• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TOP_IDECKO: OPBH nebyl jediny zamestnavatel, zeano :) Navic se typicky chodilo do prace na sestou... :D
    Stroj praci usnadni, na druhou stranu jej porad musis obsluhovat, ridit - coz je nekdy mozna i slozitejsi, nez mit v ruce to koste, jehoz obsluha nikterak slozita neni :) Sekani travniku po Praze ostatne probiha kombinovane - co jde, posekaji trakturkem a pak nastoupi borci se strunovkami... :) I u toho blokoveho cisteni se pohybuje vice lidi a nejen ridic metaciho vozu.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    FIONOR: Ve stručnosti. Viděl si nekvalikovaný metaře třeba v Praze s čístícími stroji? Ten stroj odvede víc práce, než jeden člověk. V osmdesátých letech musel metař chodit do práce za byt a stravu na osm hodin, dnes také a pořád jen za byt a stravu a se strojem. (ač tomu produktivita práce neopdovídá).

    DANYSEK: Velice se pleteš, před rokem 89 byla valná většina zaměstnanců napřílad v OPBH už v poledne natvrdo v hospodě :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...tak vypracuj svuj uceleny navrh rozpoctu zohlednujici ZP... :-) Prijmovou i vydajovou stranku samozrejme... tak aby bylo jasne, jake vydaje chces eliminovat, z ceho to chces platit atd.

    Jen idealy do zivota nestaci, ale to bys mel ve svem veku uz vedet ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím si taky, že být hrubě v minusu je nesmysl (ale alternativou není ani to, že stát nějak zruší sám sebe - eliminuje výdaje, zruší daně a nechá něco jiného, aby zabralo jeho místo)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nejak tomu tvemu propletenci slov nerozumim. Chtel bys vyplacet neco jako statni "dividentu"? OK, ale to predevsim znamena vytvaret zisk... a nikoliv byt hrube v minusu, coz je dnesni stav :)
    A dustojnost se rozhodne nemeri objemem transferovanych financnich prostredku. Volby jako frasku vnimaji predevsim ti, kteri v nazorove soutezi neuspeji. Coz asi bude i tvuj pripad :)
    TOP_IDECKO: jen jestli ta nizsi produktivita nevyjadruje i to, ze lidi se v praci stale vic flakaji a venuji se vsemu moznemu, jen ne te sve praci :-) A dnes ty "moznosti" flakani se na pracovisti jsou vyrazne lepsi nez pred dvaceti, triceti lety...
    Nemyslim si, ze by stav byl takovy, ze by to je zpusobeno ubytkem moznosti praci pridelovat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    e-republika, jak jsem uvidel na homepage spojeni "kyjevska junta" pochopil jsem odkad vitr vane :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: tak to maji cinani v tom pripade mozna dobre spocitany, protoze usetrena lidska sila pujde vyuzit jinde, kde jeste stroje nejsou a mozna jeste nakonec levneji, protoze nekvalifikovana sila bude rada, ze ma praci.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    OMNIHASH: Samo i mainstremoví ekonomové jasně říkají (Sedláček NERV), že produktivita práce je dnes taková, že by stačilo chodit do práce na dva pracovní dny (oproti třeba osmdesátým letům). Proč tomu tak není? Co si myslíš? :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VYHULENY_UFO: ani ne Dejve... Jo, samozřejmě, furt tam někdo pomakává, ale to co dělalo třicet dělníků ručně zvládnou dva se strojema v pohodě.

    A complete skyscraper built in 19 days - Business Insider
    http://www.businessinsider.com/a-complete-skyscraper-built-in-19-days-2015-3

    CONSTRUCTION ROBOTS
    https://www.youtube.com/watch?v=rl7u2pPf-ak
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: delal jsi nekdy s indy? :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: no minimalne to ber tak, ze cina by rada aspon zdroje, ktery v africe jsou.


    OMNIHASH: to zrovna ne, ale mrakodrapy porad stavi lidi a ne roboty. kdyz ne nasinec, tak ukrajinec.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FIONOR: Asie má víc lidí, než zbytek světa dohromady. Já teda nemám doktorát z matematiky, ale i tak mi vychází, že těžko někdo přebere tuhle štafetu v plným rozsahu. Jinak než o investicích bych spíš mluvil o logistický přípravě na další kolo drancování surovin, než cokoliv jinýho.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: Indům jde výborně byrokracie (prostě to mají nějak v krvi, podřizovat se složitým abstraktním pravidlům). (BTW Indie má obdobu ZP v přídělovém systému rýže za dotované ceny, jak už jsem psal - neříkám, že toto je cesta, ale asi se nechtěli koukat, jak jim nekvalifikovaná pracovní síla chcípá hlady)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nikdo neříká, že všechno bude zadarmo pro všechny: nicméně, pokud jsi občan státu, na jehož území někdo ten chmel pěstuje, tak se to neskládá jen z pracovní síly, ale i z majetkového práva, které ten stát garantuje, a v podstatě se to děje s konsensem toho občana (ten by mohl, dejme tomu, chtít místo toho na daném pozemku třeba pást ovce a tím se živit, ale nemůže, protože někdo tam udělal chmelnici)

    proto je ZP diametrálně odlišný od minimální mzdy, protože jde opačným směrem, tedy nesnaží se zkreslit tržní směnnou hodnotu něčí práce (určitě víc lidí poptává chmel, než skopové, natož pak třeba vlnu, kde je trh dost přesycen), ale vyjadřuje spíš majetkový nárok občana: ZP by měl být dividendou vyplývající z toho, že stát, kterého je součástí, se svojí svrchovaností nakládá rozumně.

    myslím, že omyly tady vznikají ze všech stran - jak ten subjektivní požadavek "důstojnosti" na jedné straně, kdy si lidi myslí, ž to třeba nahradí i starobní důchody (nebo že si je lidi budou platit dobrovolně) a půjde z toho plnohodnotně přežít, tak na druhé straně ta základní nedůvěra k tomu, že být občan vůbec něco znamená (tzn. že 100% význam má jen účast na ekonomickém životě, a občanství je 0% hodnota, volby jsou jen fraška, atd.)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    FIONOR: no a v Africe je levná pracovní síla furt, ale nějak se tam investoři moc nehrnou. Asi k tomu maj svý důvody. Jinak indové dřou jako koně. Pravda, dost nesystematicky a neefektivně, ale když je někdo zvládne hlídat a úkolovat, tak plněj plětiletku za tři a půl roku. Jsou to takový Poláci Asie ;]
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    VYHULENY_UFO: ufff...nějak sem si nevšim, že bysme stavěli mrakodrapy pomocí masivních bičů, 80% lidí makalo v zemědělství atd.


    FIONOR: no, za prvý má Afrika míň lidí, než samotná Čína, za druhý místní pracovní morálka nepatří mezi světovej top ten.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: a dolar denne je pekny zakladn prijem, ze? :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OMNIHASH: no samozrejme a plati to od dob, kdy se stavely pyramidy nebo velka cinska zed. proste levnou lidskou pracovni silu nenahradis roboty. a jeste to bude hodne dlouho platit.
    takze nejaky ty fantazie typu "nechme praci strojum" bych opravdu neresil. navic co budes delat s nekvalifikovanou chudinou, kdyz ji seberes tu posledni praci. bude ti bloumat svetem a hovno delat jak se zakladnim prijmem, tak bez nej.


    XCHAOS: az ty budes senatorem, tak ja budu president. blby je, ze ja nemelu hovna v utopickych auditkach, ja si radsi na svy bedra vzal praci zdarma pro lidi. funkci predsedy spolecenstvi vlastniku se pomalu pripravuji na karieru presidenta.

    nic ve zlym, ale hrozne mi pripominas duchodce od nas z baraku, kteri mi zabiji shromazdeni zvanenim o hovnech, popripadne snahou hlasovat o tom, ze se nebudeme ridit zakonem XYZ, protoze je spatnej. Tedka na poslednim shromazdeni dokonce duchodci chteli, aby sme si odhlasovali, ze jako vybor jsme spachali trestny cin.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: az pujdes na pivo, vzpomen si na sva slova :-) Vstupni suroviny vznikaji v rukach ne zrovna kvalifikovanych pracovniku (a jejich mzda tomu odpovida)... at nemusis nutne do Ciny :)
    OMNIHASH: stavkovani je docasny jev... :) Problem nakonec vyresis drobnym navysenim mzdy, tu promitnes do ceny konecneho vyrobku - spotrebitel zaplati... a nebo vyrobu z Ciny rovnou prestehujes nekam, kde stavkovat nebudou a budou z te almuzny za praci naopak nadseni :) Takovych mist mas porad na planete dost. Kdyz se mohly presouvat evropske fabriky do Ciny, proc by nemohly jinam...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je samozřejmě pravda, greed is good - proto ZP is good :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam