• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEKROMANT: zapomneli tam dodat, ze svycarska vlada vydala prohlaseni, ve kterem pozadala volice, aby pro tento nesmysl nehlasovali.
    pravdepodobne totiz asi umi pocitat a kdyby nemeli svycari referenda o kazdym prdu, nehlasovalo by se.

    dale je problem, ze v clanku chybi zakladni kalkulace. napriklad v pripade ceske republiky nejake to nasobeni diskutovane castky poctem lidi, kteri by meli narok a poctem mesicu v roce. pak by bylo dobry si vzit rocni rozpocet, kolik si vlada navic pujci a podivat se, jak moc je vydaj na NZP blizko rocnimu rozpoctu a jestli by zbylo na platy statni zamestnancu (pochybuju, ze by nekdo sel pracovat jen za nzp), jak osetris provoz statu, vydaje na opravy, pamatky, energie, DUCHODY a podporu pro MATKY S DETMI.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Základní příjem se dostává z okraje zájmu mezi vážně diskutovaná politická témata | Společnost
    http://www.rozhlas.cz/...-se-dostava-z-okraje-zajmu-mezi-vazne-diskutovana-politicka-temata--1589306
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: tvuj byznys, ze neumis cist :-D Sdeleni je toliko o tom, ze presidlis firmu a podstatnou cast dani odvedes jinde. Je-li mistni danova zatez vyhodnocena jako vysoka, ten oser s tim spojeny se uz vyplati.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: vubec nevim co jsi se snazil za jinotaje a narazky rict.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: a proto cela rada fakticky ceskych firem ma uz dnes sidlo mimo CR? Prober se do ekonomicke reality :-D It's happening. Already. Narozdil od tech uprchliku, pro ktere (zatim) nas socialni system tak sexy neni...narozdil od mist, kam dnes miri - FALKONovu kecum navzdory, je to jen dalsi dukaz toho, jake bludy sem hazi :-D RadobyOdbornik :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: jasne, tvuj oblibeny kec pramenici z neschopnosti porovnat verejne dostupna cisla existujiciho systemu s vypoctenymi naklady te plosne... almuzny :-D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    i s danema hrozi pruser s uprchlikama na ktery nejni. jakto ?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: + si odmita pripustit, ze uz se tak deje...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: z nceho se budou stavet silnice, nemocnice, z ceho pujdou rozpocty pro mesta a obce....

    //je proste hezky, kdyz se trotl snazi udelat svet hezcim.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HONCKA:


    Ona to neni takova pitomost jak to vypada. Rekneme, ze se to zavede u nas s parametry 8 tisic na dospeleho(vcetne duchodcu) a 3 tisice na dite do 18 let.

    To vychazi na 768 miliard rocne. Rocni naklady na duchodce, nezamestnane a pod. jsou asi 600 miliard. To uz neni moc rozdil. Navic propusteni lide ze vsech uradu co rozdavaji davky zacnou pracovat jinde a odvadet dane.


    z diskuse :D

    //akorat mi neni jasny, proc tihle poctari stejne jako poctari z nyxu zapominaji zapocitat i dalsi naklady na provoz statu. vyplaty ucitelum, duchodcum, protoze duchodci ti budou urcite radi, ze misto prumernych 11k budou dostavat 8k.. a co platy doktoru, ucitelu, vsichni budou makat za 8k....

    kdyby blbost nadnasela, polovina lidstva lita.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Schvalne, jak to dopadne
    Kanadské Ontario otestuje garantovaný příjem. Kolik lidem dá, zatím neví - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...ny-prijem-dbs-/eko-zahranicni.aspx?c=A160229_143430_eko-zahranicni_chrs
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: ani ne tak z navratu komunismu jako prichodu posuku typu xchaos, jtd ci junipetrus. ono opravdu ke spocitani jestli muze nzp fungovat staci latka zakladni skoly.

    //ale jinak je fakt, ze tohle je takove auditko levicovych kavarenskych povalecu, kteri nikdy nic nevybudovali a jen teoretizuji jak se dostat ke kolacum bez prace.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: nerikam, ze pujde o navrat komunismu v jeho podstate - ale zde plati obligatni, ze cesta do pekel je obvykle dlazdena dobrymy umysly. Komunismus v principu cilil na (majoritni) mene-prijmovou skupinu obyvatel, kteri vesmes nevnimaji makroekonomicke aspekty - vidi svet jen skrze svou penezenku, mikroekonomicky...
    Zasadni problem je prave to, kde na to vzit - nebot cesta skrze vyssi dane je IMHO nerealisticka a ma sva negativa, jez jsem uz popsal.
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    DANYSEK: Takze jestli to spravne chapu, zasadni problem tkvi ve strachu z navratu komunismu a z toho, ze by lidi co makaj museli danema dotovat lidi co nebudou makat ... uplne zjednodusene ...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: tak argumenty typu "prestane/neprestane pracovat" jsou tak nejak z principu vareni z vody. Jasne, muzu podsunout svou osobni zkusenost s vojny, kdy se clovek predevsim... naucil flakat a nic nedelat - najist, napit clovek dostal, spat kde mel... a ziskat zpet pro me dnes "bezne" pracovni navyky trvalo docela dlouho (nastesti jsem svou praci castecne delal i behem vojny, ale i tak ten navrat byl peklo). Ale nikdo nevi, co to realne globalne se spolecnosti udela - ma vlastni opatrnost jen veli, ze je lepsi to nezkouset. Ono se lehko cokoliv ztraci a jen velmi tezce ziskava zpet. Jeden vicemene podobny experiment v nasi zemi uz probehnul a zminoval jsem ho - ctyricetileta era komunistickeho experimentovani zanechalo negativni stopy, ktere jsou misty patrne dodnes - a to uz je skoro 27 let, co se zacal rezim menit... kdyz se zamyslime nad tim, ze prvni republika nam realne vydrzela jen dvacet let a po par-letem valecnem intermezzu jsme se dopracovali prave k tem komunistickym srackam jsou jiste obavy na miste. Chybi nam dlouholete zazite tradice a dnesni doba je bohuzel o tom, ze malokdo premysli o tom, co bude pozitri... a to mj. z pohledu zadluzovani spolecnosti - kdy realna zatez padne nikoliv na ty, kteri dluhy utvari - ale na jejich deti. Chovani stylem "po nas potopa".

    Nicmene diskuze o tom, ze pujde pokryt naklady na NZP ze zvysenych dani opodstatneni ma. Tahle zkusenost realne existuje a je davno dlouze popsana. Ten jev je popsan Laffetovou krivkou - ktera jednoduse rika toliko, ze vyssi sazba dani neznamena jejich vyssi vyber. Detaily zde diskutovane byly - at uz se bavime o "Svarc" -systemu, nebo ruznych dalsich technikach, jak kratit platbu dani - zamestnavanim na cerno konce. Podstata problemu tkvi ve vysoke danove zatezi, kdy se jednoduse uz vyplati premyslet nad tim, zda dan zaplatit chci, nebo zda system nejak "podvedu".

    Navic nezijeme v bubline - ekonomiku v tehle zemi ovlivnuje spousta vnejsich vlivu. Uz dnes neni neobvykle, ze cast pusobicich firem v CR sidli nekde jinde. Motivace je ryze danova - jinde zaplatis mene a pri urcitem objemu uz dava smysl mit "zakladnu" jinde. Zvlaste bavime-li se o EU, kde plati pravidla volneho obchodu - proc by mela pravnicka osoba priznavat prijem v CR, kdyz jinde zaplati (de-jure naprosto legalne) na danich z prijmu mene? ;-) To je vec, nad kterou stoupenci NZP vubec nepremysli. A zcela prehlizi fakt, ze spousta zahranicnich firem je zde jen kvuli cilenym pobidkam (= dalsi naklady z rozpoctu statu), a zapominaji ze nektere firmy to tu po ukonceni tohoto typu podpory zase zabalily.

    To vse secteno vytvari prave tu nejpodstatnejsi otazku - kde se na to chce vzit. Dokud nebude zodpovezena tato elementarni otazka, jakakoliv dalsi otazka a eventuelni protiargument stejne pozbyva smyslu. Stoupenci NZP dost casto k problemu pristupuji stylem, kdy se zabyvaji odloupnutym lakem na okennim ramu, ale jaksi prehlizi fakt, ze jim vichrice odnesla celou stresni konstrukci a tece jim do baraku vrchem... ;-) Problemy v obecne rovine je treba atomizovat a resit prioritne ty vetsi, a nikoliv se na prvnim miste rypat v drobnostech.
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: Pripadne pokud ses uz setkal s protiargumenty na tvoje argumenty, ktery si uspesne vyvratil, tak to se mi taky hodi ;)
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    DANYSEK: to je zrovna dobrej argument, jeste nejaky dalsi? Ten o tom, ze vetsina lidi kvuli tomu prestane pracovat uz znam, ale hodilo by se mi jich co nejvic .... jeste jednou diky!
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: tak pochopitelne, ze diskuze v obecne rovine neni jen o tom, ze se v ni potkavaji lide se souhlasnym nazorem a vzajemne se placaji po rameni, kterak jde o skvely napad :) Zvlast kdyz jde o kardinalni blbost na prvni pohled - k cemuz dojde rychle kazdy, kdo umi trosku nasobit - na to neni treba hlubokych znalosti, postaci pocetni dovednosti ze zakladni skoly :D NZP vzdy skonci na tom, ze ani jeho priznivcum neni ani naznakem jasne, kde se ty stovky miliard rocne vezmou ;-)
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    DANYSEK: takze jestli to spravne chapu, tak sem do toho klubu nechodis protoze te myslenka nepodminenyho zakladniho prijmu zajima, ale protoze jsi zasadne proti a citis potrebu to tady sdelit. Jestli mam pravdu tak diky za tvuj cas, poslechnout si argumenty proti se vzdycky hodi! :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: z Mnichova se do Prahy kvuli takovy ptakovine fakt nepotahnu... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam