• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK:
    1) Zivotni minimum jednotlivce je pouze 3.410,- Kc

    2) Tak pokud se jim nechce pracovat, no tak holt budou v tom bytecku za 3.600,- Kc bydlet 2, 3 nebo 4...
    Rika se tomu spolubydleni a neni to zas az tak strasne - vlastni zkusenost...

    3) Neni to pocit, ale znalost praxe i zakona....

    Mam i tabulku s vystiznym nazvem "Do jake vyse prijmu se nevyplati pracovat"
    Nejnizsi castka zacina dvema jednickami a ma pet cifer...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Mno proto jim chci to ZP dat dost velke na to, aby na nem mohli prezit, ale prilis male na to, aby se mohli mit "dobre"...

    Neverim, ze to nekoho bude motivovat, spis ze ti uz motivovani nebudou muset resit, zda preziji bez HPP...

    IMHO jsou lide od prirody zli a lini - a jen vzdelani a intelekt jim dava pochopit, ze kooperaci se mohou mit lepe...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: pracuji s oficialne publikovanym cislem. Zivotni minimum (3800 Kc) je castka, o ktere se vseobecne vi, ze na preziti nestaci. Treba jen v Litvinove (kde byty obecne moc drahe nejsou) je nejlevnejsi inzerat na sRealitach nabizejici najem 3600 Kc a vubec nejvetsi "sockarny" v jinych mestech jsou kolem 1500.... (a radsi nezkoumam kde presne, dokazu si to predstavit). K tomu je potreba pripocist energie, komunal (odpady), je potreba neco jist, obcas se do neceho oblict. Nad ctyrmi tisici budes rychle...
    COMODOR_FALKON: i kdyz bude NZP ty 4000, porad jses na 400 miliardach. Coz je vic, nez socialni system pozere dnes (radove vice nez ctyrikratkrat...). A predstava, ze za 4000 jde prezit pasuje mozna na studenta... :-) Socialni bydleni dnes neexistuje (a bude-li, bude to dalsi - neprimy, dnes nevycisleny - naklad spojeny s NZP), komercni ubytovny samozrejme svou cenu podrizuji realne poptavce - tak holt funguje trh - samotna poptavka je jednim z faktoru urcujici cenu poptavane komodity. Zaklady ekonomie, hochu ;-)

    Pocit, ze davkari se maji obecne dobre je tvoje chimera - pramenici z par jednotlivych pripadu, ale rozhodne nejde o obecne aplikovatelou tezi. Nemuzes delat z nekolika par excesu obecnou pravdu. Mel bys ze sve teple prazske kancelare vyrazit na sever Cech ci Moravy - ona ta realita "venku za Prahou" je taky o necem jinym...ale to Prazak asi nikdy nepochopi ;-)

    V neposledni rade se vubec nezabyvas lidmi, kteri z ruznych duvodu skutecne pracovat nemuzou - tudiz realne nebudou mit moznost ziskat dalsi penize k NZP. I tihle lide jsou zahrnuti v nakladech dnesniho systemu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: (n)zp totiz nevyhnutelne bude smerovat k tomu, ze prestane existovat soukrome vlastnictvi a zustane jedno spolecne, ktere se bude nejakou formou (napr potravinovymi listky) delit "spravedlive" mezi lidi.

    nedostatecne potvrzeny citat prisuzovany winstonu churchillovi rika:
    Kapitalismu je vlastní jedna vada: nerovnoměrné rozdělení bohatství. Socialismu je vlastní naproti tomu jedna ctnost: rovnoměrné rozdělení bídy.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: kazdopadne zakladni otazka zni:
    Kde na to vzit a nekrast?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: ja myslim ze, ne. lisime se totiz dosti v pohledu na lidske pleme. ty veris tomu, ze (n)zp bude lidi motivovat, moje zkusenost proste rika, ze kdyz az teprv skutecny hlad nebo jina zavislost volajici po ukojeni lidi motivuje do prace. (bavime se o zdravych lidech).
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Díky! Dobrý tl'dr. Asi je tahle komunita dost malá a polarizovaná, že? Píše někdo z vás o tom tématu v širším pojetí? Rád bych si přečetl něco komplexnějšího z české perspektivy.

    Naoplátku linkuji toto:

    A World Without Work - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/07/world-without-work/395294/
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FARFELOO: Zjednodusene:

    Zastanci (N)ZP

    XCHAOS povazuje spoustu prace za zbytecnou a radeji by nechal lidi doma za NZP

    Ja si uvedomuji, ze nechat lidi umirat hlady neni eticky akceptovatelne, ale stejne tak mi prijde neakceptovatelne, aby se pracujici meli hur nez davkari - coz je soucasny stav.
    ZP si dovedu predstavit i jako podminene - napr verejne prospesnymi pracemi.

    JUNIPETRUS - ten NZP chce nejspis sam pro sebe...

    Odpurci (N)ZP

    DANYSEK trvale pise o premrstenych castkach (9k a vic) a resi, kde na to vzit, soucasne formy ZP odmita vzit v potaz...

    UFO obcas prijde s dobrym postrehem, ale vetsinou spis troli
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Hranice chudoby ma ruznou metodiku urceni...
    Nekde se uvadi ŽM, nekde minimalni mzda, nekde prijem pod 2/3 medianu...

    Jak uz jsem uvedl, na skromny zivot na periferii staci 4 tisice.
    Kdo chce vic, at pracuje - prace je vsude dost...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Naprosty souhlas...

    Ma to jeden maly hacek: Je to jeste hure realizovatelne, nez (N)ZP...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: nekdo to zaplatit v dusledku musi. Nase spolecnost je velmi abstraktni pojem - zvlaste v kontextu globalizovaneho sveta (kdy kapital casto vubec nas neni - ale v rukou nekoho z jinou statni prislusnosti). Pokud chces prijem garantovat, musis mit zdroje na jeho financovani - tzn. nekde na to spolehlive vybrat. Takze dane - nic spolehlivejsiho coby zdroje zatim nikdo nevymyslel :D Problem je, ze s rostouci mirou zdaneni i u dani ta spolehlivost klesa. A plosny NZP je pomerne draha vec - uz to tu padlo nekolikrat, ze kazda tisicovka = 100 miliard v souctu (zaokrouhlene, dobre se to pak pocita).

    Padaji tu argumenty o spravedlnosti - pak nemuzes chtit, aby cast vydajove stranky na NZP nesl zamestnavatele v podobe narizene minimalni mzdy a to co zbyde zacvakal statni rozpocet - to rozhodne spravedlive nebude (nijak se to nelisi od dnesniho existujiciho systemu adresne socialni podpory tem, kteri maji nizky/zadny prijem). Navic nekdo dostane penize za to, ze jde do prace a maka a nekdo jiny za to, ze se cely den vali v posteli u televize... netvrdim, ze soucasny socialni system nema sve nedostatky, na druhou stranu v drtive vetsine pripadu lidi ty podminky do prace nakonec donuti jit. Dokonaly system nevymyslis ;-) V NZP se shledli predevsim ti, kteri makat z ruznych duvodu nechteji a soucasny system podpor je "obtezuje" = nezajistuje takovy komfort..
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Omlouvám se, že jsem toto téma objevil nedávno. Nechci tu probírat vše znovu dokola, ale třeba chvílemi přinesu jinou perspektivu... Říkáte, že všechny argumenty pro základní příjem stejně skončí na otázce "kde na to vezmeme?". Zajímalo by mě jestli to znamená "kde na to vezme státní rozpočet?" Nebo "kde na to vezme naše společnost?". To jsou totiž dvě velmi rozdílné věci s různými výsledky úvah i výpočtů...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a co jsou ty garantovane nevylucujici podminky? Jakoze kazdemu obcanovi posles tech 9000 Kc (oficialni hranice chudoby). Fer. Ted jen vymysli, kde tech potrebnych 900 miliard chces vzit a jak se v case vyporadat s tim, ze asi bude potreba jeste vic...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: presne tak, zdravym lidem nastavit podminky tak, aby mohli spokojene pracovat, upravid dane, zrusit minimalni mzdu, nastavit podminky tak, aby mohli lide v klidu za praci dojizdet ci se za ni stehovat, upravit pracovni podminky v eu (tedka ty dohody s britanii nebudou asi pro pendlery to nejlepsi) a vse bude v nejlepsim poradku.
    pak jeste upravit system, sjednotit vsechny registry a zacit radne hlidat vydej davek, aby nedochazelo k jejich zneuzivani.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: V dusledku nepochybne ano, ale spoustu neznamych (a tim ani finalni podobu) nezname..

    Pro mne spravedlnost znamena, ze vsichni maji garantovany stejne zakladni a nevylucujici podminky - a pak at si kazdy sam ci s rodinou pomuze jak umi...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ano mimoni udtrzni od reality, to je piratska strana a jejich vize reality.

    Parta ufonů svobodu internetu uhájí těžko | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/parta-ufonu-svobodu-internetu-uhaji-tezko_373235.html
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Akademicky svet je prostor sam o sobe. Ma svoje pravidla, ktere mnozi mimo nej casto nechapou. Zadny diplom sam o sobe nic nedokazuje - muzu ukazat prstem na inzenyry z FELu, co nedokazou sami a samostatne cokoliv vyprodukovat.
    Skoly navic typicky funguji na principu predavani vedomosti - z pedagoga na studenty. Kvalita studenta coby vystupniho produktu se castecne odviji tez od kvalit samotnych pedagogu. Samozrejme svou hroli hraje i zajem samotnych studentu - ktery - ehm, v case upada. A castecne i diky novym technologiim - pocit, ze vse muzes vygooglit vede casto k tomu, ze student ignoruje potrebu seznamit se s elementarnimi principy vnitrniho fungovani. Popravde uroven vetsiny techniku dnes vypadnuvsich ze skol je horsi, nez tech co lezli z fakult pred deseti-dvanacti lety - coz si muzu dovolit realne srovnavat... uz dlouho jsem v ruznych podobach v pozici, co nejakym kolegum v zacviku predavam zkusenosti.

    Historie vzdelavani je samozrejme slozitejsi - ale podstata neni jenom v napsanych textech. Na pochopeni nestaci si neco jen precist - pri dlouhem cteni ma mozek tendenci obcas kusy textu preskakovat a domyslet si... cehoz negativni dopady prave supluje ta interakce s (kvalitnim) pedagogem. BTW veskere materialy, ktere jsou nutne pro praci, ktera me samotneho slusne zivi volne dostupna je. Presto mnoho skutecnych konkurentu (kteri by me eventuelne "vysoupli") nemam... ne, ono to neni jen o tom, ze nejake materialy nekde jsou k dispozici. A popravde me to samotnyho stve, ono se pak dost blbe resi zastupitelnost... kdyz jde o "advanced topics".

    Soucasny rozsah lidskeho poznani ten individualismus jeste vic potlacuje - ono vazne neni mozne znat vsechno (coz me samotneho vede k tomu, ze cilene nektere oblasti sve prace vyskrtavam a zbavuji se jich). A kooperace v tymu je naopak zakladem uspechu. Takze v soucasnem pracovnim teamu mam hodne sikovneho programatora, sikovneho project managera, vizionare - a i obchodnika co to nakonec proda ;-) Ten umi to a ten zas toto... a dohromady zmaknem vic, nez bych zvladnul sam... :-) Individualismus a egoismus ja neuznavam - naopak jsem rad, kdyz me nekdo zvladne zastoupit (coz je problem - a nikoliv financni).

    Technicke OT: schopnost analyzy proprietarniho binarniho kodu je zakladem prace kazdeho bezpecnostniho technika, podminka nutna pro analyzu jakehokoliv malware - nebo snad myslis, ze utocnik ti to posle s bokem prilozenym zdrojakem? :D No ty jses fakt mimon, ocividne odtrzeny od reality IT 21.stoleti... prosimte, prober se uz z toho sveho spanku, do ktereho jsi ocividne upadl v polovine devadesatych let minuleho stoleti...

    Ano, hodnotim a skatulkuji. Posledni studium mi ponekud nasilne prerusily jine zivotni udalosti (ano, ty, ze kterych si jinde rad utahujes; a zvrhlo se to i do osobnich problemu - reseni noveho bydleni apod - no a co, co nas nezabije, to nas posili - jedno z mych kred), na druhou stranu mi to mnohe dalo - zvlast pote, co jsem rezignoval na vyssi technicke vzdelani (kde spise muzu ucit, praxe je holt nejlepsi skola - coz mi btw. par pedagogu na VS v ramci predmetu i reklo do oci) a svou pozornost jsem obratil k managementu/ekonomice. VS neni o vzdelani, ale o nauceni se prace s informacemi. Coz tobe ocividne zadna skola nedala ;-) Jako zasadni povazuji prvni 3-5 semestru - jednak byvaji tim tradicnim sitem oddelujici zrno od plev, v dalsich semestrech ty naroky bezne upadaji (coz typicky dava dennim studentum moznost upichnout se nekde prakticky - ale zatimco ja si privydelaval uz od 16, dneska mnozi 25-leti krome skoly nic moc nepoznali). A ano, podporu vyzkumu jsem uz parkat resil - ostatne, to co resime dnes je predmetem financovani ze soukrome firmy... a jedna diplomka je toho jen zaklad. Diplom z VS je pro me jen hodnost (analogicky te vojenske) - a i akademici to tak vesmes vnimaji. Profesor je vic nez tuctovy inzenyr... apropo i tu vojnu (ZVS) za sebou mam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: byl to samozřejmě vtip, ale jen mi napadlo, jak budeš vlastně ověřovat, že někdo dosáhl nějaké kvalifikacim, když to vědění, se kterým daná škola pracuje, není public domain.

    očekávám, že odpověď se ponese v podobném duchu, jako byl ten návrh provést audit skrze disassemblování proprietárního binárního kódu, nebo tak něco :-)

    víš ona historie vzdělávání je dlouhá a barvitá, a trvalo celkem dlouho, než mohly na britských (soukromých - jiné nebyly) školách studovat i snobové (zkratka pro sans-nobility - děti zbohatlých měšťanů, tedy paradoxně většinou menší "snobové" v dnešním slova smyslu, než děti urozeného původu). A od té doby jsme ohledně vědy a vzdělávání došli ještě dál.

    Nevím, kde se fascinace tebe a tobě podobných veškerým návratem do archaické, premoderní minulosti (nebudu specifikovat, jestli starověké, středověké, aristokratické...) přesně bere, ale je to takový paradox romantického individualismu: moderní společnost umožní individiualismus (ten byl v historicky prakticky nemožný, všichni tvrdě spolupracovali aby vůbec přežili) - ale ten individualismus je současně okouzlen archaickými "jednoduchými" postupy, snaží se vrátit ke společnosti stojícími na nějakých "přirozených pravidlech" (když fakticky před nástupem modernity vládl akorát tak zákon silnějšího, apod.)

    neustále hodnotíš a škatullkuješ ostatní.. ale zajímalo by mě, zda ses někdy zamyslel nad sebou. nevím, jestli si na rozdíl ode mě dostudoval - ale VŠ vzdělání fakt souvisí s výzkumem, a utajovaný, privátní výzkum prostě současně neumožňuje posuzovat to vzdělání nějakou třetí stranou (leda by si vytvářel nějaké esoterické, uzavřené společnosti - což by tvojí povaze podle všeho hodně vyhovovalo..)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak si zopakneme ty pravniky - to se nedelo na skole soukrome, ale na skole verejne... :D A samozrejme se proti praktikam na fakulte bouri i ti, kteri tam studovali poctive... samozrejme ze naprosto nespravedlive dopady chovani - ehm - par idiotu - negativne dopadlo i na ty poctive.
    Spravedlnost neni ministerstvo. Posuzovani spravedlnosti je predevsim na moci soudni, nikoliv na vykonne. Ocividne ti unikaji elementarni aspekty spravne fungujici demokracie - a delby moci, kdyz vypoustis takove blaboly :D Mel bys mene psat a vice cist (a nejen z wikipedie).
    A specificky tebe slo usvedcit z blbosti v jakekoliv diskuzi - i davno pred tim, nez NYX vubec vzniknul... :D

    XCHAOS: tak tema klubu pokazde pohori na otazce "kde na to chces kurva vzit" :-) Vsimni si, ze tato otazka se prechazi trapnym mlcenim :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XCHAOS: mel jsem samozrejme na mysli obsah tematu.
    desne mi to tu pripomina ten vtip jak jde hyperaktivni dite spat a zacne pocitat ovecky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam