• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KLUSI0: měl jsem vždy za to, že v reálu by to vypadalo "stávající mzda + basic income", ale podle těch švýcarských stránek se o tu částku budou krátit mzdy.
    Ja bych rekl, ze spis NZP + (mzda, prijem ze zamestnani). Je to v podstate to samy, ale to poradi je dulezite, protoze to odrazi filosofii NZP.

    Dal jsi odkaz na http://basicincome-initiative.ch/practice/ Ja myslim, ze ten text ja jasny, a neni tam nic o tom "že se počítá s tím, že by zaměstnavatelé po zavedení basic income mohli vyplácené mzdy snížit právě o tuto částku"

    The Unconditional Basic Income - Unconditional Basic Income swiss initiative
    http://basicincome-initiative.ch/unconditional-basic-income/
    Je dulezity, vzit uvahu cely text, a vychazet zakladnich principu. Kdyz si takhle vytrhl jednu vetu z cotenxtu, tak z ni divne, a nesrozumitelne.
    Pokud pochopis zakladni principy, tedy k cemu je to dobry, a jaky problemy to ma resit, odpadnou nektere otazky automaticky.

    Text odkud citujes:
    The unconditional basic income (UBI) is a monthly income sufficient to live, paid individually to each person from birth to death, by the State. It’s unconditional and thus everybody would receive it, wether they have an additional income or don’t.

    Currently, we get all of our income from our work, our property, our family or from social benefits. UBI would replace the part of your wage covering basic needs. Additional income would be for comfort.

    An unconditional basic income would replace most existing social benefits that are below or at the same level of UBI (AVS, AI, education and family benefits, social assistance, part of unemployment insurance etc.). Social benefits above the level of basic income will be left untouched. These include unemployment insurance and others.


    Co je na tom na nejasneho?

    Zakladni princip NZP:
    1.Vyplaci se vsem, bezpodminecne, musi pokryt zakladni zivotni potreby.
    Jedinou podminkou je obcanstvi v danem state.
    Vsechno ostatni, vyse nzp, zpusob zdaneni, financovani jsou otazkou diskuse, a navrhu existuje vice.
    2. Preziti prestane byt motivaci k praci a zamestnani. To znamena neni zadouci a nebude nutne, aby vlastni preziti bylo jedinou nebo zakladni motivaci k praci.
    To poskytne svobodu pro vetsinu lidi. Motivaci k praci bude, ze lidi budou chtit vic penez, a pak samotna prace, protoze lidi bavi, nebo citi, ze je potreba, nebo oboje a tedy budou neco delat, bez ohledu na to jestli dostanou zaplaceno nebo ne.
    NZP je reseni, ktere podporuje jak trh a netrzni ci neziskove aktivity. Pricemz lidi, praci kterou si vybrali, tak se ji muzou venovat naplno.

    ----

    Pokud vime k cemu NZP slouzi, a tak je logicke, ze tim padem nahrazuje vsechny davky, ktere maji viceme stejny ukol, aby vsichni lidi mohli prezit a nejak rozume zit.
    Tak proc by melo byt zivotni minimum nejak podminene? Proc k tomu mit nejaky uradniky, lejstra, papiry, urady? Kdyz to muze byt automaticky, bez buzaraci, s usetrenymi naklady.
    (Pricemz skutecne existuji lidi, od statu nedostanou vubec nic, staci proste, kdyz urednik vyskrtne z evidence, protoze neprisel na schuzku.)

    Proto odpadne institut minimalni mzdy, ktery je jen kvuli tomu, aby lidi dostavali za svoji praci takovou mzdu, aby mohli slusne zit.
    Timto zpusobem se vlastne prenasi odpovednost na firmy a korporace zajistovat lidem "living wage", coz znamena zivotni minumum.

    Takze veta, kterou jsi citoval vyjadruje filosoficke stanovisko(mozna spis takova nuance) a nikoliv nejaky "povinny" mechanismus.

    Takze v praxi, to bude znamenat skutecne tak, ze:
    Kazdy mesicne obdrzi na ucet x penez, bez ohledu na to jestli je chudy nebo bohaty.
    Vyse mezd zaridi trh, to jest bude se odvijet od nabidky a poptavky.
    Takze priklad, jsi zednik - dostanes NZP 10 tisic a je na tobe a zakaznikovi nebo zamestnavateli jakou si s nim dojednas mzdu.
    Anebo taky muzes opravovat zamky, stare statky nebo babicce od vedle nahodit omitku zadarmo nebo odmeny nepenezniho typu, protoze si tomuzes dovolit, protoze hlady tento mesici ani pristi nezemres, a mozna zase za pul roku dostanes poradny kseft.
    .
    Tady samozrejme nezavisle od toho jestli nekdo podporuje nzp nebo muze byt ruzne odhady a predikce co to udela s prijmy, kdo si polepsi kdo si pohorsi, atd
    Ale je to neco co se samo nejak vyvine, a co cas vyjevi, neni to otazka nejakeho navrhu ani byt nemuze:-)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS: ted mluvis o uplne jine veci. Precti si jak zni ten puvodni hoax.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: no, právě že to jde. dnes existují ve většině zemí různé odvody ze mzdy, fakticky daně. pokud by je někdo současně se zavedením ZP zvýšil, tak by pravidla šlo vyladit, aby např. pro medián mzdy zavedení ZP zhruba offsetovalo zvýšení těchto odvodů.

    samozřejmě mě to takto nikdo nechce. většina příznivců ZP si představuje, že ZP se přidá rovným dílem všem, nezvýší to inflaci a zaplatí se to z nějaký daní typu spotřební daně (ale bez zvednutí koncové ceny), daně právnických osob, apod. takovéto zavedení ZP by jistě bylo populární, ale fakticky by to proběhlo spíš tím stylem, že většina populace by nepocítila nic a tudíž to skoro nikoho moc neláká. (cítit sociální odpovědnost není populární a navíc ti, co jí cítí, jí cítí spíš jen slovně)

    faktem je, že sociální odpovědnost je dnes přenášena na střední třídu, skrz ty nejrůznější povinné odvody pro zaměstnance a OSVČ. elity se nejen sociální odpovědnosti úspěšně vyhýbají, ale ještě se dovedou často efektivně napojovat na vydatné veřejnoprávní penězovody (v naší zemi si dokonce troufám říct, že je to nejčastější způsob úniku ze střední třídy někam vzhůru, což je samozřejmě tristní a demotivující)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    RAINBOF: samozrejme, ze to je konina. Pisu jeste jednou, ze co rika Blowup je hoax.
    Jak by se melo zaridit, aby firmi a podnikatele pokratili mzdu zamestnancum o NZP, kdo by je k tomu mel prinutit? Jedine nejakym zakonem. Ale nikdo nenavrhuje zakon, ktery by naridil firmam a podnikatelum, aby tak ucinil. Ani takovy zakon nemuze byt smysluplne formulovan.


    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS: Eidgenössische Volksinitiative 'Für ein bedingungsloses Grundeinkommen'
    Die Bundesverfassung wird wie folgt geändert:


    Art. 110a (neu) Bedingungsloses Grundeinkommen

    1 Der Bund sorgt für die Einführung eines bedingungslosen Grundeinkommens.

    2 Das Grundeinkommen soll der ganzen Bevölkerung ein menschenwürdiges Dasein und die Teilnahme am öffentlichen Leben ermöglichen.

    3 Das Gesetz regelt insbesondere die Finanzierung und die Höhe des Grundeinkommens

    Eidgenössische Volksinitiative 'Für ein bedingungsloses Grundeinkommen'
    https://www.admin.ch/ch/d/pore/vi/vis423t.html
    bedingungsloses Grundeinkommen
    https://bedingungslos.ch/de/pages/initiativtext

    Je pravda, ze iniciativa navrhuje 2500 franku, ale je taky pravda, ze to nebylo soucasti referenda.
    Z toho si udelaj predstavu, jak kvalitne informuji sdelovaci prostredky.

    WIE HOCH SOLL DER BETRAG SEIN?

    Der Initiativ-Text beschränkt sich auf den Wortlaut «menschenwürdiges Dasein». Wir schlagen ein Grundeinkommen von 2’500 Franken pro Monat vor. Darüber, wie hoch der Betrag wirklich sein soll – also wie viel Geld man benötigt, um in unserer Gesellschaft in Würde leben zu können – ist demokratisch abzustimmen. Kinder sollen auch ein Grundeinkommen erhalten, allerdings einen tieferen Betrag, zum Beispiel einen Viertel, also 625 Franken.

    bedingungsloses Grundeinkommen
    https://www.bedingungslos.ch/de/pages/infos-zum-grundeinkommen

    PHAILO
    PHAILO --- ---
    RAINBOF: Samozřejmě, zdroje jsou. Já už jsem navrhoval NZP ve výši 100K měsíčně, abychom na chvilku předjeli inflační vlnu..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    PHAILO: dost by me zajimalo proc. neni to prece otazka kde na to vezmem. tohle je snad vyjasneny ne ?
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    RAINBOF: Tato debata tu již proběhla 847x. Příznivci na ni obvykle nereagují.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    BLOWUP: to je pekna konina. pripomina vzdalene italsky inflacni skrtani nul.

    pokud beru 10k nzp v praci 25k zamestnavatel mi teda bude davat 15k protoze 10k mam nzp tak je tu problem. zamestnavateli se nemohou zvednout vydaje vuci statu o 10k ale o vic nebot nzp je pro vsechny a tudiz se odvody musej plosne zvednout. tedy pokud se zdrazi podnikatelum podnikani zdrazi se i produkt coz znehodnoti hodnotu nzp.
    predpokladam ze tam kde se bere minimum budou pak tendence aby plat byl jeste nizsi.
    neumim si predstavit co to pak provede s cenou napriklad potravin.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BLOODRAT: protože co je to "všechny ostatní dávky"? zdravotní důchody nakonec zatěžují rozpočet minimálně, je možné, že existuje skupina lehčích postižení, kterou by ZP asi pokryl, těžce postiženým by zdravotní důchod nad rámec ZP musel zřejmě zůstat.

    stejně tak starobní důchody by se neměly rušit, ale zůstat "připojištěním" nad rámec ZP.

    většina formulací o ZP je prostě příšerně obecná, což většinu lidí odradí předem, aby to brali vážně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JUNIPETRUS: v tom případě to ale asi zahrnovalo nějaký mechanismus výpočtu, který vedl k té částce, kterou probírala média, ne?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JUNIPETRUS: Tak je pravda ze text iniciativy zadnou vysi neobsahoval, ta se mela "demokraticky urcit" po schvaleni v referendu. Inicianti ale tech 2500 sami na jejich strance navrhuji, a pocitam ze nejenom ja, ale i vsichni kdo jsme to "ne" zaskrtli jsme vychazeli z toho, ze v pripade vitezstvi te iniciativy by to byla ta castka se kterou by potom prisli.

    Jinak, samozrejme vychazeji inicianti sami z toho, ze o tech 2500 klesnou platy, nebo i veskery renty (AHV, IV)

    Ten text z jejich stranky je sice mirne mlzivej, ale i to byla pri hlasovani skutecnost ze ktery vsichni vychazeli.


    bedingungsloses Grundeinkommen
    https://www.bedingungslos.ch/de/pages/infos-zum-grundeinkommen

    Krome toho samozrejme byl ocekavanej narust vsech moznejch kulisarnicek "jak dostat ten prijem a vyhnout se tem drakonickejm danim na jeho financovani" - nezapominej, ze u nas zije asi 25% cizincu ktery zadny velky moralni zabrany jak vyjebat se systemem nemaj, treba kapitola "socialni davky a obcane balkanskych statu" je v tomhle smeru obzvlast vyzivna.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Musím říct že mne výsledek celkem příjemně překvapil podle toho jak znám legendární diskuze "Kalousek, cikáni, migranti, USA" na Novinkách.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BLOODRAT: Rozklikl jsem znova po čase ten článek, protože tam byla anketa a čekal jsem až se nasbírá nějaký použitelný počet hlasů. Tohle už by šlo.

    Anketa
    Měla by podle vás ČR zavést základní příjem bez ohledu na práci a zrušit všechny ostatní dávky?
    Ano
    22.4%
    Ne
    77.6%
    Celkem hlasovalo 8369 čtenářů.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    XCHAOS:
    Neni pravda, ze rerendum ve svycarsku bylo o to schvalovani NZP ve vyssi 2500 franku.
    Rereferendum bylo o zmene ustavy, ktera by zavedla NZP, ale nikoliv o konkretni vyssi.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    KLUSI0: Chapes to spatne.
    Zamestanavatele - soukrome firmy nebo fyzicke osoby by mohli stejne jako ted, vyplacet jakouliv mzdu.
    NZP nijak neomezuje svobodny trh. Tudiz mzda nebo odmena zavisi na dohode.
    NZP naopak zlepsi podminky pro svobodny trh pro vsechny ucastniky.
    NZP pocita s tim, ze se zrusi minimalni mzda. Tudiz podnikatel muze vyplacet jakoukoliv mzdu.
    Co se tim dosahne? Napriklad nebude duvod k "podvodum", typu zednik dostava 30tisic, ale ve smlouve ma 10tisic a zbytek dostane bokem.
    Zamestnanec nebude nucen brat spatne placene zamestatni na 8h.
    Kazdemu kdo chce pracovat to prinese svobodu ve vyberu, a take si bude moc urcit kolik hodin bude pracovat.

    A pokud podnikatel nekomu plati 20tisic, a rekne si, hele ty uz dostavas 10t od statu, tak jak ti dam jen 10t, tak musi pocitat s tim, ze dotycny muze odpoved, "dobre, davam vypoved, podivam se po jine praci, kde mi daj vic"
    Ale na druhou stranu, pokud mu snizi plat o 5tisic,tak porad na tom bude lip nez predtim, a zamestnavatel usetri na mzde. I to muze oboum stranam vyhovat.

    Jinak neni realne ocekavat nejake snizovani mezd.
    Je realne ocekavat nejake zmeny, kolisani platu, smerem dolu i nahoru. Ale preci o tom jsou standartni ekonomicke teorie, ze trh si preci nejak nejakou nejakou optimalni rovnovahu, ne?

    Ale co bych navrhoval ja, takze by statem placeni zamestatnci, skutecne meli NZP zahrnuty do jejich platu.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    XCHAOS: Tak ted zrovna v Oberwil - Lieli obecni shromazdeni hlasovanim schvalilo, ze radeji zaplati kantonu asi 290000 CHF jako odskodne za to, ze u sebe neprijmou zadne migranty.

    20 Minuten - Budget gegen Asylbewerber bewilligt - News
    http://www.20min.ch/schweiz/news/story/20903680

    Budget gegen Asylbewerber bewilligt

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KLUSI0: Jo, chapes to spravne. Zamestnavatele by snizili platy o tech 2500 CHF.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    sice jsem ten film ještě neviděl, ale je to jasný důkaz

    ROFL LMAO
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne, nektere pozice zanikaji... ale historie uz po tisice let dokazuje, ze jine vznikaji. Jen Xchaos si toho jeste neracil vsimnout :D
    XCHAOS: nikoliv, mam na mysli to hafo moznosti, ktere nas vzdelavaci system nabizi. Podotykam system - je to pomerne rozsahly soubor opatreni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam