• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: ...a [ti jiní programátoři] jsou podle mě nepřiměřeně nafoukaní na svoje schopnosti. Každopádně admini a parašutisti by se měli držet svého oboru a neprudit do programátorů, než si zjistí vše podstatné.

    Jsem jedinej kdo tu vidí kognitivní disonanci ve větě a půl? ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: byl to nějaký rychlý hack nějaké starší - nikoliv poslední - verze pro SVGAlib, a vznikla jako vedlejší efekt portu Arachne do jakéhosi franzouského "bezkernelového" operačního systému (nikoliv "mikrokernelového" - byla to jen splašená hromada dynamicky prolinkovaných knihoven, včetně SVGAlib, ale bez kernelu - v podstatě podobný pricnip, jako u zavádění programů do paměti kdysi u 8bitových počítačů - doufám ti se svojí hrdostí na to, že si snad i někdy submitnul nějaký vlastní patch do kernelu náležitě spadla čelist, co všechno lze...). Rozhodně bych tu linuxovou verzi nikomu nedoporučoval :)) to že nešla rozvíjet byl důvod, proč jsem celý projekt opustil před asi 16 lety.

    DOSovská verze se ale vyvíjela o něco déle, já do ní nebyl schopen sesmolit interpretr javascriptu (musel by být 16bitový, jako celý browser!!!), tak jsem to radši zabalil - což bylo moudré, protože bych to stejně musel celé zabalit. Měl jsem chybně navržený DOM (Document Object Browser), blízký Netscapu, ale odlišný od moderních browserů, které všechny vyšly z from-scratch přepsaného enginu Gecko projektu Mozilla.org (což se stálo právě zhruba někdy v té době, kde jsem to zabalil). Stihl jsem ovšem první náznaky CSS :-)) (dnes opět už obsolete :-))

    Nebylo to ale nikdy takové monstrum, jako T602, která měla i vlastní tiskové drivery, apod. - tohle byla snůška postavená na hromadě free a shareware řešení (pro zajímavost, jak se řešila licence k DOS TCP/IP stacku: nebyl pod GPL, jeho licence zahrnovala povinnost koupit si dokumentaci - no tak jsem si zajel půjčeným autem do Oregonu a koupil si jí přímo od autora :-) DotCom bublina byla velká legrace :-)

    Myslím, že každý, kdo by chtěl pochopit, co to obnáší naučit se doopravdy programovat, by za sebou měl mít podobný projekt - já aspoň vím, že jsem špatný programátor, díky tomu... ale spousta lidí ani nedostala šanci dospět takto daleko a jsou podle mě nepřiměřeně nafoukaní na svoje schopnosti. Každopádně admini a parašutisti by se měli držet svého oboru a neprudit do programátorů, než si zjistí vše podstatné.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: základním problémem dnešní doby je, že admistrátoři se snaží najímat si programátory a ne vice versa.

    :notsureif:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: ano, to souhlasím: je pro mě jednodušší prezentovat svojí vizi lidem, kteří s myšlenkou ZP vůbec nesouhlasí, protože aspoň jí mohu prezentovat v nějaké čisté podobě bez kompromisů. když se bavím s tradičním levičákem, tak si vyslechnu "jo ono by to zahrnovalo zrušení minimální mzdy? a bezplatného školného na VŠ? tak to se mi nezdá...". víceméně, spousta lidí tu odpovědnost, že někdo rozhodne za ně, jak se mají ty peníze utratit, vlastně vítá - mají to pak na koho svést, když něco nefunguje, nemají pocit osobního selhání, apod. (a ono by neexistovalo větší osobní selhání, než žít jen ze ZP - a pak by ovšem aspoň bylo jasně definované, kdo je ten loser, či looser, nebo dokonce loooooser... jestli tak lze označit třeba spolumajitele firmy, která čtvrtletně odvádí šestimístné částky na DPH a živí tak či onak 5-10 lidí, apod.)

    Piráti, jak znovu připomínám, dokonce vypsali odměnu 100 000 za vítězný návrh ZP (ten musí samozřejmě zahrnovat realistický model toho, jak bude financován). (teď nemůžu najít odkaz)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Já si o nikom nic nemyslím, jen to, že by se každý měl postarat sám o sebe a nesahat druhým do jejich talířků. Tvůj dynamický model bych klidně podpořil, pokud by byl nastaven tak, že pokud existuje státní dluh, pak je NZP nikoliv nulový, nýbrž záporný. Pokud neexistuje státní dluh a zároveň je státní rozpočet v přebytku, pak nechť se klidně přebytek rozdá na NZP.

    S tím bych nejen neměl problém, ale dokonce bych to aktivně podporoval. Myslím, že by to vedlo k mnohem vyšší zodpovědnosti voličů u voleb.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PHAILO: já to nevidím tak katastroficky. pokud máš pocit, že lidi dnes pracují jen proto, aby neumřeli hlady a jinak jsou nemotivovatelní, tak pak tvrdím obligátní "I don't wanna live on this planet any more" - zajímavé je, jak máte všichni vysoké mínění o sobě, jak jste iniciativní a úspěšní, ale současně většinu populace podezíráte z pravého opaku (tedy, že pracují jen aby neumřeli hlady a nezmrzli a toto kombinujete s vírou, že opravdu jejich práce má nějakou příčinnou souvislost s tím, že neumřou hlady a nezmrznou a navíc - že tato práce nějak souvisí s vaší životní úrovní, přesto, že jí dělají lidé, motivovaná pouze strachem z toho, že neumřou hladem a nezmrznou)

    v případě mého dynamického (a nikoliv nadekretovaného) výpočtu ZP se jednoduše stane to, že když se nevybere dost daní, tak ZP klesne na nulu - což je v podstatě současný stav. víceméně, demokracie zdědily systémy výběru daní po starších feudálních systémech (a ty zase po Říši římské - právo výběru daní bylo obchodovatelné, systém byl krutý a obyvatelstvem nenáviděný). je velká otázka ve prospěch čeho se daně vybírají, ale konsensus je, že se to víceméně dělí mezi silové výdaje, infrastrukturu a sociální kapitoly. pokud se současně bavíme o privatizaci části infrastruktury (či tom, že bude existovat jen soukromá), tak je logické, že se tím uzavírají příležitosti pro historické "hladové zdi" (soukromý sektor vybuduje infrastrukturu efektivně a s minimálními náklady - najme si bagr a ne tisíc kopáčů, apod.) a zbývá ti tedy "silový stát" a "sociální stát". Pokud budeš anarchista, budeš chtít oba zredukovat na nulu, nicméně já v podstatě monopol státu na násilí s odstupem let vítám (aspoň neběhá po ulici tolik bláznů z bouchačkama) a sociální odpovědnost bych taky rád outsourcoval (jinými slovy: neměl špatný pocit, když propustím milého, leč neschopného zaměstnance, že umře na ulici hlady, než si najde novou práci)

    proč v zjednodušení sociální role státu proti dnešnímu stavu vidíš katastrofu, to nechápu. já vidím katastrofu v zredukování státu na ten mocenský monopol - pokud bude aspoň jasné, že kromě těch silových řešení stát provozuje ještě základní sociálních záchrannou síť (a ZP opravdu není nic, z čeho byste chtěli dlouhodobě přežívat - to si musí uvědomit i jeho stoupenci), tak mi to celé dává jakýs-takýs smysl.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nzp = nepodporovany zastaraly prohlizec :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: If you are looking for historical Arachne WWW browser for DOS, please visit www.glennmcc.org (it is no longer supported or maintained by Arachne Labs).
    Mas-li odvahu, muzes zkusit http://www.glennmcc.org/aralinux/ :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    hledal jsem chvili (marne) nejaky nastroj pro modelovani souvztaznosti mozna by stacilo nechat kohokoliv visualisovat to jak si predstavuji nzp. myslim ze nzp je plne rozporu hlavne mezi jeho priznivci. 10 lidi 10 nazoru 10 predstav jak to ma fungovat. takove uml se skoro nabizi.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    XCHAOS: Jinými slovy aby ses nemusel brodit sračkami drobnými, horuješ pro přijetí sračky absolutní, protože pak už se nebudeš brodit ničím. Jelikož pak už bude všechno jedno :-D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: no on to mel puvodne pod dosem. ja chtel ty dosovy zdrojaky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: a jeste nevydal? gentoo portage mlci...

    emerge arachne -s
      
    [ Results for search key : arachne ]
    Searching...
    
    [ Applications found : 0 ]
    
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: Arachne. Kdysi mi na nejakej BBS slibil zdrojak ze to prej vyda...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jo, zrovna tedka sem marne premejslel jak se ten zxchaosuv prohlizec jmenoval, ale nepredpokladam, ze by xchaos rozvijel svuj produkt jako je napriklad stale vyvijen links.. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: startrek je vole scifi, na to se nemusi verit, stejne jako je scifi (n)zp. hezky se o nem mluvi, ale nikdy existovat nebude.

    //on se startrek tvari desive vedecky prave proto, ze k produkci bylo par vedcu prizvano, to vis konzultace a navic warpovy pohon uz teoreticky propocital jakysi spanelsky vedec, takze az takovy scifi jako tohle auditko to byt nemusi.

    http://members.shaw.ca/mike.anderton/WarpDrive.pdf

    zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Warp_j%C3%A1dro



    XCHAOS: a jak pokracuje tvuj vyvoj nyni? nebo jenom zijes z nejakych vzpominek na 90's...? opensource je o vyvoji a jak jednou ustrnes uz cas nedobehnes.

    a jestli si programatorsky uspech nedokazal do 30let, pravdepodobnost, se ti to podari pozdeji je nulova, prakticky na urovni nasazeni zp v ceskem prostredi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: od doby, kdy jsi naprgal svuj prohlizec uz uplynula spousta vody. Uz tehda mel sve mouchy - a dnes je to dobry.. archaismus :D Technologie se vyviji... a software, ktery v case skoncil na smetisti dejin existuje spousta. Kdo si dnes vzpomene na takove AmiPro ci Calc602 :D
    XCHAOS: to ale musis svuj byznys nastavit tak, abys ty adminy zaplatit mohl - opravdu neni smyslem ZP resit to, aby sis mohl vydrzovat zamestnance :D
    Jeden byvaly admin (a muj kamarad) spoluvlastni firmu s obratem 200+milKc... kolik ze tocite u vas? :) Kdyz chces srovnavat uspech... ty "byvaly programatore"? ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a jako jo: dost peněz potřebuju i proto, abych si mohl najmout adminy, jejichž činost by byla auditovatelná, a kteří by mě poslouchali a nedržkovali.

    základním problémem dnešní doby je, že admistrátoři se snaží najímat si programátory a ne vice versa. (ale nic netrvá věčně... každopádně firmy a další bývalých programátorů v USA předvádí cool věci.. fakt se těším na projekty "bývalých úspěšných adminů"... to se všichni zasmějeme....)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nabídl jsem jako free software, co jsem vyvinul pro svojí potřebu. měl jsem jeden čas ohlasy z ČR i třeba z Brazílie. v zásadě ale uznávám, že víc jsem byl aktivní předtím na poli shareware a později na poli uzavřeného SW (komerčního, vnitrofiremního, mého vlastního)

    myslím jsme v téhle debatě offtopic. jestli někdy budu ještě mít nějaký programátorský úspěch, tak věř, že nebude měřitelný penězi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no, pokud sam moc neprispivas do opensource SW, jez pouzivas.... pak jses v roli obycejneho konzumenta :)
    Velke naklady na zbrojeni mela jak vychodni, tak i zakladni doktrina. Byla to soutez, ktera byla podstatou cele studene valky... :D A neudelas s tim nic - dozvuky toho doktrinalniho rozdeleni tu mame dodnes. Ale uz se treba decentne zapomina, ze behem WW2 se houzevnatost vychodni mocnosti v Evrope sakra hodila. A kdyz se blizil konec, zvrhlo se to v soutez o tom, kdo driv dobude Berlin (i za cenu, ze strategicky mene vyznamne cile - Prahu nevyjimaje - se resili az dodatecne). Na rozparcelovani sveta zapad pristoupil... asi co mu zbejvalo :) Kdyby bejval Hitler nevyhlasil valku USA, buhvi jak by vse nakonec skoncilo (USA se dost dlouho drzely stranou; jejich zapojeni prislo az s utokem Japoncu, kdy se "verbalne" pridal i Hitler - jinak jim to bylo vicemene... fuk, co se v Evrope deje).

    Jenze komunismus v principu nestal o vyjmecne a uspesne - that's point. Potreboval dav nevybocujicich sedych mysek. A beda, jak nekdo byl lepsi - vysledkem byly tabulkove platy (jen castecne zohlednujici narocnost prace), znarodnovani soukromeho vlastnictvi (v duchu "my, luza nejlepe vime, jak nalozist s Vasi fabrikou"). Schopni se umele potlacovali - i kdyz casem se prislo na to, ze zahranicni mena je treba, takze "neco" rezim toleroval. On nemel moc na vyber - kdyz po neuvazlive menove reforme (delajici z bohatych chude a chudaky ponechavajici na jejich urovni) doslo k vylouceni z MMF...
    Zastanci ZP maji naslapnuto podobne - viz vyzblebty treba ID Junipetrus :D

    XCHAOS: a kdo jiny ZP prosazuje? Kdyz dojdeme k realnym cislum, tak sam strcis hlavu do pisku jako pstros... a delas, ze nic nevidis... :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam