• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Mně je otrocká práce celkem jedno, ale jde mi o kvalitu. A tu obvykle výrobky tímto způsobem vyprodukované neposkytují. A ano, co se týče třeba oblečení a doplňků, kupuji takové věci, které jsou vyrobeny mimo Asii v civilizovaných zemích. To, že ty věci jsou násobně dražší je celkem logické - tu kvalifikovanou práci musí někdo zaplatit. Až na výjimky jsou pak takové produkty výrazně kvalitnější a déle vydrží.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JUNIPETRUS: o otrockem zamestnavani tu meles predevsim ty :) Tak se jen ptam, kolik (neotrockych) pracovnich pozic jsi vytvoril...
    COMODOR_FALKON: kdo chce, hleda zpusob... kdo ne, duvod :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    lehce offtopic, no i kdyz... :-) pry ze trh je nefunkcni reseni...
    Deregulace zlevnila nájemní bydlení. Je nejdostupnější od revoluce - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...vnejsi-nez-kdy-drive-dlm-/ekonomika.aspx?c=A150312_201419_ekonomika_rny

    JUNIPETRUS: hele, a kolik lidi zamestnavas ty? ;-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: Samozrejme, ze je treba bojkovat firmy s kteryma cloveka nesouhlasi.
    Ale zajimalo by me jak zjistujes, kde se co vyrabi? Podivas na cedulku nebo napis? Dneska mas skoro vsechno made in china. Zaroven nelze rict, ze vsecno co je made in china je zalozeno na otrocke praci.

    Problem je ta otrocka prace. Souhlasis?
    A otrocka prace neni jen otazka bangladaze, ale i lidi co pracujou amazonu, v ruznych fabrikach tady u nas.
    Je to systemovy problem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: k dobremu ovladnuti remesla malokdy staci tri roky na ucnaku, vime? ;-) Obvykle to take neznamena zajem o obor jen v dobe vyucovani - coz je dnes take problem. Pred ctvrt rokem jsem se byl podivat na stredni v ramci velkeho vyroci skoly - a jedna z veci, co tam padlo je dnesni obecny nezajem studentu. Za mych let jsme byli radi, ze nas do laborek pustili i mimo hodiny povinne vyuky, dneska se tam decka moc nad ramec rozvrzene vyuky nehrnou. Asi to taky o necem vypovida :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Nejsem naštvaný, protože si dokážu zjistit, kde se vyrábí to, co kupuji. Předpokládám, že člověk, který tyto praktiky kritizuje, dělá totéž. A následně si kupuje takové výrobky, které jsou vyráběny v souladu s jeho přesvědčením, vírou a čímkoliv dalším. Nebo mi snad chceš říct, že ty to neděláš?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    PHAILO: v tretim svete? To je nejaky slovnik ze startreku?

    Predpokladejme, ze ty si kupujes tricka od firmy adidas vyrobe v te tovarne z bangladese.
    Predpokladajme, ze jsi nevedel, ze byli vyrobeny na zaklade otrocke prace, ted to vis.
    Ja bych byl o to vic nastvanej, ty ne?

    Co je to vubec za uchylnost, ze americke, ci evropske firmy vyrabeji vyrobky nekde v bangladesi, nebo si je tam nechavaji vyrabet a pak na to daji jenom svoji znacku prodavaj za x nasobeck ceny znovu v americe a v evrope?
    Chapu, pokud ma firmu pobocku - tovarnu v asii, aby tam vyrabela pro asijske trhy.

    To je ten spravny kapitalismus? Nebo je to uz zvhrlost a firmy, ktere takto podnikaji vlastne uz provozuji zlocinou cinnost.

    Mozna by se to melo resit, takove vyrobky by meli spadat do jeste prisnejsi kategorie, nez padelky, a jejich zbozi melo byt stejne zabavovano

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: sice tedy stale nechapou souvislost s NZP, ale jestli si pan Valenta odsedel svuj trest a nebyl mu udelen zakaz cinnosti ve statni sprave a jestli mu byl jiz trest z rejstriku vymazan, muze si rikat co chce, klidne i to, ze spravny chlap nemusi mit koule.
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: Pokud myslíš toho senátora Valentu, tak ten byl za to odsouzený, a na otázku, jestli mu přijde OK se po odpykání trestu se dál cpát do státní správy, odpověděl , že každý správný chlap má mít škraloup.
    GORG
    GORG --- ---
    http://video.aktualne.cz/...vidence-trzeb-chteji-nam-dat-nahubek/r~9058f750c8ca11e4994f002590604f2e/

    Zajímavá debata... registrační pokladny (stát, který brečí, že nemůže kontrolovat placení daní) vs podnikatel (argumentující zbytečností, rizikovostí a náklady na registrační pokladny)

    Já osobně přikyvuju hlavou (stranou k podnikateli) a dost mi to připomíná tu zdejší předchozí debatu o nutnosti (vyšší) byrokracie. Jak už tam říkal na začátku, že bude bohatě stačit, když stát bude dělat svou práci.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: o jake korupci hovoris? prokazal korupci nezavisly soud? nebo jen obvinujes nejakyho chlapa, kterej prosta obcas prekroci plnou caru pri rizeni sveho luxusniho vozu, z korupce?
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: No řeč je o korupci. Tak povídej, co k tomu ještě máš? :-)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: To jako, ze uz na ucnaku domluvil nekde pulmilionovou pujcku na rozjezd, jo?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: nechapu souvislost s NZP, ale faktem je, ze ja taky jezdim emhadeckem nacerno, takze jsem asi spravnej chlap se skraloupem :P
    GORG
    GORG --- ---
    Já o vlku :)

    http://video.aktualne.cz/...02590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-2

    každý správný chlap má mít škraloup, říká ke své korupční historii senátor a majitel Synotu Ivo Valenta.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: Kdyz to zobecnime, tak modus operandi konkretnich jednotlivcu je tu predkladan coby celoplosny jev. At uz je rec o vojne, nebo i o tech davkach. Je to jak hra na kocku a mys - podvadet se bude vzdycky, ale zrovna ZP je v tomhle smeru typicke vylevani vanicky i s ditetem, ktere ma podvadeni "zamezit". Ale za jakou cenu ;-)
    XCHAOS: Zastancu ZP se tu stale dokola ptam (a nejen ja), jak si predstavuji uceleny model fungujiciho statu. Tak aby se dala posoudit realnost zameru... a i kompetentnost zastancu ZP :) Zatim tu jsou jen dilci vykriky typu "zvysime DPH", "ZP nahradi dnesni davky" atd. Ale propocet zadny :-) Horko-tezko jsem tu vymamil castku 4000 mesicne - jenze ta legrace pak znamena 270 miliard rocne (a to jen v pripade, ze bude vyplacena jen lidem v produktivnim veku).

    PHAILO: Utopisticky ultra-socka-model :) Lidi si pujcujou i na dovolenou, na pozitky - proc by si nemohl pujcit na vyrizeni nutnych papiru... kdyz teda (pry) sami nic nemaji :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    JUNIPETRUS: Předpokládám, že ty osobně si kupuješ (např.) oblečení od výrobců, kteří nešijí v třetím světě.

    DANYSEK: Půjčovat si na notářský zápis? WTF? Mimochodem - ani kdyby byl požadovaný základní kapitál 100.000.000,-, stejně bys je fyzicky nepotřeboval. Ale to asi nemá smysl vysvětlovat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    vytváříme hodnotu kupodivu i tím, že nekonáme - tím, že respektujeme vlastnické vztahy, všechny možná pravidla a předpisy, nelezeme zbytečně přes ploty, nezískáváme výhody uplácením, apod. - prostě už jen to, že teritorium, na kterém jsme my všichni jako občané suverénními vládci, přenecháváme k užívání, máme nárok na určitou kompenzaci.

    vazne premejslim, ze tohle by se mohlo hodit i do perel z nyxu.. ale jo sup tam s tim
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano. a vytváříme hodnotu kupodivu i tím, že nekonáme - tím, že respektujeme vlastnické vztahy, všechny možná pravidla a předpisy, nelezeme zbytečně přes ploty, nezískáváme výhody uplácením, apod. - prostě už jen to, že teritorium, na kterém jsme my všichni jako občané suverénními vládci, přenecháváme k užívání, máme nárok na určitou kompenzaci.

    (a pokud je stát v minusu místo mírně v plusu, je to v podstatě tím, že ho spravují nekompetentní lidé)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    proc se tu furt resi vojenska sluzba. tady je nekdo zaseklej jak rusky digitalky.
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: Jj, vsak jo. Já jen chtěl vidět, jestli tu bude vojenská služba zlehčována.

    Dokonce se to nepočítá, protože se tomu šlo vyhnout porušením zákona. :-) Jakože nehodlám soudit, kdo si koupí modrou knížku, ale tady to bylo popsáno jako modus-operandi - že je občas uplácet správné a vlastně jakési i ctnostně chytré.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GORG: spolecnost jako celek pripousti podporu tem slabsim... tem, co z nejakeho duvodu pomoct potrebuji. Naopak spolecnost jako celek myslim neni presvedcena, ze je treba podporovat i ty, kteri podporu nepotrebuji. A to je duvod, proc zadny ZP plosne vyplaceny vsem neni ;-)
    GORG
    GORG --- ---
    DANYSEK: No jasne... stacilo pripustit, ze soc. davky jsou podobne taky akt komunity :) Mne prislo, ze jsem tu videl jen zlehcovani vojny.... ac na celozivotni ZP z toho asi narok nutne neplyne. To bylo dost dogmaticke (to takhle stacet do outu..)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam