• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZARREMGREGARROK: to je tezky - na rucni soustruh stacily sikovny ruce, ale naprogramovat CNC masinu, to uz je jina liga... :)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    VYHULENY_UFO: Nějak to ti roboti pořád nedávají. :D
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: to se to teoretizuje, kdyz se predem vylouci otazka, kde se na to vezme (cilije to plane zvaneni)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NEKROMANT: jenom nevim, zda inspirace u spanela je to prave orechove ;-) Jiste, "manana", to muze nekoho lakat - na to tam jsou skutecne experti... no ale k tomu spanelsky dluh, to uz to tak slunickove neni... :D
    Aljaska se rada vytahuje, ale uz se nezminuje, ze tam je to podlozeno mj. nerostnym bohatstvim - predevsim ropou - ktera zdaleka neni vsude :) A zapomelo se take zminit, ze samotna vyse vyplacene dividendy (nic jineho to neni) se realne odviji od toho, jak se fondu realne dari, nejde o fixni prijem, na ktery se jde spolehnout v takove mire, ze zajisti bezstarostne byti - a ono pak treba jen 870 dolaru na rok taky neni zadny extra terno (tolik vyplatili v roce 2012) - trosku propad proti 2000 dolarum (v roce 2008), vubec nejmin bylo v roce 1984 - 330 dolaru za rok... ano, muzes namitnout, ze loni dostali 1900 dolaru, ale co bude za rok se dozvis az na konci toho letosniho :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Daniel Raventós – Materiální podmínky svobody — Studio RUBATO
    http://rubato.cz/?p=1138.

    Kniha Materiální podmínky svobody představuje myšlenku univerzálního základního příjmu, který je ve své podstatě občanských platem vypláceným nepodmíněně každému členu společnosti, což mu má umožnit svobodnější volbu pracovní činnosti, jíž se hodlá věnovat. Ta nemusí mít nutně charakter práce za odměnu, ale např. práce dobrovolnické, kterou lze na rozdíl třeba od „zaměstnání“ burzovních spekulantů, poradenských expertů a koneckonců i většiny politiků považovat za společensky prospěšnou.

    Autor sleduje vývoj myšlenky základního příjmu od jejího prapůvodu, který spatřuje na konci 18. století v díle Thomase Paina, definuje pojem a rozebírá případ státu Aljaška, kde základní příjem funguje již od r. 1982. Jeho argumentační odůvodnění nachází v úvahách o podmínkách svobody jednotlivce u význačných myslitelů minulosti (Aristotelés, Cicero, Robespierre aj.).

    Mezi klíčové fenomény, na něž základní příjem reaguje, patří past chudoby a nezaměstnanosti a prekarizace práce, s níž je spojena nutnost její redefinice. Zavedení základního příjmu by mnohým poskytlo šanci na důstojnější život a možnost osobního rozvoje.

    Kniha Daniela Raventóse je první souhrnnou publikací, která v češtině o této pozoruhodné myšlence vychází.

    Daniel Raventós (1958) je španělský ekonom a univerzitní profesor na katedře teoretické sociologie Ekonomické fakulty Barcelonské univerzity.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: no vono kdyby doslo na lamani chleba, buhvi jak to bylo, zejo.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    LUBOB: Asi má pocit, že se všichni posadíme na zadek z toho, co dělala "yo mama".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    nálepkování vypovídá o tvejch lidskejch vlastnostech, než o mejch. Moje máma celkem aktivně bojovala proti minulýmu režimu

    rozsekalo :-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    DANYSEK: pravdu rikas... uvedu priklad firmy kde jsem pracoval...Lifesparc v Gilroy, USA, pulka firmy se odstehovala do Mexika a druha pulka jake prekvapko do Vsetina kde je to firma Indet
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TOP_IDECKO: Co premyslet vice o pricinach a nevztekat se nad dusledky? ;-) Nemusis vytahovat americke Apple, takove priklady najdes i u nas - pokud je stat nenazrany a danove zatizeni vyhodnoceno jako vysoke, spolecnosti pak hledaji zpusoby jak odvadet min. Krajni moznosti je uplne odstehovani firmy vcetne majitele do danove pricetnejsiho statu - ve spouste odvetvi to neni problem ty kufry proste zbalit. Predstava, ze jde ty schopne neomezene oskubavat v praxi holt tvrde narazi :-D V krajnim pripade nemusis vybrat nic.

    Navic Apple fakticky jen vyuzil toho, ze Irsko samo nizke zdaneni nabidlo - resili tim svuj problem s obrovskou nezamestnanosti. Takze USA mozna prska, ze dostava min (prestoze jde o klicoveho poplatnika), ale Irsko na tom naopak vydelalo a pomohlo si. Ona kazda mince ma dve strany. Cesko ostatne dela to same - aby jsme sem vubec nekoho dostali a nejakou fabriku tu otevrel, je to stejny pristup... nekdo tu proste mensi dane plati :-) Pripadne se to kompenzuje jinak - ruzne dotace atp. Az se budes priste rozcilovat nad nizkym platem osetrovatelky z LDN, vzpomen si i na tohle :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: mama mu zapomnela totiz rici, ze za nizke dane, ktere apple odvadi muze komunisticky irsko a jeho danova politika, diky ktery nemusel a mozna jeste nemusi apple platit skoro zadny dane :P

    ja to rikam furt, ze evropa ma jeste co dohanet, aby se dostala na stejne kvalitni uroven co se tyce odvodu dani jako spojene staty fasisticke, pardon americke :P
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TOP_IDECKO: vcera muselo bejt hodne tucnych drog, co? Tyhle dojezdy, ty jenom kurvi mysleni... :P
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---

    Apple - závistivý levicový socky, postaveno na základech revolučních buněk a udavačí samozřejmě (abych nezapomněl)

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TOP_IDECKO: nechapu co te zere na tom, ze soukroma spolecnost se soukromymi vlastniky/akcionari odvadi dane jake odvadi a ze dava platy jaky dava. Jednim z nejdulezitejsich duvodu proc vznikaji soukrome spolecnosti je, aby jaksi generovaly zisky pro jejich vlastniky. Soukromy komercni spolecnosti nejsou zadna charita ci obecne neziskovky, zejo.
    Nikdo nikoho nenuti, aby pro takovou spolecnost pracoval. Kdyz te sere, ze tvuj reditel ma vetsi prijem nez ty, budto jdi pracovat do charity a nebo si zaloz taky spolecnost, kde budes reditel. Pak si budes moci klidne zvolit, ze tvy zamestnanci budou brat vic nez, pokud by te sralo, ze jako reditel mas vic... :P

    myslim, ze tady nekdo tezce nechape o cem je soukrome podnikani :P
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    FIONOR: Tak ty musíš mít nějakej opravdu velkej problém chlapče :) Soucítím s tebou.
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    DANYSEK: JJ proto Apple platí na daních nějakejch 1.9%, takže ty na daních odvedeš větší procento :) Takže progresivní zdanění existuje už dnes, ale v opačnym směru. Až ti nějaka méněshopná socka (abych použil zdejší slovník) bude za šedesát let utírat zadnici v LDN, tak mi přijd povyprávět něco o úspěchu a spravedlivé distribuci bohatství apod.

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TOP_IDECKO: progresivni zdaneni zdaleka tolik nemotivuje k vytvareni vetsich hodnot. Proc se vic snazit, kdyz ti to nejaky parazit sebere - aniz by se sam musel namahat. Progresivni zdaneni je znak zavisti tech mene schopnych :-)
    TOP_IDECKO
    TOP_IDECKO --- ---
    Spíš to nálepkování vypovídá o tvejch lidskejch vlastnostech, než o mejch. Moje máma celkem aktivně bojovala proti minulýmu režimu, přesto byla například pro progresivní zdanění, jj čili to byla závistivá socka. Jsi blb. A fakt mě mrzí, že jsem takhle teď klesnul. ale nešlo jinak.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TOP_IDECKO: cenu prace zrovnatak urcuje nabidka a poptavka. I kvalitni remeslnik byva drazsi nez fuser a je to naprosto normalni :-) Nechapu, proc resis neci plat - jsou to soukrome podniky. Muzes zalozit svou firmu a predvest se nazorne - mlatit pantem v hospode/na internetu umi kazdej :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam