedet jak moc budou pracovat na ty, kteri nepracuji...
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: V podstatě.
    GORG
    GORG --- ---
    To je ten jakoby zcela ignorovaný zajímavý fakt o NZP - že to není jen o těch, co nepracují, ale obzvlášť o těch, kteří pracují.

    Jinak by se to totiž zas příliš nelišilo od současných sociálních dávek, které se dávají pouze potřebným. Ta zdejší kritika nemakačenků a proč by měli dostávat prachy za nic myslím dost míjí tenhle zásadní point, že celá věc se týká hlavně toho, že ty peníze dostanou i ti pracující. To je point celé té věci ! :-)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    GORG: Takže jeho účel není aby nikdo nepadl pod určitý konstantní příjem?
    GORG
    GORG --- ---
    ZARREMGREGARROK: Tak z tebou uvedené definice to ale NZP nesplňuje, natož do puntíku... Co to fetuješ tedy? :)

    NZP není sociální dávka dle tebou uvedené definice - ty peníze dostávají i ti, kteří nejsou v obtížné životní situaci. Například ti, kteří jsou zaměstnaní. Dokonce i ti, kteří vydělávájí miliardu za minutu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: nemusis mi to nijak slozite vysvetlovat, uz jsem ti rikal, ze jsem zamestnanec, clen organu akciovy spolecnosti ba dokonce i predseda svj, tak mam nejakou mlhavou predstavtu jak funguje nase ekonomika a jsem dokonce schopen citit i jiste nesmyslne nuance nepodmineneho zakladniho prijmu.

    jinak asi vynecham myslenky typu "zdaneni konzumu sirokych vrstev obyvatelstva" a setru si pot, ktery mi vyrasil na cele pri predstave, ze by bolsevik v 89 nepadl ....




    XCHAOS: jo, ale aspon pracujou nez se zabijou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo. a přesto zatajovali úmrtí svých seniorů tak často, že to významně zkreslilo demokrafické statistiky (min. v určitých prefekturách :-). a to vše, aby si rodina přilepšila pobíráním důchodu...

    podívej.. i od přírody pracovitý člověk má určité meze, přes které ho nejde motivovat. vezmi si, jaký mají Japonci problém se sebevraždama (z pocitu neúspěchu), s bezdětnýma single domácnostma... ta společnost má dost vážný problémy sama ze sebou, já zmínil dejme-tomu okrajový jev, ten ale ukazuje, že i "pracovití lidé" mají zřejmě motivaci švindlovat, pokud je to snadné.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tohle je složitý: dnes je zdaněna spotřeba (většinu příjmů státu tvoří DPH a spotřební daně), tzn. bohatí, schopní vytvářet úspory, jsou zdanění jen jednou (daň ze zisku,nebo prostě jakýchkoliv příjmů - 15%), ale dokud dokáží vytvářet úspory a nekonzumují, tak se jich vlastně netýká DPH. De facto pak zjistíš, že stát žije ze zdanění konzumu širokých vrstev populace, protože bohaté účinně zdanit nedokáže (např. když někdo prodá podíl ve firmě starší než pět let... apod.). Další míru "daňové regrese" pak do systému vnáší sociální a zdravotní pojištění (které roste pouze pro úspěšnější část střední třídy a pak se zarazí o strop).

    (jinak to s tím chápáním DPH, to jsou věci, které vyžadují, aby člověk nejdřív nějaký čas byl plátce DPH, aby sis nějak "osahal" kudy ty peníze tečou, kde se je kdo snaží "optimalizovat"... z čeho všeho si DPH lze odečíst, apod... těžko říct, jestli si ve svém zaměstnání setkal s penězi v jiné formě, než na fakturách k zaplacení a na své výplatní pásce - já pořád čekám, že se pochlubíš, jaké máš vlastně motivy zastávat se hypotetických chudáků zdaněných bohatších - jak sis vlastním důvtipem a úsilím, vydělal miliony a stát tě o to silou okradl...)

    v podstatě legračním důvodem, proč je placení DPH víceméně dobrovolné je, že vlastně těm subjektům co ho odvádí vyhovuje, že mají přístup k nákupním cenám o DPH nižším :-) v podstatě se pro stát stáváš výběrčím daní od chudých (paralela s římským pojetím výběru daní jako výsady, kterou impérium propůjčovalo soukromým osobám) a odměnou je, že můžeš sám přemýšlet v cenách snížených o DPH (a nakupovat pro sebe levněji). každopádně představa, že chudáci bohatí jsou nějak strašně zdaněni a budou zdaněni ještě více, je naprosto zcestná: min. evropský systém s DPH je dost odlišný od amerického systému se "sales tax" (dobře, pár států tam snad DPH zavedlo - ale nemají nic jako min. sazbu DPH předepsanou pro státy EU), takže ideologické poučky fňukajících "těžce zdaněných" Američanů lze stěží importovat do evropského prostředí (u nás vlastně daňově pořád jedem v důkladně zamaskovaném mixu klasického feudalismu se socialismem...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam