• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: to podstatne je, z ceho ten ZP chces zaplatit. bez toho muzes o jeho prospesnosti blabolit do nekonecna. to ty ale dobre vis. misto abys na to primo odpovedel, tak radsi prevedes rec na recnicke triky.
    vypecene :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: myslím, že ta "základní výměra" by jako reálně dosažitelný ZP ve společnosti tedy asi nějaký smysl dávala.

    ta debata potřebuje nějak rozetnout: když se na to podíváme reálně, tak fungující ZP by měl dosahovat zhruba poloviny mediánu mzdy (nikoliv poloviny průměrné mzdy, protože tu samozřejmě nafukuje nerovnost v příjmech, která je vcelku přirozená a ZP jí výrazně neovlivní).
    Mzdy - vývoj mezd, průměrné mzdy 2015, Vývoj výše průměrné mzdy v Kč
    http://www.kurzy.cz/makroekonomika/mzdy/
    Medián mezd (22 288 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 0,1 %, u mužů činil 24 330 Kč, u žen byl 20 029 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 10 546 Kč a 43 413 Kč. 20-24 litrů je docela dost, hmm

    v současné ekonomice by tedy ZP dával smysl (otázka "důstojnost") opravdu až tak od 10 000 Kč měsíčně, cca. (i jako náhrada podpor v nezaměstnanosti, apod.) tohohle cíle v dnešním rozpočtu nejde jednoduše dosáhnout.. ale i postupné zavádění ZP by bylo významené.

    LUBOB: co je "podstatné", to ale neurčuješ ty... co takhle se místo řečnických triků naučit argumentovat?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZARREMGREGARROK: to popisujes defacto navrat k puvodnim hodnotam ve spolecnosti :-) Ted jen te zmeny docilit...
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: Všiml sis, že nerozporuju morální stránku ohledně dávek a NZP, protože obě strany debaty mají celkem rozumné myšlenky, jen vychází z jiných morálních předpokladů?

    Osobně mě přijde zatím nejsympatičtější to, co jsem zjistil o fungování sociálního zabezpečení v Indii.
    Stát na tebe kašle a nedá ti ani korunu, zaměstnavatel ti dá, co si napíšete do smlouvy a na zbytek doufám, že máš dobré vztahy s rodinou/sousedy/whatever, kteří tě podpoří při problémech.
    Prostě rozdělení sociálního systému z neosobního státního na osobní, kde víš koho podporuješ, záleží ti na něm, a máš zájem na tom, aby se z toho dostal co nejrychleji.
    Ale vím, že o tom fungování tam vím celkem málo, tak to nepropaguju, jako funkční model.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZARREMGREGARROK: pak je ovsem ten pozitivni prinos v rovine ciste spekulativni :) Jak muzes kdokoliv vedet, ze se zavedenim NZP naopak nepribude tech, kteri se do prace potom uz nepohrnou? :) A vystaci si s temi par tisicovkami. Coz ale prakticky povede k tomu, ze se mezi skupinami lidi jeste vice ty povestne nuzky rozevrou...

    Dnes kdyz chces nejakou davku, porad to nejaka starost je - musis vynalozit nejake usili, abys neco dostal - samy od sebe na ucet penize od statu nechodi. A ta starost o sobe - s vhodne nastavenymi "neprijemnymi" podminkami pro priznani je naopak motivaci pro hledani si te normalni prace.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    LUBOB: Nebývalo to tak, většinou mluvil sice obšírně ale k věci, nevím co se s XCHAOSem v poslední době stalo.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: uz jsi kolovratek jako JUNIPETRUS. porad meles to samy, podstatnemu se vyhybas.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: Neřeším finanční náročnost, to je spočtené v pohodě a taky by mě zajímalo, kde na to chce COMODOR_FALKON vzít.

    Nesmysly jsou v posledním odstavci. Mícháš dohromady člověka který pracuje a člověka který nepracuje a je jen na NZP a bereš si nevýhody z obou.
    To úplně nefunguje. :D
    Buď pracuje a pak neřešíš superlevné bydlení/jídlo za hubičku a cenu dojíždění, protože má příjem.
    Nebo nepracuje a pak má jen NZP, řeší superlevné bydlení/jídlo, ale neřeší žádné dojíždění do práce.
    Pokud pracuje za tak málo, že se to vedle těch 4k/měsíc nepozná a k tomu dojíždí, tak je to jeho volba neefektivně měnit svůj čas na peníze.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ZARREMGREGARROK: micham? ...i nize sam mluvi o zavedeni ZP ve vysi 4000 Kc.
    Nejak z toho nevyplyva, ze by prijemci ZP byli jen soucasni prijemci davek... natoz nejaky dalsi klic ;-)
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    DANYSEK: Myslím, že mícháš několik návrhů a "návrhů" ZP.
    COMODOR_FALKON převážně prezentuje "jak srazit dávky flákačům na úroveň na které přežijí, ale nebude to pro ně ani trochu pohodlné"
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: no, par komunistickych tezi tu uz padlo ze :) Proletariat nadale vykoristovany kapitalisty atd...

    Tve 4000/mes je rocne 288 miliard rocne (pri vyplate teto castky 6 milionum lidi - tzn. porad ne zdaleka kazdemu obcanovi). Kde je chces vzit? :-) Pripomenme, ze soucasne naklady na socialni podporu - i se vsemi temi tvymi podvodnicky, co ti tak lezi v zaludku zdaleka nejsou takove - presna cisla si jiste z kapitol rozpoctu coby odbornik na socialni problematiku dokazes vytahnout.

    Soucasne existencni minimum ve dnesni vysi 3410 nepokryva naklady na bydleni (ty se kompenzuji zvlast) - takze z toho mame implikovat, ze za 600 mesicne bez problemu sezenes strechu nad hlavou? :-) Tvuj pohled na to co ma stacit tak realne spise povede ke zhorseni socialni situace. Bydleni na vesnici navic znamena rust nakladu jinde, pokud se snazis nekde pracovat (NZP ma motivovat k praci, ze?) - doprava zadarmo neni a pokud bydlis nekde v prdeli, musis zakonite dojizdet... samozrejme cim kvalitnejsi dopravni obsluznost, tim drazsi bydleni - jsou to spojite nadoby. A z osmihodinove smeny se snadno stane ctrnactihodinova - jen proto ze do zapadlych koutu s levnym bydlenim to taky nejezdi porad :) Skutecne socialne genialni! :D
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: Starobnim a invalidnim duchodcum by se duchod pri zavedeni ZP ve vysi 4.000,- Kc zvedl o 1.600,- Kc.
    (Duchody se skladaji ze "zakladni vymery"(=ZP), ktera letos cini 2.400,- Kc a "procentni vymery", ktera se pocita z odvodu)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Takze si to po nejakych dvou mesicich zopakujeme:
    Ne, komunisti se o stejne materialni podminky nesnazili... Komunisti usilovali o stejny vysledek bez ohledu na podminky...
    V tom je dost podstatny rozdil...

    Ano, nerozdavat nikomu nic by sice bylo super (a mohlo by to vest ke snizeni danove zateze), ale tim ze je LZPS prilepkem ustavy, tak to nejde...

    Bydleni jsem neopomnel, mnou navrhovane 4.000,- staci na levnou ubytovnu nekde na periferii/vesnici a skromne stravovani.
    Znovu zopakuji, ze z meho pohledu ma ZP u nepracujicich plnit funkci existencniho minima.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ZARREMGREGARROK: podle piratske matematiky to mozne je. vzdyt vis, ze xchaos ma rovnice na vsechno. od dulezitosti prace az po letajici stroje pro blaznive muze.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Podle XCHAOS je nemocenská celkem 21,6G Kč pořád ti 38,4G-78,4G Kč chybí.

    Obecná početní úvaha, která je mimo reálné možnosti je...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FIONOR: vim, ze sou to pirati. imho s touhle fantasmagorii co si rika NZP jsem se seznamil tak, ze par kolegu od pocitacu mi pred volbami rikalo "doufam, ze budes volit taky piraty. my lidi od pocitacu je volime".
    tak sem se nejdriv podival a narazil sem na nzp a ruzne dalsi fantasmagorie mladych levicovych bojovniku za prava stahovat vsechno co kdo na internet nahraje. znas ty pohadky o zlych distributorech, podlych americanech a jejich big brotheru ci o hodnych svedskych lidickach, kteri provozuji z entuziasmu tracker...


    XCHAOS: obecnych uvah uz tu probehlo za posledni rok mraky. pracovat budou roboty, kazdy dostane mesicne 20k, rovnice urcujici ktera prace je dulezita a ktera ne, ale snad krome id COM_FALKON z zadnyho junipetruse, gorga ci xchaose nevypadlo nic moudryho a konkretniho.

    obecnejma uvahama se politika nedela, ta se dela cisly a ciny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: na nemocenskou dosáhne (téměř) každý. pokud by byla do jednoho měsíce řešená tím ZP paušálem a nad jeden měsíc kvalifikovaná už jako dočasný invalidní důchod, nestane se nic.

    je to je obecná úvaha, ne konkrétní návrh. (a samozřejmě ZP nejde financovat daní ze mzdy těch, kdo pracují - dnešní systém postavený na odvodech ze mzdy je oh-so-much-20th-century...)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, ale v souvislosti s ruskem a jejich podnikateli. nevim, ze by byl berlusconi oznacovan za oligarchu.
    jinak si nemyslim, ze by nam vladli oligarchove, oligarchie v zapadni civilizovany civilizaci neni. protoze porad jste existuje neco jako demokraticke a svobodne volby.

    ale muzeme se o oligarchii bavit v pripade ruska, protoze tam je to s temi svobodnymi volbami trosku slozitejsi, zejo.


    XCHAOS: slusnej chaos.
    ZARREMGREGARROK
    ZARREMGREGARROK --- ---
    XCHAOS: Abychom tě vytáhli z nic neříkajících okecávek:
    Co jsou velmi základní dávky, na které tak či onak dosáhne téměř každý které chceš zrušit a nahradit (N)ZP?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ZARREMGREGARROK: nesouhlasím, že to nikomu nepomůže. nicméně, je to odhad, který zahrnul jen velmi základní dávky, na které tak či onak dosáhne téměř každý (tedy kromě, lidí co nejsou na dávkách, ale třeba podnikají na živnosťák). většina odhadů ZP, který by nahradil většinu dnešních sociálních dávek (vč. přídavků na bydlení) se pohybuje někde kolem 4000 měsíčně (což není tolik, kolik očekávají příznivci ZP, ale není to "pár stovek")

    podstatné např.je, že adresné dávky typu invalidní důchody dělají asi 2 mld ročně, a z hlediska ZP jsou tedy neutrální (pokud by se aspoň o část ZP snížily, těm lidem to neublíží, naopak dostanou nepatrně přidáno). tzn. nebavíme se o rušení výrazně adresných dávek, ale spíše dávek, které jsou vypláceny stejně dost plošně (nějaké svědectví zde zaznělo)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam