• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to je ale úplně jedno, jestli soudruh, nebo církev, nebo ještě něco jiného. probém jsou neosobní rozhodovací mechanismy bez zpětné vazby.

    dnešní trh není není tím trhem, na který se vydá babička z vesnice prodat přebytky ze své zahrádky a kurníku a nakoupí zase to, co u ní nevyroste a co se třeba vozí přes kopec. takovýhle trh je jistě super.... jenže dnes se pohybujeme v naprosto jiných kategoriích. bavíme se, řečeno jazykem tvého kmene, o trzích, na které nikdo z nás nemá sebemenší šanci vstoupit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OLDASADLO: tak jako že jo.. my neomarxisti víme svoje :-) (akorát já jsem o sobě teda vůbec nevěděl, že jsem neomarxista, dokud mi to nevysvětlily příslušné autority :-)

    já Gatese cituju bez komentáře. podle mě není principiální rozdíl mezi robotem a jinými formami automatizace, z nichž některé přetrvávají už třeba stovky let. Taky mi není jasné, jestli trubka s vodou je ok, ale roboti, kteří si budou podávat kýble s vodou, už budou zatížený speciální daní :-)

    "falešné potřeby" u Marxe jsou mrazivý postřeh, když si uvědomíš, že tehdy nic nevěděl o neurotransmiterech a mechanismech návykovosti různých psychoaktivních látek, nikotinem počínaje....

    "přímá daň z kapitálu" je prostě jen znárodnění jinak... až všechem kapitál bude "zdaněn", tak žádný nezbude, a bude po problému? :-) aby bylo jasné: já do tohohle klubu příspívám v podstatě z obecně liberálních, nikoliv nějak ortodoxně socialisticky levicových pozic. Základním příjem je u mě projevem toho, že v podstatě tak docela nevěřím na základní kámen socialistického modelu světa: tedy že lze snadno formulovat společný, "celospolečenský" zájem. Akceptuju, že někteří lidé v toto věřím, a na rozdíl od různých forem krajní pravice se jim nevysmívám, neútočím na ně, nesnažím se koncept "obecného blaha" rozbít nějak teoreticky - ale v podstatě mu v hloubi duše nevěřím (resp. jsem poměrně hluboce přesvědčený, že by jistě zvýšilo "obecného blaho", kdybych prostě přestal existovat :-))

    jako liberál (nikoliv socialista) tedy vidím problém spíš v přílišné akumulaci kapitálu či jeho přílišné anonymizaci (= přenesení odpovědnosti na společnost), ale ne v existenci soukromého kapitálu jako takového. A jako programátor a sci-fista asi vidím větší problém v umělé inteligenci, než třeba v robotech. a obecně se dá říct, že lidi jako živočišný druh se dostali do pasti, ve které největší evoluční tlak vlastně vyvíjí na sebe oni sami (zase pojmy jako exponenciální růst, technologická singularita, apod.)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    myslím že toto se dá potvrdit prostým pozorováním nákupního centra v neděli odpoledne

    jako osobni nazor ok. jako politicky nazor naprosta katastrofa (soudruh rozhoduje jaky zpusob traveni volneho casu je ten spravny jaky je ten spatny, a podle toho kona). protiargument: moje proste pozorovani nakupniho centra v nedeli odpoledne mi rika, ze tam lidi naplnuji svoje potreby, protoze jinak by si je naplnovali nekde jinde.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    XCHAOS: no, jsem zvědav na reakce stálic auditka. jednou, v evropě a možná v americe, za dvě nebo tři dekády třeba, už nebude kam/nebude výhodné přesouvat továrny za levnější pracovní silou a dělnická místa bude stále těžší obsazovat i za pomocí imigrantů, tehdy se automatizace z nutnosti obzvláště zrychlí a tempo nahrazování lidí stroji konečně překročí tempo vytváření nových pracovních pozic.

    přímé zdanění výrobních prostředků (robotů) pak bude imho jedinou cestou, jak bránit koncentraci kapitálu v rukou nemalé vrstvy výrobců schopných maximální automatizace výroby a prakticky jen časem a poptávkou omezené expanzi. zbytku populace, z něhož jen pár procent nejvzdělanějších pravděpodobně dosáhne na cutting edge joby v hitech průmyslu, nezbývá než se přesunout do terciárního a kvaternárního sektoru, které ale také nejsou nafukovací. myslím že by bylo dobré jim rozdat část peněz vybraných z automatizovaného průmyslu prostřednictvím základního příjmu. budou pak mít menší motivaci vzít vidle a hledat kdo za to neštěstí může.

    jak z toho ven? marx a po něm potažmo marcuse se domnívají, že kapitalismus z principu nemůže plné automatizace dosáhnout, protože kapitalisté budou chtít v zájmu maximalizace produkce a tedy profitu navodit tzv. falešné potřeby u spotřebitelů, tedy manipulovat pracující do spotřeby, která nezkvalitňuje jejich život (myslím že toto se dá potvrdit prostým pozorováním nákupního centra v neděli odpoledne). nástroj záchrany tedy tkví v politické změně: piketty (capital in 21st century, silně doporučuji) třeba navrhuje přímou daň z kapitálu jako jediný možný prostředek jeho optimálnější redistribuce. já se nemůžu dočkat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bill Gates says robots who take your job should pay taxes - CNET
    https://www.cnet.com/news/bill-gates-robot-tax-jobs/
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Společně za základní příjem – aktuality 19.1.2017 - Martin Marcikán
    Společně za základní příjem – aktuality | Svobodný vysílač
    http://www.svobodny-vysilac.cz/?p=9720
    http://www.svobodny-vysilac.cz/...content/uploads/2017/01/2017-01-18-Spolecne-za-Zakladni-prijem.mp3
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Základní nepodmíněný příjem – Ing. Gabriel Karácsony a hosté
    Základní nepodmíněný příjem – Ing. Gabriel Karácsony a hosté | Svobodný vysílač
    http://www.svobodny-vysilac.cz/?p=9862
    http://www.svobodny-vysilac.cz/...content/uploads/2017/01/2017-01-29-Zakladni-nepodmineny-prijem.mp3
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Ve francii koukám jsou taky nějaký nakažený rudoši..

    Utopista? Hamonovi má do čela Francie pomoci daň z robotů a zaručený příjem - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...kandidat-benoit-hamon-fjs-/zahranicni.aspx?c=A170130_113755_zahranicni_och
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Are Robots Coming To Take Investor Jobs on Wall Street? - Slashdot
    https://hardware.slashdot.org/...02/06/130201/are-robots-coming-to-take-investor-jobs-on-wall-street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OLDASADLO: byla to řečnická otázka :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    250,000 UK public sector jobs may be replaced by artificial intelligence | WIRED UK
    http://www.wired.co.uk/article/will-robot-take-job-uk-public-sector
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: jistě. krása statistiky spočívá právě v tom. najdeš si tu co se ti hodí.

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: Na druhou stranu statistika... to nikdy neni prace nad 100% daty, zejo...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VYHULENY_UFO: no e15 neni moc zdroj. predevcirem napsali "ztratily se stovky dat" to je zdroj jak blesk
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Nezaměstnanost je na historickém minimu, tvrdí statistici | E15.cz
    http://zpravy.e15.cz/...i/ekonomika/nezamestnanost-je-na-historickem-minimu-tvrdi-statistici-1328375
    Míra nezaměstnanosti v Česku klesla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na 3,6 procenta, což je nejnižší úroveň v historii samostatné České republiky. Podíl zaměstnaných je naopak na maximu 72,9 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad, který používá pro výpočet nezaměstnanosti jinou metodiku než Úřad práce ČR.


    //je naprosta kokotina davat vsem nejaky NZP, kdyz vetsina lidi si v pohode dokaze praci najit.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    VYHULENY_UFO: Ono vcelku to tak funguje i mimo, akorát nekončej v přehradě, sice jednou si připadá práskač důležitej, pak ho zaměstnavatel při první příležitosti vyrazí (nikdo nejsme dokonalej) a když se někde uchází o místo a zavoláš si bejvalýmu zaměstnavateli, hned Tě upozorní. Měl jsem takovou aktivistku ve fabrice, nebyla líná se zajímat, je-li veškerý software legální, zdali se třídí odpad dle zákona, upozorňovala na nedostatky v bezpečnosti etc. Jedině asi u nějaký neziskovky. Tam takový hledaj :-)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    XCHAOS: ti dva jsou mega vtipní, když píšou takhle drsné věci, nicméně, nda je zákonný prostředek a z principu tak nemůže být využíván ke krytí nezákonného jednání, resp. smlouva o mlčenlivosti není překážkou oznamovací povinnosti. jinými slovy, ačkoliv se to místním moc nelíbí, tak ne, nemůžeš páchat trestné činy a pak mávat papírem, že tě zaměstnanec naprášil i když nesměl. a ne, ojeb na zaměstnancích nemůže být tvoje obchodní tajemství.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MANFRED: presne tak, clovek, kterej provozuje vypalny a najemny vrazdy nepotrebuje podepisovat ndacko, protoze ndacko je v tomto pripade uz jen jeho zamestnani. jako chapu, ze xchaos snazil zase otevrit diskusi, ale sahnul spatne, protoze kriminalni prostredi to ma trosku jinak a jednodusej. ojebes jednou, podruhy uz sanci ojebat nedostanes :D
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Myslim že odpovědnost za vlastní život :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: co když nejdřív podepíšeš smlouvu o mlčenlivosti a pak třeba jen tak mimochodem přijdeš na to, že tvůj zaměstnavatel jako vedlejší činnost provozuje výběr výpalného a nájemné vraždy? co pak mělo přednost - NDA, nebo tvoje odopovědnost občana?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam