COMODOR_FALKON: je to spíš diferenciální rovnice. nebo ještě spíš: nelineární systém se zabudovanou zpětnou vazbou.
lze ho částečně nasimulovat, ale fakticky je tam ten prvek nelinearity. nahrazuje to nějaké stávající mantinely aniž by bylo předem jasné, jak nastavit ty nové.
COMODOR_FALKON: s tou "spravedlností" to střídavě vytahujete s Junipetrusem oba, ale pro mě to prostě příliš mlhavý pojem.. asi jako když moji soudruzi v Pirátech vytáhnou ZP zajišťující "důstojný" život (možná je to slovo "důstojný" už v Ústavě nebo Listině, ale pochybuju)
pro mě je "spravedlnost" dost abstraktní kategorie. jistě jí ctím ve smyslu "před zákonem jsme si všichni rovni", apod. ... ale v nějakém širším smyslu ZP stejně žádnou "spravedlnost" nenastolí. (nemyslím si např., že tvrdě pracující dělník ve zbrojovce, která pak vyveze zbraně do nějakého bananistánu, si touto svou "tvrdou prací" automaticky zaslouží nějaké moje uznání jen proto, že obratný obchodník se zbraněma ho odfiltroval od rizika a ostatně i od rozhodování, co s těmi zbraněmi dál bude... ok, je to jeho volba, já s tím nic nenadělám... a pokud se budu cpát do politiky, musím počítat s tím, že o jeho hlasy holt přijdu, když mu nebudu tleskat do hlasitě... ale v jistém smyslu si slovo "spravedlnost" nespojuju nutně se stavem "tento člověk se nechal zmanipulovat k tomu, aby pracoval opravdu tvrdě")
(jako celou dobu si musíme uvědomit, že tenhle diskurz nevedeme o metařích, ale o "tvrdě pracujících" autorech počítačových virů, které přináší business security průmyslu, o amerických právnických trollech, o telemarketingové firmě, která nutí někoho telefonovat mi v pondělí dopoledne a snažit se mě nadchnout pro "obchodování s ropou".. jinými slovy, mohu poměrně předsě definovat aktivity, které z mého subjektivního hlediska plodí "čirou společenskou ztrátu"... ZP vidím spíš jako pragmatický nástroj, demotivující lidi od podobných zhůvěřilých hyperaktivit, než jako nástroj "spravedlnosti").