• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Technicky to je odlisne, v dusledcich stejne .

    Kdybys byl inteligentnejsi, nez automaticka pracka, mozna bys pamatoval, ze jsem tu v minulosti opakovane uvedl, ze jsem delal vedouciho v supermarketu...
    Ne ze by to (stejne jako ten blabol s marketingem) s cimkoliv souviselo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ne, to neni totez. Danovy bonus je svym zpusobem jen do DPFO transponovana forma socialni podpory (viz omezujici kriteria pro jeho vyplatu - a dalsi omezeni typu "s pausalem ma zivnostnik smulu"), kdezto sleva na poplatnika je prvek (formalne popiraneho) progresivniho zdaneni - ma ji formalne kazdy, realny efekt ma hlavne pro nizkoprijmove skupiny. Obcas je dobre se zacist do duvodovych zprav k zakonum. Chapu, to by se toho muselo hodne precist - a my jsme lini a mame kybl dalsich vymluv typu nedostatek casu, ale to nam nebrani mlit nesmysly... :)
    COMODOR_FALKON: no je videt, ze sedis na statnim urade a nepohybujes se v prostredi obchodu... nazory 100% odpovidaji... :D Marketingem nepoliben.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    FARFELOO: To je sice teoreticky spravna uvaha, ale v tomto pripade pokulhava...

    Resp. jediny rozdil, ktery oddeluje "odpustenou dan" od "prijmu z transferu", je ten, ze "prijem z transferu" prosel ucetnictvim statu...
    ...a to je vse...

    Prevedeno na obchod, znamena to, koupit neco za 80%, nebo za plnou cenu ale s "darkovym kuponem v hodnote 20% zaplacene castky ZDARMA"...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: tohle je strašný myšlení:-( Stát říká, kolik vybere od každého daní. To, že mi nakonec část promine neznamená, že to je můj příjem... Stejně jako sleva v obchodě není můj příjem. Abych tu slevu dostal, tak musím nejdřív koupit celou tu věc. "Když si koupíte tuto věc, slevněnou o 80%, tak vyděláte 10 000 Korun!" haha - to zní jako teleshopping. Tomu se neříká příjem a už vůbec ne nepodmíněný. Sleva na dani je součástí politiky daňové progrese. Bez té slevy by byly daně pro velkou část občanů nepřípustné a systém by možná nefungoval vůbec. Stát by mohl počítat, že od každého vybere o 2000 korun méně a byl by účetně na svém i beze slev. Daně, které stát nevybere nejsou příjem státu, stejně jako ta sleva není jeho výdaj...

    Nákladem na tuto politiku slev je potom daňový bonus, který musí stát vyplatit nejnižší příjmové skupině tak, aby dostál svým slibům. Chytře navíc lidé, kteří nemají dlouhodobě práci žádné 2000 měsíčně z titulu "slevy na dani" nedostanou... Takže ten "příjem" není ani základní. (jasně ti lidé dostanou jiné peníze, ale nejde prostě říct, že by byla sleva na dani univerzálním příspěvkem na živobytí)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ve svych dusledcich to totez JE.
    To ze se to vlivem odlisnych nastaveni ruznych podminek jmenuje odlisne, je nedulezita technikalie.

    Opet... Technicky vzato se "nevyplaci", protoze vyplata teto slevy je provedena jiz na urovni mzdoveho ucetnictvi, ale to je nepodstatne - to jedine na cem zalezi je to, ze obcanum zustava zachovan urcity marginalni zakladni prijem.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: michas do jedne bramboracky bonus a slevu na poplatnika, ale to neni totez. Takze pro natvrdlika, co si ani poradne neumi cist znovu:
    - sleva na dani - 50 mld se nikde nevyplaci - poplatnit o danou castku posle na dani mene - ergo vynos dane neovlivni (viz §35ba, pism a))
    - danovy bonus (ad §35c, pism c)) dela podle vseho 12 miliard Kc (blbe se dohledava, ale muzes se spravce dane dotazat, chces-li pitvat) - to je vydaj statu, o kterem mluvis...
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Český rozhlas Plus (archiv - Pro a proti)
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3572729
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Zpozdila se o pár minut a úřad práce ji vyřadil. Soud se ženy zastal - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...-minut-a-urad-prace-ji-vyradil-f4l-/domaci.aspx?c=A160315_152346_domaci_zt
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Daňový bonus můžu využít jen pokud mám roční příjmy alespoň ve výši 55 200 korun (a taky bych měl umět vyplnit daňové přiznání), to znamená, že to nepokrývá všechny lidi. To jen na okraj pro úplnost té matematiky za tím. Druhá otázka je, jestli je příjem 4k dostatečný, aby někdo přežil (nevím, jestli ty zrovna chceš taky NZP nahrazovat všechny dávky nebo ne, promiň, jestli se to na tvoje názory nedá aplikovat)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Basic Income on the March (a month in review) — Basic income — Medium
    https://medium.com/basic-income/basic-income-on-the-march-a-month-in-review-3466b9964259#.qrsje115x
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: A z ceho je dle Tebe tedy ta sleva/bonus kryta, kdyz se prokazatelne vyplaci a Ty tvrdis ze u statu neexistuje kolonka a tim ani sleva...? B-)

    Ja ale ZP v podobe slevy na poplatnika nechci rusit, pouze navysit na castku stanoveneho plosneho ZP. To je Tvuj vyblitek, ktery mi ustavicne podsouvas.
    Soucasne ZP je cca 2k/dospely, 1k/dite. Mnou navrhovana vyse je 4k/2k, tj. cca dvojnasobek.
    Tj. naklady na ZP v mnou navrhovane vysi by pravdepodobne snizily vyber dane o dalsich 50 mld.
    (Resp. o mene - v Tebou uvadenych 50 mld. jsou zahrnuty i cetne duplicitni vyplaty, na nez jsi sam upozornil linknutim clanku)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: a kdepak v zakone 400/2015 Sb ji vidis? :-) V rozpoctu, pripade RUD (zakon 243/2000 Sb.) se kalkuluje vyhradne s predpokladanym vynosem - a sleva v podobe nejakeho "virtualniho" transferu se nikde v rocpoctu neobjevuje. Jednoduse lzes (a ne poprvy) :-)

    Statistiky se objevuji hodne zpetne, ale nejakym voditkem jsou. A v nich se treba doctes (kdybys je byval aspon povrchne studoval - a nejen strilel od boku), ze danovych priznani fyzickych osob v roce 2013 bylo podano lehce pres 2 miliony, pricemz sleva na dani cinila 50 miliard. Davno a opakovane prezentovanym vypoctem dojdes k tomu, ze pri "zruseni" slevy na poplatnika (tzn. faktickem zvyseni dane z prijmu vsem, co pracuji) mas na plosne ZP k dispozici radove petikilo mesicne. Problem totiz je v tom, ze mezi poctem poplatniku DPFO a potencialnimi prijemci ZP rovnitko proste neni ;-)

    Vice forem = slozity system a v dusledku jen spousta byrokracie (kterou ZP ma udajne usetrit). Aneb jsem zvedav, jakym aparatem pak chces vypocitavat, kolik penez komu realne posles (kdyz ma byt vice forem "vyplaty" ZP) - a kde/jak budes brat vstupni data a kolik administrativy to ve skutecnosti usetri (je zrejme, ze tve napady moc uspory znamenat nebudou)... a v neposledni rady stale neodpovidas na otazku, kde na to chces vzit ;-) Kdyz uz mas klapky na ocich od agendy, kterou vedes a se kterou se opakovane (vcelku hloupe) ohanis- tak v rozpoctu 2016 se na ni pocita s 12 miliardami ;-) Dovolim si tvrdit, ze ta "tvoje nahrazka" v podobe ZP to do stovek milionu pujde zcela urcite. Taneckum se slevami na poplatnika navzdory.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Ta sleva uz v dnesnim rozpoctu je, neni potreba *o ni* zvysovat dane...
    Jen o rozdil mezi aktualni a budouci vysi.

    Jiste, ZP ma byt pro vsechny*, ovsem forem muze byt vice v zavislosti na statusu prijemce...

    (*pri splneni nekolika zakladnich podminek, predevsim obcanstvi)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: takze o tu dnesni slevu zvednes dane a pak to lidem vratis? :-) V opacnem pripade se nebavime o penezich, ktere mas plosne k dispozici. A ne kazdy je popplatikem dane - tudiz ne kazdy tu slevu uplatni. ZP ma byt pro vsechny.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Uz ted se plosne poskytuje ZP ve vysi nejmene cca 2k/dospely (sleva na poplatnika), takze Tvoje "nizsi jednotky stokorun" jsou popreny praxi...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    COMODOR_FALKON: Píšu, že nelze "donekonečna" dávat slevu z nulových daní. Vím že jsou bonusy, ale daně se vybírají, nerozdávají;-)

    Mohli bychom zkusit takovou hru. Třeba, že budeme opravdu odpovídat na otázky a argumenty ostatních a ne si jenom jet svoje. Tak ještě jednou pro XChaos: redistribuce bohatství - ano nebo ne? V jaké míře?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: ZP je jen vydaj (kde neni jasne, kde na nej chces brat zdroje), dane jsou prijem (ktery se z druhe strany adresne rozpousti)...
    Na otazku "kde na to chces vzit" odpovedet neumis :) Vsechny naznacene zdroje (uspory nekterych uredniku) v realu vedou k nizsim jednotkam stokorun / clovek v pripade plosne vyplaty prostredku vsemu lidu...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Vsak ZP by to zjednodusil dost vyrazne...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    :D :D
    Neziskovka varuje před roboty zabijáky: o smrti musí rozhodovat člověk - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...ce-human-rights-watch-pji-/zahranicni.aspx?c=A160412_061539_zahranicni_ale
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    COMODOR_FALKON: zruseni je ve hre taky. Ano, a ma svou logiku - komplikovany danovy system neni vyhra - naopak.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DANYSEK: Kdyz si ten clanek prectes poradne, tak zjistis, ze jedinou "novinkou" je zvysena kontrola, ze si na 1 dite bude bonus uplatnovat pouze 1 rodic...
    ...a to je vse...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam