• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PETER_PAN: google doc jsou pro me jen webova aplikace, ktera je postavena nad aktualnimi technologiemi (html5, ajax..). ja sem pripojenej k siti uz 23let a v podstate podle tyhle logiky by se mel web povysit o verzi kazdy 2 roky. ;0)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    VYHULENY_UFO: To je zajimave. Zkusenosti jinych deklasujes na uroven blabolu, svoje zkusenosti pak nad uroven soucasneho ekonomicko-socialniho state of the art. :-)

    No nic. Kazdopadne web2.0 je plne pritomny - Google Doc splnuje definici presne. Co se tyka prumysl 2.0 - myslim ze jsme ho take soucasti. Male podniky, maloseriove vyroby CNC, pomalu nastupujici 3D tisk (i pro prumyslove aplikace), automatizace na drive nemyslitelnych urovni a hlavne sprazeni s on-line svetem (zakaznik a tim myslim treba firma, zada barvu a na druhem konci evropy zacne ze linky lezt oranzovovym laminem potazena deska .. napriklad).

    Stejne tak ctvrta prumyslova revoluce nebude nic ze dne na den, pocitam ze to bude trvat tak dlouho jako penetrace vypocetni techniky do vsech koutu lidske cinnosti = minimalne 1 dekadu. Rozhodne bych v tom videl prilezitosti spise nez strach z plosneho propadu zivotni urovne. Samozrejmne rizika existuji, ale myslim ze negativni dopad bude zejmena na asijske staty s levnou pracovni silou. Nektere obory uz se do Evropy vraci, treba ten muj - "organicka chemie" v Evrope uz dokaze i cenove konkurovat te Cinske a to pred 10ti lety absolutne neplatilo. To je ale jen odbocka.

    Problem vidim nikoli v robotizaci a automatizaci, jako v soucasnosti. S neustale se zvysujicimi naroky na zamestnance at uz pozadavky na jeho kvalifikaci, kognitivnim vydeji nebo mnoztsvim hodim stravenym pracovnim procesem a externalitami, mame i pres vyrazne zvysenou efektivitu prace vlivem technologie nizsi zivotni uroven nez lide na prelomu 70. az 80. let. (myslim zapadni svet globalne) Ve skutecnosti by slo jit jeste dal, ale to uz je slozitejsi debata.

    A nemyslim tim to co si muzes koupit jako iPhone, letecky do Parize, nebo auto pro kazdeho, ale moznost se vubec zabyvat zivotem samotnym. A to je to co povazuji za problem - musis vydavat mnohem vic a mas min zivota a mene casu - mensi satisfakci. To je problem. Neni to nic z moji hlavy, pise o tom mnoho lidi kteri se tim realne zabyvaji v ramci etablovanych vednich oboru.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    FARFELOO: zkusenosti, je to neco jako rebranding. tim ze zmenis jmeno a barvy nebo pridas nejaky cislo, zmrdskej vyrobek nezlepsis.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    VYHULENY_UFO: A čím to máš podložené? Můžeš se odkázat na nějaké zdroje podporující tvé feelings over facts?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ctvrta prumyslova revoluce je dalsi buzzword jako web2.0 a nebo prumysl 2.0. nepodlozeny cisly. ale hezky se o tom vypravi a krasne se proto delaji manazersky presentace.
    realny stav je takovy, ze prace bude stale dost, s roboty i bez bez nich.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: notak zaprvé jediná čísla která se opravdu týkají ekonomiky jako celku, jsou čísla, která se týkají devatenáctého století, což jsou samozřejmě čísla jakoby relevantní, protože stejně jako tehdy přechází velká masa pracujících z jednoho ekonomického sektoru do druhého. hospodářské výsledky amazonu nejsou až tak relevantní, protože nevypovídají o celé ekonomice, ale jen o jedné společnosti, která se ke všemu výrobě věnuje jen z relativně malé části a z většiny se zabývá distribucí. jinak si přečti někdy co tak lidi ve skladech amazonu dělají, to se ti bude líbit, hitech sklady jsou vůbec nádherná místa. a o tom devatenáctém století jsme tu už mluvili, dělníci celou dobu spokojeně seděli doma, užívali si rostoucí platy a neúčastnili se několika desítek revolucí, bylo to tehdy uplně spoko.

    ale zpátky k věci, nikdo nerozporuje, že na konci procesu tzv. čtvrté průmyslové revoluce pracovní místa už budou, resp. nikdo nevidí do budoucnosti a práce zatím vždycky bylo dost. problémy jsou imho spíše následující: pracovní místa budou v průběhu změn dost možná divoce fluktuovat, s tím jak se jedny podniky budou zavírat a jiné otevírat v reakci na tržní změny, to není důvod k nějakým politickým opatřením? pochybuje někdo, že tyto změny povedou k ještě větší koncentraci kapitálu? je takový vývoj slučitelný s demokracií? a co myslíš že přijde první, továrník který si koupí volby, nebo dav s vidlema? protože to není za dvacet let, je to teď, příjmová nerovnost se zvyšuje, snižuje se podíl kompenzací pracujícím ze zisku firem, platy 90% populace už čtyřicet let stagnují oproti inflaci, byly vynalezeny kontrakty o nula hodinách, prekariát tvoří patnáct procent obyvatel uk. ale určitě to trh vyřeší sám, bude to v pohodě.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Pracovní týden zhuštěný do méně dnů není zdravý, zjistili vědci - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...odi-zdravi-dhs-/eko-zahranicni.aspx?c=A170308_094449_eko-zahranicni_nio
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: bystry a inteligentni ctenar si vsimne, ze autor dokonce pouzil i par cisel...

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    Naděje uprostřed apokalypsy. Roboti pracovní místa nevezmou, ale vytvoří • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/...enu/nadeje-uprostred-apokalypsy-roboti-pracovni-mista-nevezmou-ale-vytvori
    Ale dřív než začnete horovat pro základní příjem (financovaný zdaněním robotické práce – zatím posledním fanouškem je Bill Gates) nebo kopat bunkr, vězte, že není třeba vidět všechno tak černě. Strach, že nám stroje seberou práci, není novinka. Nejdřív dělníci rozbíjeli tkalcovské stavy, pak přišla fobie z počítačů a dnes se totéž opakuje s roboty a umělou inteligencí. Technologický pokrok nikdy v historii nešel proti zaměstnanosti, tak proč by to tentokrát mělo být jiné, píše Quartz. Světlo naděje uprostřed robotické apokalypsy prý přece jen existuje.

    Už je to skoro 500 let, co anglický duchovní zkonstruoval automatický pletací stroj a snil o tom, jak ušetří lidem práci. Když zažádal královský dvůr o patent, královna Alžběta I. odmítla – kvůli strachu o pracovní místa. Prezident Johnson dostal v 60. letech na stůl varovnou zprávu, podle níž měly počítače přivodit masivní nezaměstnanost. Dnes se mluví o konci lidské práce kvůli nástupu robotů.

    Pletací stroje nakonec o práci nikoho nepřipravily. Naopak, během průmyslové revoluce v 19. století se počet tkalců a tkadlen v anglických továrnách zečtyřnásobil. Každý člověk mohl díky strojům vyrobit dvacetkrát víc plátna než o sto let dříve. K čemu tedy čtyřikrát víc dělníků? Podle optimistů to funguje tak, že továrny díky automatizaci ušetří náklady na práci, a díky tomu buď 1) sníží ceny, což vede k větší poptávce, k nárůstu výroby a následně i zaměstnanosti, nebo 2) vytvoří větší zisk nebo zvednou mzdy, což vede buď k větším investicím, nebo větší spotřebě, což obojí opět vede k větší produkci a zaměstnanosti. Amazon ukazuje, že stejně to může fungovat i dnes. V jeho skladech dnes pracuje 45 tisíc robotů, oproti 1400 před třemi lety. Nabírání lidí v Amazonu ale běží dál pořád stejným tempem.


    Existuje řada studií o tom, jak počítače a technologie vedou k nutnosti zaměstnat víc lidí. Obvyklá námitka je, že nová pracovní místa jsou ovšem špatně placená, ale teorie i praxe ukazují, že to tak být nemusí. Pokud podnik vydělá víc peněz se stejným počtem zaměstnanců, má peníze na to, aby jim přidal. Pokud se díky automatizaci zlevní výrobky, zaměstnanci firem si jich mohou koupit víc. Přesně to udělalo během průmyslové revoluce z Británie nejbohatší zemi světa. Tkalci brali v roce 1900 na hodinu dvakrát víc než v roce 1830.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OLDASADLO: ono to je trochu složitější.. on někdo, kdo dělá složitější činnosti a nejen dělníka u pásu, by taky mohl začít přemýšlet. když bude přemýšlet a ještě ke všemu bude mít odvahu, tak si třeba sám založí firmu, místo aby jen byl zaměstnancem. když bude mít firmu, tak ale zjistí, že ho nebaví platit daně. Atakdál. V tomhle má ta zdejší banda v podstatě pravdu.

    Akorát, že nic z toho se netýká základního příjmu. To je záchytná síť pro ty, co nikdy podnikat nebudou. A co by pro ně pracovní místo bez dotací stejně nevzniklo. Pokud dochází k soutěži na volném trhu, tak ta soutěž má vítěze a poražené. No a ti poražení nebudou na nule, ale budou mít ZP. Vítěz má právo mít se líp - ale už nemá žádné právo na triumfální průvod a na to, aby pak ti poražení makali v dolech, nebo tak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: v jistém smyslu, jo. akorát dotaci dostane ten, kdo ty byrokracií a daněmi vysílené malé firmičky pak skupuje :-/

    jenže ZP s tímhle nemá společného vůbec nic, jen takmimochodem.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: :-) Doba se změnila, ale soudruzi jsou furt stejní. Mužou si na to založit neziskovku "Za právo na rohlíky v bydlišti"..
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED: centralni planovani v jine forme...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    DANYSEK: Osobně se mi taky líbí postup-něco zničit-pak za peníze daňovejch poplatníků s velkym jekem znovu zřídit v trvale dotacema podporovaný formě. Momentálně to chystaj na "vesnické obchůdky" :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    JIMIQ: Asi málo státních zásahů:-) Zemi je třeba řídit jako firmu. Lidi taky. Nějakej divokej kapitálizmus, to tady nechceme, soudruzi....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: a co tady hledas? :-) Slepici, co snasi zlate vejce? :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Kdyz je tady takova radost podnikat, tak proc se ty lidi zamestnavaji v montovnach a radsi si nezalozi firmu? Btw zisk 5% nebo kolik tady zaznelo je desetina proti danim
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: a sorry, ale tyhle odpovědi o jedné větě, trojtečky a smajlíky nejsou to, co tady hledám. já chápu tvojí radost z toho, jak jsi mě zahnal do kouta, ale proč kurva na úrovni čtvrté třídy?
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    DANYSEK: bavili jsme se o tom, jestli se zde vyplatí podnikat, ano, vyplatí, má z toho pracující lid něco, no ani ne. já samozřejmě nechci aby se tady ty montovny stavěly, nicméně současná strategie kapitánů českého průmyslu je jiná a ano, podle mne jsou vládní pobídky legitimní nástroj, jak investory přilákat, ačkoliv by imho měly být zaměřené na nějaké jiné byznysy než jsou tyhle šroubárny. ale to je normativní otázka, lidé s rozdílnými politickoekonomickými preferencemi mají na vládní pobídky obecně takřka nevyhnutelně rozdílný pohled.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: Abych nezapomel - ty pobidky jsou obvykle pretaveny v zisk, ktery odtece ze zeme pryc :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam