• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, do jisté míry ano. (proto taky pokládám ok, že to provozuje město, a ne soukromý sektor... ten podle mě patří spíš tam, kde je umožěná konkurence...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne, a ta autobusova zastavka u tvyho baraku je taky monopol :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jsou různé monopoly. tomuhle říkám "regionální monopol"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: lita se bezne i z Pardubic, kdyz na to prijde (z Brna samo taky)...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: v brne uz zrusili letiste, ze praha ma monopol?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ujasni si prosim definici monopolu :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GORG: dobrej humor :P
    GORG
    GORG --- ---
    VYHULENY_UFO: nevadi ti, ze je to americka spolecnost, ze zeme vrahu z wolstrytu a valecnych stvacu?

    Jestli to spíš nevypovídá něco o tvé optice?
    Pokud někomu třeba vadí mučení nebo špehování lidí, pak z toho logicky nevyplývá, že musí milovat Rusko a vše ruské. V bipolárním světě státem schávlené paranoii to tak ale bývá.
    Takže se jakoby předpokládá xenofobie vůči USA a všemu americkému a americkým občanům.
    Já fakt nevidiím důvod, proč by nutně musel být člověk xenofob a zavrhovat vše americké.

    Být proti americkým firmám může být imho leda xenofob... někdo kdo je antiameričan. Nálepka která je hloupě a nepřesně nálepkována na každého, kdo má nějaké výhrady vůčio establishmentu. A podobně vzniká nálepka "rusofílie". Kdo má pocit, že není dobrý pořádat vojenské přehlídky ve vojensky vypjaté době, je ergo rusofil a má doma na stěnách plakáty Putina. Ne, tak leda v hlavách některých co tenhle bipolární život chtějí žít.

    Jsou třeba lidi, kteří nemají rádi ani USA ani Rusko, ale v kontextu bipolární paranoiii nejsou tito lidé uchopitelní..

    V tomhle kontextu jsem si všiml taky dalšího pravidla - odpůrci NZP jsou hodně nakloněni zbrojení.
    Tak nevím.. možná je to fakt diagnóza. :-) Ale to že je někdo proti vakcínám taky, pokud je proti konvoji.. a má sklony k breathariánství .. vida kam až to možná vede, když někdo zapochybuje, jak spadly nějaký baráky.. k pacifismu! On odmítá nenávidět nepřítele :-) Velice podezřelé. Tahle pacifistická sebranka nemakačenků, kteří by nejraděi zrušili armádu a pak přišli s prosíkem za NATO,aby nás ochránilo (btw co jsem slyšel tak smlouvy NATO žádnou vojenskou pomoc členským zemím prý nezaručují). Jo a ohrožovali populaci svými nevakcinovanými dětmi!
    GORG
    GORG --- ---
    XCHAOS: Neříká se Ruzyně ale Letiště Václava Havla :) Občas to hází věty ve zpravodajství do srandovní smyčky,když někdy i v jedné větě musí ocitovat celý název několikrát.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: dobře, ale to je právě ten trh: volný trh je takový, kde si to riziko každý vyhodnotí sám, a holt (třeba na základě doporučení známých) riskne nějakou smart (česky: vychcanou) službu. protože ten rozdíl v ceně mu za to stojí.

    fakt mě fascinuje, kolik lidí co navenek hrozně nadává na stát a daně a regulace a takové věci a tvrdí, jak by se klidně obešli i bez minimální mzdy a podobných sociálních intervencí do volného trhu, vlastně často skrytě obhajují nějakou formu cechovních výsad či monopolu (akorát se tomu nesmí říkat "odbory", i když to tu roli často plní :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to je ale fakt trolling: kromě tebou nezmíněné varianty, že by chartery časem létaly z Vodochod (z čehož by byli nadšení asi všichni kromě místních) nevstupuje žádné z těhle letišť na ten trh letecké dopravy, na který ehm, vstupuju já (jako zákazník). takže trvám na tom, že Ruzyně je monopol min. z hlediska veřejné hromadné letecké dopravy (aerotaxi a vyhlídkové lety to fakt nevytrhnou :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: v Praze mas tri civilni (Ruzyne, Letnany, Tocna) letiste a jedno vojenske (Kbely) :) Ty nas monopole...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ony ty "cechy" maji dozajista nekolik malo vyhod, pro nekoho dulezitejsich vice pro nekoho mene.
    minimalne treba ten, ze si muzu pres dispecink zavolat taxi, prijede licencovanej taxikar (imho budes se divit, ale vetsina taxikaru jsou normalni slusny lidi), kterej ma papiry a vim, ze kdyz se nekde se mnou vyseka, ze to pojistovna v pohode doresi. ono totiz vozit lidi znamena vozit a vozit.

    a navic ten slavnej uber, nevadi ti, ze je to americka spolecnost, ze zeme vrahu z wolstrytu a valecnych stvacu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: sorry, já sice jako low-budget baťůžkář byl kdysi ochoten jet kvůli levnému spoji do Vídně, to je ale spíš vyjímka: v rámci jednoho města má mezinárodní letiště většinou tak slušnou aproximaci monopolu, jak je to jen v dnešním světě možné (vyjímkou jsou města typu Londýn, kde si letiště fakt konkurují cenou vs. dopravní obslužností, ale ve zbytku Evropy o tom mluvit nejde)

    souhlasím, že je to trochu pseudo-kauza (v praxi půjde fakt o brigádníka, který bude držet v ruce ceduli s nápisem Airport a šipkou), ale zase to napomohlo tomu, že lidi fakt byli schopní argumentovat, že "trh si žádá profesi portýra", což je zjevný nesmysl: cílová skupina pro tenhle typ služeb stejně jezdí na letiště z přímo z hotelů taxíkama, a pokud letí někdo jako já, tak kdyby měl možnost si vybrat (viz debata o skoro-monopolu), tak rozhodně uvítá spíš levnější letenku a efektivnější městskou dopravu (či její návaznosti), než aby letiště (z peněz co utratil za letenku) sponozorovalo nějakého pseuo-portýra.

    tzn. opravdu není potřeba hned obviňovat z komunismu někoho, kdo se na to kouká prostě z pozice zákazníka toho letiště (zde rozhodně jako zákazník vnímám regionální monopol) resp. z pozice občana/rezidenta daného města (platím zde daně, město z nich dostává lví podíl = mám právo se vyjadřovat k plánování a fungování MHD i k jiným výdajům města).

    rozhodně se vyjadřuju z občanských pozic a ne z nějakých pozic kolektivistického násilného převzetí moci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tak jistě, že bude snaha Uber zdiskreditovat :) ani mě se nelíbí, že něco takového organizuje globální korporace (shromažďování dat o cestujících, odkud kam...) a že to není víc P2P (jako Couchsurfing)

    podstatné je, lobby cechovního typu (např. právě taxikáři) jsou zejména v Evropě hrozně silné. Samozřejmě, že smartphony jsou šíleně disruptive k celé nové škále sociálních vztahů ve městech, které se vytvářely min. od 19.století: nakonec si to nějak sedne a tyhle mediální přestřelky skončej, ale samozřejmě: počet lidí, kteří své dosavadní profese a neotřesitelnou jistotu, že právě jejich živnost/specializace je potřeba, v téhle době prostě stoupá.... a ta ekonomika sdílených služeb organizovaných pomocí smartphonů je zmiňována jako velký trend, a protože u tohoto typu profese nemá smysl se bavit o "minimální mzdě", tak lze předpokládat, že by se ty lidi místo stávajících "cechovních výsad", resp. instituce minimální mzdy, smířili s tím, že jsou sice vystaveni konkurenci - ale zato mají ZP.

    (celé to nakonec bude o tom, jestli se korporace rozhodnout, že vůbec nějaké spotřebitele potřebují, nebo jestli neviditelné ruce trhu bude stačit masturbovat formou high frequency tradingu :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:

    Uber driver arrested for trying to burglarize passenger’s house | Ars Technica
    http://arstechnica.com/...cy/2015/04/uber-driver-arrested-for-trying-to-burglarize-passengers-house/

    a toto je zvlaste vypecene...
    Dark Web vendors offer up “thousands” of Uber logins starting at $1 each | Ars Technica
    http://arstechnica.com/.../03/dark-web-vendors-offer-up-thousands-of-uber-logins-starting-at-1-each/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: letiste monopol nema.. konkuruji mu okolni letiste ;-) Cenu letenek urcuji predevsim letecke spolecnosti, coz jsou vesmes entity zcela oddelene od entity (provozujici) letiste.
    XCHAOS: a stado na to samozrejme skoci... :-) Osobne za tim vidim predevsim snahu mit nejakou "kauzu" a neco dulezitejsiho touhle blbosti prekryt... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak humbuk v tom případě rozjelo právě Letiště se svými portýry, sorry :-) (oni tam budou postávat týden, pak se ukáže, že je to drahá blbost o ničem.. nebo prostě budou držet v ruce ceduli se šipkou, no...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: taxíkářská loby je mocná. Uber a Lyft na ně :-) (chápu, že by taxíkaře štvalo,že nemůžou "povozit" turisty oklikou a natočit si něco na taxametru, ale že se platí podle GPSky v mobilu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak portýr v metru prý nebyl Apríl... no tě buch (zase když na to letiště má... no jo, holt monopol... já bych třeba uvítal levnější letenky, místo portýra, ale na vybranou nemám...)
    Absurdní novinka v metru. Místo eskalátorů portýr - Echo24.cz
    http://echo24.cz/a/iGgFi/absurdni-novinka-v-metru-misto-eskalatoru-portyr
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: Tipl bych, že na to nemá letiště dost silné páky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam