• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: "oligarcha" byl dlouho pojem západních médií.

    Babiš je opravdu problém. Monopolizace strategického odvětví (zemědělství) by sama o sobě byla problém, ale budiž, asi to bylo lepší, než krach (resp. byl za tím asi i nedostatečný podnikatelský talent obyvatelstva, které neemigrovalo ani po 50 letech totalitních systémů). Ale to, že převzal ministerstvo finací, je fakt už slušný střet zájmů: nechci mu upírat právo angažovat se v politice, ale je to opravdu stejné, jako když ministra zdravotnictví dělá lékař? :-)

    Kdybych začal hlásat, že ZP je lepší, než dotace do biopaliv 1.generace, byl bych méně "nepřítel pravicového lidu"? :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: putinovci zp nehlasaji, ale prevzal jsi jejich slovnik coz asi bude dano tim, mezi jakymi lidm ise hlavne pohybujes. a pravicovi podnikatele to nejsou, rekl bych.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SEAMON: prosimte, xchaos ma vyvinutou matematematickou rovnici, kterou umi urcit, ktera prace je dulezita a ktera ne.
    jedna se o tu samou rovnici, kterou pouzivali komuniste, ale xchaos ji otevrel pod open source a je napsana v php.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ...jistě dodáš seznam povolených (cenzurovaných?), zaručeně většinových a nealternativních webů, ze kterých smím čerpat :-)

    (ale musím tě zklamat: Putinovci ZP nehlásají, apokud ano, tak skutečně jako podvratný záměr směřující rozvrácení západní ekonomiky.. ale k tomu by vůbec nemuselo dojít, pokud by se to pojalo rozumně a udržitelně. stačí si uvědomit, že největším vývozním artiklem Evropy není práce evropanů, ale Evropa sama: jako turistická destinace, jako destinace pro vystěhování se a nákup nemovitostí, jako jedno obrovské nákupní centrum, jako zdroj životního stylu napodobovaného jinde ve světě - protože upřímně, kdo by žral hamburgery, že jo?). Tzn. nejvíc vyděláme na tom, že Evropa zůstane Evropou, a k tomu může přispět i ZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: babis je podnikatel jako cela rada dalsich typku z ods, cssd ci kscm nebo ano.

    vyraz oligarcha registruji v tomto spojeni "bohaty podnikatel a politik" zhruba posledni rok, kdy jede masirka proruskych fanousku.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    XCHAOS: Vyborne posplietal si tam vselico mozne a vznikaju z mojho pohladu zaujimave paradoxy.

    1) Ak sa niekto dobrovolne rozhodne, ze chce byt zivnostnikom a chape co to znamena - preco sa mu ma cela spolocnost skladat na vyhody, ktore by mal ako zamestnanec?
    2) Ktore su tie neefektivne a neuzitocne aktivity? Neustale sa o ne v argumentacii opieras, ale nemam pocit, ze by si ich nejako dokazal konkretizovat. Zdoraznujem, ze to musia byt aktivity objektivne neuzitocne - nie ze TY si myslis, ze su zbytocne, ale musis preukazat ze su absolutne zbytocne.
    3) Ak nechces podporovat neuzitocne zamestnania - preco chces podporovat zivnostnika, ktory sa sam sabotuje a neplati si prispevky? Ak musi udrziavat taketo extremne praktiky aby vobec bol konkurencie schopny, tak je jednoducho neefektivny a realne chces dotovat takuto cinnost - tj. chces robit presne to iste co kritizujes.
    4) Z tvojho navrhovaneho konceptu NZP sa nikto realne neuzivi, to vies dobre aj sam. Tj. tvoja koncepcia nema vobec potencial niekoho ať si něco vymyslí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: prostě nemyslím, že je současné veřejné mínění vůči ZP spravedlivé. (až bude ZP na pořadu dne, začnu varovat před těmi, kdo ho očekávají nereálně vysoký)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: a Babiš je podle tebe - co? takhle o něm mluví třeba i lidé kolem ODS, apod. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: nevím, kam by se moje myšlení mělo "vyvíjet"... je fakt, že ZP bych pokládal za nesmysl do doby, než jsem se stal plátcem DPH (pak jsem to převedl na firmu, ale stejně). dost to změnilo můj pohled na finanční toky ve společnosti.

    zaměstnancem jsem byl jen krátce, na druhou stranu. jejich myšlení samozřejmě bude vedené pocitem křivdy za čas, po který byli donucení pracovat. nemám moc zaměstnaneckou (ani týmovou) mentalitu, takže mi vyhovuje koncept ZP (např. místo konceptu podpory v nezaměstnanosti).

    jestli se někam moje myšlení vyvinulo od mládí, za posledních 10 až 15 let, tak jsem konstatoval, že stát nějakou sociální odpovědnost má, protože já čistě jako fyzická osoba si to na triko vzít nechci (a moje pokusy v tomto směru mi ukázaly, že na to fakt nemám). když už teda platím daně (s čímž jsem se víceméně smířil), tak chci, aby se nerozfofrovaly na nesmysly - a ZP nepokládám za nesmysl, pokládám to za efektivní vyjádření sociální odpovědnosti státu (samozřejmě: sám o sobě nestačí, ale byl by to důležitý prvek)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ale jak vidim milardar/oligarcha, je mi jasny, ze vitr vane z alternativnich a necenzurovanych webiku :P
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Tak proč neřešíš toho oligarchu a místo toho řešíš ZP?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: coze????

    jako odpovednost soukromych bank?

    nebylo by lepsi je rovnou znarodnit a penize rozdat delnikum a rolnikum?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: ale no tak :-) já opravdu tyhle ambice nemám.

    (svým způsobem ano: byla by to bankovní transkace, tzn. do jisté míry odpovědnost bank, u kterých má občan vedený účet... a ostatně i výběr daní, např. DPH, ale i spotřebních daní je dnes do jisté míry úkolem soukromého sektoru, a ostatně - to, že se ministream financí stal miliardář/oligarcha, to vidím jako větší problém, než naše zdejší žabomyší spory kolem ZP...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: jsem celkem zvedavej, co bude z xchaose padat za perly za nejakych 10-15 let, pujde-li vyvoj jeho mysleni dale timto smerem...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: moment, jak ZP bude neco mimo statni aparat???

    jako ZP budou rozdavat nepracujicim soukrome firmy, ktere stat kazdy mesic vylosuje?
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Takže rozdávání ZP bude zakázka pro soukromou firmu?
    Už chápu tvůj záměr.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAZA: no ale ZP je právě něco mimo státní aparát (snad když nepočítáš samotný akt výběru daní)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Mají možnost se pojistit, ty jim chceš pojistku vnutit.
    To zní jak ukázkový pojišťovák z pobočky banky.
    MAZA
    MAZA --- ---
    XCHAOS: Efektivnější by bylo rovnou snížit odvody/snížit daně/zvýšit paušály apod., než peníze zbytečně prohánět přes státní aparát (s účinností < 1)...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ořád věřím, že než někoho za státní dotace nechat dělat neužitečnou činnost, je lepší mu prostě vyplatit ZP a nechat ho, ať si něco vymyslí.

    jo, za desitku toho vymyslis :P
    OLOL
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam