• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    VYHULENY_UFO: Naprosty souhlas...

    Ma to jeden maly hacek: Je to jeste hure realizovatelne, nez (N)ZP...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FARFELOO: nekdo to zaplatit v dusledku musi. Nase spolecnost je velmi abstraktni pojem - zvlaste v kontextu globalizovaneho sveta (kdy kapital casto vubec nas neni - ale v rukou nekoho z jinou statni prislusnosti). Pokud chces prijem garantovat, musis mit zdroje na jeho financovani - tzn. nekde na to spolehlive vybrat. Takze dane - nic spolehlivejsiho coby zdroje zatim nikdo nevymyslel :D Problem je, ze s rostouci mirou zdaneni i u dani ta spolehlivost klesa. A plosny NZP je pomerne draha vec - uz to tu padlo nekolikrat, ze kazda tisicovka = 100 miliard v souctu (zaokrouhlene, dobre se to pak pocita).

    Padaji tu argumenty o spravedlnosti - pak nemuzes chtit, aby cast vydajove stranky na NZP nesl zamestnavatele v podobe narizene minimalni mzdy a to co zbyde zacvakal statni rozpocet - to rozhodne spravedlive nebude (nijak se to nelisi od dnesniho existujiciho systemu adresne socialni podpory tem, kteri maji nizky/zadny prijem). Navic nekdo dostane penize za to, ze jde do prace a maka a nekdo jiny za to, ze se cely den vali v posteli u televize... netvrdim, ze soucasny socialni system nema sve nedostatky, na druhou stranu v drtive vetsine pripadu lidi ty podminky do prace nakonec donuti jit. Dokonaly system nevymyslis ;-) V NZP se shledli predevsim ti, kteri makat z ruznych duvodu nechteji a soucasny system podpor je "obtezuje" = nezajistuje takovy komfort..
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Omlouvám se, že jsem toto téma objevil nedávno. Nechci tu probírat vše znovu dokola, ale třeba chvílemi přinesu jinou perspektivu... Říkáte, že všechny argumenty pro základní příjem stejně skončí na otázce "kde na to vezmeme?". Zajímalo by mě jestli to znamená "kde na to vezme státní rozpočet?" Nebo "kde na to vezme naše společnost?". To jsou totiž dvě velmi rozdílné věci s různými výsledky úvah i výpočtů...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a co jsou ty garantovane nevylucujici podminky? Jakoze kazdemu obcanovi posles tech 9000 Kc (oficialni hranice chudoby). Fer. Ted jen vymysli, kde tech potrebnych 900 miliard chces vzit a jak se v case vyporadat s tim, ze asi bude potreba jeste vic...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    COMODOR_FALKON: presne tak, zdravym lidem nastavit podminky tak, aby mohli spokojene pracovat, upravid dane, zrusit minimalni mzdu, nastavit podminky tak, aby mohli lide v klidu za praci dojizdet ci se za ni stehovat, upravit pracovni podminky v eu (tedka ty dohody s britanii nebudou asi pro pendlery to nejlepsi) a vse bude v nejlepsim poradku.
    pak jeste upravit system, sjednotit vsechny registry a zacit radne hlidat vydej davek, aby nedochazelo k jejich zneuzivani.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    XCHAOS: V dusledku nepochybne ano, ale spoustu neznamych (a tim ani finalni podobu) nezname..

    Pro mne spravedlnost znamena, ze vsichni maji garantovany stejne zakladni a nevylucujici podminky - a pak at si kazdy sam ci s rodinou pomuze jak umi...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ano mimoni udtrzni od reality, to je piratska strana a jejich vize reality.

    Parta ufonů svobodu internetu uhájí těžko | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/parta-ufonu-svobodu-internetu-uhaji-tezko_373235.html
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Akademicky svet je prostor sam o sobe. Ma svoje pravidla, ktere mnozi mimo nej casto nechapou. Zadny diplom sam o sobe nic nedokazuje - muzu ukazat prstem na inzenyry z FELu, co nedokazou sami a samostatne cokoliv vyprodukovat.
    Skoly navic typicky funguji na principu predavani vedomosti - z pedagoga na studenty. Kvalita studenta coby vystupniho produktu se castecne odviji tez od kvalit samotnych pedagogu. Samozrejme svou hroli hraje i zajem samotnych studentu - ktery - ehm, v case upada. A castecne i diky novym technologiim - pocit, ze vse muzes vygooglit vede casto k tomu, ze student ignoruje potrebu seznamit se s elementarnimi principy vnitrniho fungovani. Popravde uroven vetsiny techniku dnes vypadnuvsich ze skol je horsi, nez tech co lezli z fakult pred deseti-dvanacti lety - coz si muzu dovolit realne srovnavat... uz dlouho jsem v ruznych podobach v pozici, co nejakym kolegum v zacviku predavam zkusenosti.

    Historie vzdelavani je samozrejme slozitejsi - ale podstata neni jenom v napsanych textech. Na pochopeni nestaci si neco jen precist - pri dlouhem cteni ma mozek tendenci obcas kusy textu preskakovat a domyslet si... cehoz negativni dopady prave supluje ta interakce s (kvalitnim) pedagogem. BTW veskere materialy, ktere jsou nutne pro praci, ktera me samotneho slusne zivi volne dostupna je. Presto mnoho skutecnych konkurentu (kteri by me eventuelne "vysoupli") nemam... ne, ono to neni jen o tom, ze nejake materialy nekde jsou k dispozici. A popravde me to samotnyho stve, ono se pak dost blbe resi zastupitelnost... kdyz jde o "advanced topics".

    Soucasny rozsah lidskeho poznani ten individualismus jeste vic potlacuje - ono vazne neni mozne znat vsechno (coz me samotneho vede k tomu, ze cilene nektere oblasti sve prace vyskrtavam a zbavuji se jich). A kooperace v tymu je naopak zakladem uspechu. Takze v soucasnem pracovnim teamu mam hodne sikovneho programatora, sikovneho project managera, vizionare - a i obchodnika co to nakonec proda ;-) Ten umi to a ten zas toto... a dohromady zmaknem vic, nez bych zvladnul sam... :-) Individualismus a egoismus ja neuznavam - naopak jsem rad, kdyz me nekdo zvladne zastoupit (coz je problem - a nikoliv financni).

    Technicke OT: schopnost analyzy proprietarniho binarniho kodu je zakladem prace kazdeho bezpecnostniho technika, podminka nutna pro analyzu jakehokoliv malware - nebo snad myslis, ze utocnik ti to posle s bokem prilozenym zdrojakem? :D No ty jses fakt mimon, ocividne odtrzeny od reality IT 21.stoleti... prosimte, prober se uz z toho sveho spanku, do ktereho jsi ocividne upadl v polovine devadesatych let minuleho stoleti...

    Ano, hodnotim a skatulkuji. Posledni studium mi ponekud nasilne prerusily jine zivotni udalosti (ano, ty, ze kterych si jinde rad utahujes; a zvrhlo se to i do osobnich problemu - reseni noveho bydleni apod - no a co, co nas nezabije, to nas posili - jedno z mych kred), na druhou stranu mi to mnohe dalo - zvlast pote, co jsem rezignoval na vyssi technicke vzdelani (kde spise muzu ucit, praxe je holt nejlepsi skola - coz mi btw. par pedagogu na VS v ramci predmetu i reklo do oci) a svou pozornost jsem obratil k managementu/ekonomice. VS neni o vzdelani, ale o nauceni se prace s informacemi. Coz tobe ocividne zadna skola nedala ;-) Jako zasadni povazuji prvni 3-5 semestru - jednak byvaji tim tradicnim sitem oddelujici zrno od plev, v dalsich semestrech ty naroky bezne upadaji (coz typicky dava dennim studentum moznost upichnout se nekde prakticky - ale zatimco ja si privydelaval uz od 16, dneska mnozi 25-leti krome skoly nic moc nepoznali). A ano, podporu vyzkumu jsem uz parkat resil - ostatne, to co resime dnes je predmetem financovani ze soukrome firmy... a jedna diplomka je toho jen zaklad. Diplom z VS je pro me jen hodnost (analogicky te vojenske) - a i akademici to tak vesmes vnimaji. Profesor je vic nez tuctovy inzenyr... apropo i tu vojnu (ZVS) za sebou mam.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: byl to samozřejmě vtip, ale jen mi napadlo, jak budeš vlastně ověřovat, že někdo dosáhl nějaké kvalifikacim, když to vědění, se kterým daná škola pracuje, není public domain.

    očekávám, že odpověď se ponese v podobném duchu, jako byl ten návrh provést audit skrze disassemblování proprietárního binárního kódu, nebo tak něco :-)

    víš ona historie vzdělávání je dlouhá a barvitá, a trvalo celkem dlouho, než mohly na britských (soukromých - jiné nebyly) školách studovat i snobové (zkratka pro sans-nobility - děti zbohatlých měšťanů, tedy paradoxně většinou menší "snobové" v dnešním slova smyslu, než děti urozeného původu). A od té doby jsme ohledně vědy a vzdělávání došli ještě dál.

    Nevím, kde se fascinace tebe a tobě podobných veškerým návratem do archaické, premoderní minulosti (nebudu specifikovat, jestli starověké, středověké, aristokratické...) přesně bere, ale je to takový paradox romantického individualismu: moderní společnost umožní individiualismus (ten byl v historicky prakticky nemožný, všichni tvrdě spolupracovali aby vůbec přežili) - ale ten individualismus je současně okouzlen archaickými "jednoduchými" postupy, snaží se vrátit ke společnosti stojícími na nějakých "přirozených pravidlech" (když fakticky před nástupem modernity vládl akorát tak zákon silnějšího, apod.)

    neustále hodnotíš a škatullkuješ ostatní.. ale zajímalo by mě, zda ses někdy zamyslel nad sebou. nevím, jestli si na rozdíl ode mě dostudoval - ale VŠ vzdělání fakt souvisí s výzkumem, a utajovaný, privátní výzkum prostě současně neumožňuje posuzovat to vzdělání nějakou třetí stranou (leda by si vytvářel nějaké esoterické, uzavřené společnosti - což by tvojí povaze podle všeho hodně vyhovovalo..)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak si zopakneme ty pravniky - to se nedelo na skole soukrome, ale na skole verejne... :D A samozrejme se proti praktikam na fakulte bouri i ti, kteri tam studovali poctive... samozrejme ze naprosto nespravedlive dopady chovani - ehm - par idiotu - negativne dopadlo i na ty poctive.
    Spravedlnost neni ministerstvo. Posuzovani spravedlnosti je predevsim na moci soudni, nikoliv na vykonne. Ocividne ti unikaji elementarni aspekty spravne fungujici demokracie - a delby moci, kdyz vypoustis takove blaboly :D Mel bys mene psat a vice cist (a nejen z wikipedie).
    A specificky tebe slo usvedcit z blbosti v jakekoliv diskuzi - i davno pred tim, nez NYX vubec vzniknul... :D

    XCHAOS: tak tema klubu pokazde pohori na otazce "kde na to chces kurva vzit" :-) Vsimni si, ze tato otazka se prechazi trapnym mlcenim :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XCHAOS: mel jsem samozrejme na mysli obsah tematu.
    desne mi to tu pripomina ten vtip jak jde hyperaktivni dite spat a zacne pocitat ovecky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: záleží na tom, jestli by ses chtěl bavit o tématu klubu, nebo psát historii trollingu na českých online fórech.. obecně patřím k menšině, která odmítá "nekrmit trolly". chci jim to dát pořádně sežrat!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    našl jsem pouze 8 příspěvků od sebe, obsahující slovo "spravedlnost"

    21:23:01 23.2.2016 ptám se COMODOR_FALKON, co tím myslí, že pro mě je to mlhavé (resp.připouštím, že pro mě tenhle pojem znamená fakticky "rovnost před zákonem")
    20:28:16 23.2.2016 tvrdím, že je to metafyzická kategorie
    20:05:01 4.2.2016 v odpovědi pro JUNIPETRUS tvrdím, že je to abstraktní kategorie
    12:19:42 4.2.2016 v odpovědi pro ENDER nepoužívám mysticky znějící, emocemi nabité abstraktní pojmy jako "spravedlnost"
    10:23:48 4.2.2016 v odpovědi pro JUNIPETRUS: "idea spravedlnosti" v tom roli nehraje žádnou
    10:23:48 4.2.2016 v odpovědi pro PHILAO: argumentace id JUNIPETRUS se mi taky řešit nechce, protože je postavená na jakémsi mystickém pocitu spravedlnosti
    16:55:01 12.10.2014 v odpovědi pro MANFRED: o subjektivních kritériích jako "spravedlnost" nemluvě
    14:41:31 14.1.2014 v odpovědi pro MANFRED: svoboda je naprosto subjektivní kategorie... stejně jako Bůh, Vlast, Spravedlnost, a takový.

    Pro mě spravedlnost je prostě něco, na co máme příslušné ministerstvo. IANAL, I am not a lawyer. (můj názor na kupování si titulů zde - [ XCHAOS @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] - s tím, že rozhodně vím, že ne všichni právníci šli touto cestou... nicméně ten pojem je pro mě když ne vyprázdněný, tak rozhodně mlhavý a potenciálně podezřelý.. jsem schopen použít spřízněné pojmy, jako třeba "fair play"... tímhle směrem jsem tady už jednu úvahu směrem k Aztékům rozvinul....)

    Víš, já tady na NYXu mám už skoro 10 let trvající výcvik od zdejších předních trollů, kteří mě dostatečně vycvičili v tom tom neustále si uvědomovat, že všechno TLDR, co sem napíšu, bude nakonec použité proti mě. Takže jestli se tu v něčem zdokonaluju, tak je to v tom, být názorově konzistentní...

    Prostě mě mícháš do jediného mlhavého obrazu nepřítele spolu s lidmi, se kterými na sebe sice neútočíme, ale nejsme nijak názorově jednotní. Nejsem JUNIPETRUS. Zajímají mě Kelti, spíš než Slované.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tohle téma je na knížku :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: nevím, ale určitě by šlo zjistit kolikrát jsem v téhle debatě použil slovo "spravedlnost" jinak, než skepticky.. .moment, udělám to.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mels plna usta spravedlnosti. Ma-li byt spravedlnost na vydajove strance, zakonite se o ni musi (spravedlive) rozhodovat s prihlednutim na stranku prijmovou. V momente, kdy sila hlasu neodpovida vysi prispevku zakonite uz nespravedlnost vznika. Z toho se nevykroutis ;-)

    No ze zrovna Pirat - specialista na porusovani platnych zakonu - mluvi o dodrzovani zakonu pusobi - ehm - samo o sobe lekracne :D Takze ac zakony dnes prokazatelne nedodrzujes, chces podil na verejnych penezich? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: takto se rozhoduje v soukromém sektoru - a ten samozřejmě představuje většinu HDP. veřejný sektor, kde se rozhoduje demokraticky, je fakticky menšinový.

    člověk, který neodvede nic, dodržuje (doufám) stejné zákony, jako ti ekonomicky aktivní - a jejich ekonomická aktivita je možná už jen díky tomu, že jim ti, co neodvedou nic, nepřekáží (no a že jsou to lidi a ne třeba zvěř nebo kus nábytku.. to tak nějak nutí se k nim chovat jinak).

    jak si sám zmiňoval jinde, tak ti přijde normální si loajalitu určitých profesí "koupit". já tento princip (se kterým jako takovým nemáš problém) pouze zobecňuju na to, že stát si loajalitu občana také kupuje. Nejvíc peněz se dá dnes vydělat správnými rozhodnutími - a rozhodnutí neporušovat zákony je rozhodnutí, které má svojí cenu a zaslouží si být odměněno ZP (s určitým rizikem, že pokud v nějaké kultuře skutečně převládne příliš pasivní a nesoutěživý duch, tak kupní síla toho ZP klesne k nule)

    (jestli vyplácení ZP podmínit třeba účastí u voleb a tím nahradit šílené představy Zemana a podobných, že by účast u voleb byla povinná...takové úvahy už ponechám autorům sociální sci-fi - moje vize ZP je spíše něco jako "mírný pokrok v mezích zákona a míry tolerance účastníků diskuzí na českých zpravodajských serverech" .. tzn. držím se s tím tak při zemi, jak je to ještě možné...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COMODOR_FALKON: je to spíš diferenciální rovnice. nebo ještě spíš: nelineární systém se zabudovanou zpětnou vazbou.

    lze ho částečně nasimulovat, ale fakticky je tam ten prvek nelinearity. nahrazuje to nějaké stávající mantinely aniž by bylo předem jasné, jak nastavit ty nové.

    COMODOR_FALKON: s tou "spravedlností" to střídavě vytahujete s Junipetrusem oba, ale pro mě to prostě příliš mlhavý pojem.. asi jako když moji soudruzi v Pirátech vytáhnou ZP zajišťující "důstojný" život (možná je to slovo "důstojný" už v Ústavě nebo Listině, ale pochybuju)

    pro mě je "spravedlnost" dost abstraktní kategorie. jistě jí ctím ve smyslu "před zákonem jsme si všichni rovni", apod. ... ale v nějakém širším smyslu ZP stejně žádnou "spravedlnost" nenastolí. (nemyslím si např., že tvrdě pracující dělník ve zbrojovce, která pak vyveze zbraně do nějakého bananistánu, si touto svou "tvrdou prací" automaticky zaslouží nějaké moje uznání jen proto, že obratný obchodník se zbraněma ho odfiltroval od rizika a ostatně i od rozhodování, co s těmi zbraněmi dál bude... ok, je to jeho volba, já s tím nic nenadělám... a pokud se budu cpát do politiky, musím počítat s tím, že o jeho hlasy holt přijdu, když mu nebudu tleskat do hlasitě... ale v jistém smyslu si slovo "spravedlnost" nespojuju nutně se stavem "tento člověk se nechal zmanipulovat k tomu, aby pracoval opravdu tvrdě")

    (jako celou dobu si musíme uvědomit, že tenhle diskurz nevedeme o metařích, ale o "tvrdě pracujících" autorech počítačových virů, které přináší business security průmyslu, o amerických právnických trollech, o telemarketingové firmě, která nutí někoho telefonovat mi v pondělí dopoledne a snažit se mě nadchnout pro "obchodování s ropou".. jinými slovy, mohu poměrně předsě definovat aktivity, které z mého subjektivního hlediska plodí "čirou společenskou ztrátu"... ZP vidím spíš jako pragmatický nástroj, demotivující lidi od podobných zhůvěřilých hyperaktivit, než jako nástroj "spravedlnosti").
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: to neni zadna rovnice s velkym poctem neznamych. Maxilane pro nekoho, kdo neumi s dostupnymi informacemi pracovat (coz je zde, zda se... ehm... vetsina, kdyz si ani z verejnych statistik nedokazou dovodit, kolik jejich "spravedlive napady" budou stat)

    XCHAOS: ano, bylo by treba fajn, aby o verejnych penezich se rozhodovalo hlasem v pomeru kolik kdo odvede, takovou silu hlasu ma... :D Kdyz tedy chces resit skutecnou spravedlnost... v rozhodovani o tom, jak se s verejnymi penezi nalozi ;-) Co je spravedliveho na tom, ze ten kdo neodvede nic ma stejnou "vahu" hlasu, jako ten, kdo do rozpoctu rocne posle miliony... :D Kdyz spravedlnost, tak se vsim vsudy, ne? ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: "realita" i "spravedlnost" jsou metafyzické kategorie.. ponechme je mému metaforickému metaři.

    pojďme se bavit o číslech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam