FIONOR: ZP v té "symbolické" výši by znamenalo nemocenskou bez byrokracie pro všechny, či "placenou dovolenou" pro živnostníky.
souhlasím s tím, že definice "důstojného" ZP je mlhavá i pro mě - je to slovo, do kterého si každý může promítnout nějaké svoje vlastní subjektivní představy, a já jsem ho v programu Pirátů nechtěl mít zmíněné. Podle mě má směřování k ZP význam i bez toho, aby byl "důstojný".
Nevidím, proč by paralelně k ZP měla vzniknout silnější šedá ekonomika: dnes to funguje, protože jak "šedý zaměstnavatel" (který nechce platit odvody ze mzdy), tak i "šedý zaměstnanec" (který nechce přijít o podporu či dávky či různé přidavky) mají shodu na tom, že mají oba zájem svůj vztah tajit, oběma v případě prozrazení hrozí postih, apod. ZP je v podstatě velká amnestie pro "šedé zaměstnance", takže na utajení už by měl zájem jen zaměstnavatel (že by mohly vzniknout různé mafie, vynucující si "omertu" ohledně práce načerno, to už je samozřejmě jiný příběh)
Pořád nevím, proč by ZP neměl být daňově neutrální, pokud stát najde úspory jinde (dobře, je to snad prý 20%... ale 20% z více jak 1000 miliard je celkem hodně!). Je ale pravda, že žádný ZP neuspokojí všechny: někdo bude nadávat na to, že když je nízký, tak je k ničemu, jinému bude vadit samotný fakt, že je.
Heleďte, já na to dneska nemám čas. Argumenty se začínají točit v kruhu. Podstatné je, že dnešní systém je neudržitelný: např. zvyšování hranice odchodu do důchodu vytváří rostoucí skupinu předdůchodových nezaměstnaných, kteří mohou mít rostoucí problémy ... a není to vždy o absenci osobní iniciativy, spousta lidí co se dostane do problémů má prostě smůlu (ekonomika není jen soutěž, je to i hra, a lidi neprohrávají vždy vlastní vinou).