• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: jistě. krása statistiky spočívá právě v tom. najdeš si tu co se ti hodí.

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: Na druhou stranu statistika... to nikdy neni prace nad 100% daty, zejo...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: no e15 neni moc zdroj. predevcirem napsali "ztratily se stovky dat" to je zdroj jak blesk
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Nezaměstnanost je na historickém minimu, tvrdí statistici | E15.cz
    http://zpravy.e15.cz/...i/ekonomika/nezamestnanost-je-na-historickem-minimu-tvrdi-statistici-1328375
    Míra nezaměstnanosti v Česku klesla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 3,6 procenta, což je nejnižší úroveň v historii samostatné České republiky. Podíl zaměstnaných je naopak na maximu 72,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad, který používá pro výpočet nezaměstnanosti jinou metodiku než Úřad práce ČR.


    //je naprosta kokotina davat vsem nejaky NZP, kdyz vetsina lidi si v pohode dokaze praci najit.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Ono vcelku to tak funguje i mimo, akorát nekončej v přehradě, sice jednou si připadá práskač důležitej, pak ho zaměstnavatel při první příležitosti vyrazí (nikdo nejsme dokonalej) a když se někde uchází o místo a zavoláš si bejvalýmu zaměstnavateli, hned Tě upozorní. Měl jsem takovou aktivistku ve fabrice, nebyla líná se zajímat, je-li veškerý software legální, zdali se třídí odpad dle zákona, upozorňovala na nedostatky v bezpečnosti etc. Jedině asi u nějaký neziskovky. Tam takový hledaj :-)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    XCHAOS: ti dva jsou mega vtipní, když píšou takhle drsné věci, nicméně, nda je zákonný prostředek a z principu tak nemůže být využíván ke krytí nezákonného jednání, resp. smlouva o mlčenlivosti není překážkou oznamovací povinnosti. jinými slovy, ačkoliv se to místním moc nelíbí, tak ne, nemůžeš páchat trestné činy a pak mávat papírem, že tě zaměstnanec naprášil i když nesměl. a ne, ojeb na zaměstnancích nemůže být tvoje obchodní tajemství.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: presne tak, clovek, kterej provozuje vypalny a najemny vrazdy nepotrebuje podepisovat ndacko, protoze ndacko je v tomto pripade uz jen jeho zamestnani. jako chapu, ze xchaos snazil zase otevrit diskusi, ale sahnul spatne, protoze kriminalni prostredi to ma trosku jinak a jednodusej. ojebes jednou, podruhy uz sanci ojebat nedostanes :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Myslim že odpovědnost za vlastní život :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: co když nejdřív podepíšeš smlouvu o mlčenlivosti a pak třeba jen tak mimochodem přijdeš na to, že tvůj zaměstnavatel jako vedlejší činnost provozuje výběr výpalného a nájemné vraždy? co pak mělo přednost - NDA, nebo tvoje odopovědnost občana?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    VYHULENY_UFO: do hajzlu! takze nas v nejblizsi dobe nenahradi roboti, ale Rumuni?? tak to je konec
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FORTRESS: On nevěří (zrušení míst ve státní správě), konečně jako v to nevěří žádnej politik (ani ti s NP), akorát ví že přitroublejší voliči to rádi slyšej, tak proč jim to nenabulíkovat pod heslem "Slibem nezarmoutíš".
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Třebíčsko má nejvíc nezaměstnaných, nová továrna přesto pracně shání lidi - iDNES.cz
    http://jihlava.idnes.cz/...velky-zajem-p2c-/jihlava-zpravy.aspx?c=A170121_2300507_jihlava-zpravy_evs
    Připustil ovšem, že jedna potíž se vyskytla: v současnosti trvá déle sehnat lidi do výroby než dřív.

    Jeho slova potvrzuje místostarostka Třebíče Marie Černá. „Je to trend, který platí i pro celou řadu jiných podniků v okolí. A je to zajímavé. Protože z pracáku nám hlásí za celý bývalý okres Třebíč k 31. prosinci loňského roku nezaměstnanost 6,8 procenta, nejvíc z pěti regionů na Vysočině. Přitom firmy nemůžou sehnat lidi, nebo jen s velkými problémy,“ říká Černá.

    Třebíčsko má stále v rámci republiky 14. nejvyšší počet lidí bez práce ze 77 regionů.

    „Začíná se objevovat něco, co nás před čtyřmi lety ani nenapadlo. Firmy se rozhlížejí po ubytovacích zařízeních, kam by nastěhovaly zahraniční pracovníky, jak to teď vidíme například na Pelhřimovsku. Zajímají se i o případnou změnu územního plánu. Tedy že by v areálech svých fabrik mohly postavit i ubytovací kapacity,“ podotkla Černá.

    Z národností už se na Třebíčsku objevují Maďaři či Bulhaři, podle Černé jsou pro podniky zajímaví i Ukrajinci či Rumuni. Podniky už sondovaly i na třebíčském městském úřadě, zda nemá volná místa v ubytovnách.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    neco novyho v implementaci nzp v cesku a nebo jen obvykle sracky?
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    V posledním reflexu je rozhovor s Vladimírem Tlustým (nestorem českého UBI) který připravuje pro piráty výpočet pro dnešní realitu

    "Zdrojem pro jeho zavedení je v první řade zrušení sociálních dávek. V druhé řadě zrušení tisíce pracovních míst ve státní správě i se všemi výdaji na telefony, auta a dalšími výdaji. Třetí zdroj je dramatický nárůst daňového základu k němuž v takto jednoduchému systému s nízkými daněmi dochází. A dalším zdrojem je zrušení několika set daňových vyjímek.
    (..)
    Zajímavých efektem je obnova trhu levné práce. Dnes málokdo půjde zametat sních za deset tisíc, protože pak přijde o dávky. Všechny tyto efekty navíc rostou s časem"

    Fascinuje mě že i po tolika letech v politice věří na něco jako zrušení míst ve státní správě. Pro "demokratickou levici" se nepodmínění základní příjem s přebujelým sociálním systémem sčítá. A nejlépe UBI garantovat otevřenými hranicemi pro každého kdo si pro něj přijde.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    BONGI: Ono jakmile vykazuje zaměstnavatel moc přesčasů (nešidíme to:-), hrozí mu bubu z pracáku, že má podstav. Občas je to komický, protože ty přesčasy za měsíc se nasčítaj u lidí na různejch pracovních pozicích, takže jejich názor "přijměte zaměstnance" by znamenal sehnat génia, kterej by uměl všechno, aby mohl za jednotlivé funkce zaskakovat :-)
    (Znal jsem kdysi magora, dělal na směny, švihnul tam 31 šestnáctek za měsíc, ale příčinou byla strašná manželka).
    BONGI
    BONGI --- ---
    PHAILO: Na prescasovou praci maji uz dnes nekteri zamestnavatele spoustu triku - napr. v podstate nepozaduji prescasy, ale slibi zamestnancum rocni odmeny pri splneni urcitych cilu, kde jeden byva zisk. Pribrani noveho zamestnance znamena navyseni nakladu a tak mnohdy zamestnanci dobrovolne delaji navic, aby ziskali rocni odmeny. Trik je v tom, ze v horsim pripade jsou cile behem roku navyseny a tzv nesplnitelne, ale spis dochazi k tomu, ze jedno z kriterii byva vagne definovano ( tedy nemeritelne ) a zavisi na individualnim posouzeni = napr, proaktivni pristup k plneni pracovnich ukolu nebo vcasna a bezproblemova spoluprace a komunikace v tymu apod. Vysledkem je, ze v lepsim pripade zamestnanec nejakou odmenu dostane, ale ta neodpovida ocekavani a ani castce, kterou by mel dostat za placene prescasy. Jenomze maloktery si uz zpetne dokaze spocitat, kolik by to za ty prescasy bylo a tak pokud neco dostane je chvili spokojen. Tech triku je dost.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Až vystřízlivíš, můžeme pokračovat.

    BONGI: Znám jich docela dost, resp. těch případů. Není zdaleka tak ojedinělé, jak by se mohlo zdát. Vlastně u těch nižších pozic mi to přijde z vlastní zkušenosti mnohem častější, než u pozic vyšších. Tam jsou strany obvykle svolnější k dohodě mimo soud. Jinak vcelku souhlas až na to, že už dávno neplatí, že neplacení odvodů se zjistí pozdě. Dnes to úřady začínají řešit v řádu jednotek týdnů po začátku prodlení.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PHAILO: S těma přesčasama je to fakt různý. Pamatuju na knížku od chlapa co zachraňoval nějakej gigantickej podnik, první vyhodil všechny, kdo zůstávali v práci přesčas (třebaže zadara), protože jeho vize byla, že nestíhače nepotřebuje :-)

    BONGI: Je tam ten problém, jako při souzení se se státem. Člověk se soudí za svoje, podnik za podnikový, stát za státní prachy, takže kdo to spíš finančně přežije (ono advokát "zadarmo" od odborů etc. je dobrá věc, jednou jsem s takovym diskutil na ouřadě, dělala pro sociálku, nedokázala se orientovat v rozsudku a budila ve mě pocit, že je to povýšená uklizečka).
    Ale. Přesto nepamatuju případ, že by náš podnik nějakej pracovně právní spor nakonec vyhrál :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    BONGI: Odvody a dane jde snadno spocitat, bavime-li se o priznanych prijmech. Ale stejne, jako selhava kontrola u dodrzovani pracovni doby zde selhava kontrola v pripade penez vyplacenych za praci bokem, mimo oficialni vyplatni pasku - a u nekterych druhu prace to bezne je (a kontroluje se to blbe, kdyz nejsou vstupy od samotnych zamestnancu) Zamestnanci na penize bokem na ruku radi pristupuji... jiste, nedanene penize na ruku jsou "lepsi", zeano... to, ze uz tim ale defacto da zamestnanec svemu zamestnavateli jisty nastroj pro "vydirani" (aka mas prachy bokem, tak makej 10h namisto 8) se uz priznat nechce. Zamestnanec v dobe, kdy se nic nedeje chrochta blahem, jak se statem vyjebal - ale kdyz se karta obrati, je velice prekvapen... a skuhra, ze ten stat, co pred chvili ojebaval jej dostatecne nechrani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam