• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    OMNIHASH: Samo i mainstremoví ekonomové jasně říkají (Sedláček NERV), že produktivita práce je dnes taková, že by stačilo chodit do práce na dva pracovní dny (oproti třeba osmdesátým letům). Proč tomu tak není? Co si myslíš? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VYHULENY_UFO: ani ne Dejve... Jo, samozřejmě, furt tam někdo pomakává, ale to co dělalo třicet dělníků ručně zvládnou dva se strojema v pohodě.

    A complete skyscraper built in 19 days - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/a-complete-skyscraper-built-in-19-days-2015-3

    CONSTRUCTION ROBOTS
    https://www.youtube.com/watch?v=rl7u2pPf-ak
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: delal jsi nekdy s indy? :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: no minimalne to ber tak, ze cina by rada aspon zdroje, ktery v africe jsou.


    OMNIHASH: to zrovna ne, ale mrakodrapy porad stavi lidi a ne roboty. kdyz ne nasinec, tak ukrajinec.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FIONOR: Asie má víc lidí, než zbytek světa dohromady. Já teda nemám doktorát z matematiky, ale i tak mi vychází, že těžko někdo přebere tuhle štafetu v plným rozsahu. Jinak než o investicích bych spíš mluvil o logistický přípravě na další kolo drancování surovin, než cokoliv jinýho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: Indům jde výborně byrokracie (prostě to mají nějak v krvi, podřizovat se složitým abstraktním pravidlům). (BTW Indie má obdobu ZP v přídělovém systému rýže za dotované ceny, jak už jsem psal - neříkám, že toto je cesta, ale asi se nechtěli koukat, jak jim nekvalifikovaná pracovní síla chcípá hlady)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nikdo neříká, že všechno bude zadarmo pro všechny: nicméně, pokud jsi občan státu, na jehož území někdo ten chmel pěstuje, tak se to neskládá jen z pracovní síly, ale i z majetkového práva, které ten stát garantuje, a v podstatě se to děje s konsensem toho občana (ten by mohl, dejme tomu, chtít místo toho na daném pozemku třeba pást ovce a tím se živit, ale nemůže, protože někdo tam udělal chmelnici)

    proto je ZP diametrálně odlišný od minimální mzdy, protože jde opačným směrem, tedy nesnaží se zkreslit tržní směnnou hodnotu něčí práce (určitě víc lidí poptává chmel, než skopové, natož pak třeba vlnu, kde je trh dost přesycen), ale vyjadřuje spíš majetkový nárok občana: ZP by měl být dividendou vyplývající z toho, že stát, kterého je součástí, se svojí svrchovaností nakládá rozumně.

    myslím, že omyly tady vznikají ze všech stran - jak ten subjektivní požadavek "důstojnosti" na jedné straně, kdy si lidi myslí, ž to třeba nahradí i starobní důchody (nebo že si je lidi budou platit dobrovolně) a půjde z toho plnohodnotně přežít, tak na druhé straně ta základní nedůvěra k tomu, že být občan vůbec něco znamená (tzn. že 100% význam má jen účast na ekonomickém životě, a občanství je 0% hodnota, volby jsou jen fraška, atd.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FIONOR: no a v Africe je levná pracovní síla furt, ale nějak se tam investoři moc nehrnou. Asi k tomu maj svý důvody. Jinak indové dřou jako koně. Pravda, dost nesystematicky a neefektivně, ale když je někdo zvládne hlídat a úkolovat, tak plněj plětiletku za tři a půl roku. Jsou to takový Poláci Asie ;]
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VYHULENY_UFO: ufff...nějak sem si nevšim, že bysme stavěli mrakodrapy pomocí masivních bičů, 80% lidí makalo v zemědělství atd.


    FIONOR: no, za prvý má Afrika míň lidí, než samotná Čína, za druhý místní pracovní morálka nepatří mezi světovej top ten.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: a dolar denne je pekny zakladn prijem, ze? :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: no samozrejme a plati to od dob, kdy se stavely pyramidy nebo velka cinska zed. proste levnou lidskou pracovni silu nenahradis roboty. a jeste to bude hodne dlouho platit.
    takze nejaky ty fantazie typu "nechme praci strojum" bych opravdu neresil. navic co budes delat s nekvalifikovanou chudinou, kdyz ji seberes tu posledni praci. bude ti bloumat svetem a hovno delat jak se zakladnim prijmem, tak bez nej.


    XCHAOS: az ty budes senatorem, tak ja budu president. blby je, ze ja nemelu hovna v utopickych auditkach, ja si radsi na svy bedra vzal praci zdarma pro lidi. funkci predsedy spolecenstvi vlastniku se pomalu pripravuji na karieru presidenta.

    nic ve zlym, ale hrozne mi pripominas duchodce od nas z baraku, kteri mi zabiji shromazdeni zvanenim o hovnech, popripadne snahou hlasovat o tom, ze se nebudeme ridit zakonem XYZ, protoze je spatnej. Tedka na poslednim shromazdeni dokonce duchodci chteli, aby sme si odhlasovali, ze jako vybor jsme spachali trestny cin.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: az pujdes na pivo, vzpomen si na sva slova :-) Vstupni suroviny vznikaji v rukach ne zrovna kvalifikovanych pracovniku (a jejich mzda tomu odpovida)... at nemusis nutne do Ciny :)
    OMNIHASH: stavkovani je docasny jev... :) Problem nakonec vyresis drobnym navysenim mzdy, tu promitnes do ceny konecneho vyrobku - spotrebitel zaplati... a nebo vyrobu z Ciny rovnou prestehujes nekam, kde stavkovat nebudou a budou z te almuzny za praci naopak nadseni :) Takovych mist mas porad na planete dost. Kdyz se mohly presouvat evropske fabriky do Ciny, proc by nemohly jinam...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je samozřejmě pravda, greed is good - proto ZP is good :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: copak stávkování, ale občas jim spadne na hlavu fabrika (to je pak trvalá stávka)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: myslíš, jak továrnu na iPhony předělali tak, že to teď montujou roboti, co nemrmlaj? (ale pořád seženou lepší pracovní sílu na opravy a údržbu zaseklých robotů, to je fakt :-)

    VYHULENY_UFO: čehož jsi zářným přííkladem! (já aspoň mám výmluvu na - velmi hypotetickou - politickou kariéru, tzn. měl by mi to v budoucnu kompenzovat senátorský plat :-)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VYHULENY_UFO: v tomhle má chaos pravdu, to že se ještě pořád vyplatí zaplatit dvě stovky negrmotnejch asiatů, než jeden šicí robot je dočasnej jev, kterej zmizí hned, jak bude výplata větší, než miska rejže. Už teď maj v Asii problémy s nedostatkem dělníků na nízkopříjmový práce - stávkováním sběračů čaje počínaje a protestama u textilek v Dháce konče.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jinak ta kvalifikovana mensina vymejsli praci pro tu vetsinu, ktera kvalifikaci nema a hlavne zabiji svuj cas na internetech, nyxech a fakebookach :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: moderní civilizace nestojí na masové nekvalifikované práci, ale na veřejném konensu s vysoce kvalifikovanou prací menšiny.

    to vypravej v cinskych tovarnach :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, zdravotní bych v podstatě nějak ponechal, sociální bych učinil dobrovolnější (resp. více k němu motivoval). podstatné je, že v soutěži máš vždy vítěze a poražené: a ty poražené prostě není fér nechat úplně na nule. ZP je o tom, že "kdo si hraje, nezlobí" - moderní civilizace nestojí na masové nekvalifikované práci, ale na veřejném konensu s vysoce kvalifikovanou prací menšiny. A tato menšina jí nějak nemůže dělat jen ve svůj prospěch a ty nekvalifikované davy hodit přes palubu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ucelove odvody (socialni = duchody; zdravotni...) jsme diskutovali tez nize - takze ano - zrusme je :D Nechame na kazdem, at si rozhodne, zda chce byt pojisten i na zakladni lekarske osetreni (ktere nemusi byt levnou srandou - uz jen to ze nekdo v tve relativni blizkosti stoji a ceka, az mu zavolas o pomoc nejakou tu kacku stoji), nepojistene klidne nechame pochcipat na ulicich :-)

    XCHAOS: kazda tisicovka pro tvych 6 milionu lidi = 72 miliard rocne, nauc se prosim alespon pocitat :-) Nastrelils ZP ve vysi 10 tisic = rocni naklad 720 miliard k uspokojeni jen teto "potreby". A tos neudelal jinak vubec nic. Pokud soucasne prijmy jsou nekde kolem 1,1 bilionu, pak jsi 65 % statnich prijmu rozfrcal - aniz by vznikla nejaka protihodnota a aniz bys treba poslal jedinou korunu do rozpoctu kraju a obci (kterem cast celostatne vybranych dani nalezi)... a spousta dalsich vydaju - jako treba zajisteni zakladni obsluznosti hromadnou dopravou :-) A to jsme se ani okrajove nedotkli jakekoliv investicni vystavby :-)

    XCHAOS: rekl bych, ze s temi "sedymi" zamestnavateli soudis jen podle sveho bezprostredniho okoli. Rozhodne to neni obecne takto vsude fungujici vec a vsichni v republice pracuji za minimalni mzdu a zbytek se vyplaci bokem... opak doklada treba samotny vyber dani, se kterym zjevne obeznamen take nejsi :-)

    Ale bavi me, jak na jedne strane priznas, ze mas problem ukocirovat sve podnikani a pritom chces ridit cely stat :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam