• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Ty jsi ale vtipálek! Korporátní daň je tu přiměřeně socialistická (= dostatečně vysoká). Ono ale dost dobře nejde vytrhnout si jednu věc a srovnávat se západem. Naším největším problémem je brutální zdanění práce. To mimochodem vede k zesílení automatizace, protože zaměstnávat lidi se u nás prostě nevyplatí. Snížení zdanění práce je asi první věc, pro kterou byste vy, socialisti, měli být.

    A jestli máš pocit, že momentálně stoupá česká ekonomika do nebeských výšin, tak jsi jen skočil na mediální dezinterpretaci. Ve skutečnosti je vzhledem k situaci výsledek za minulý rok dost tristní. Až nebude všeobecně veselo, bude to teprve velká zábava.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: lol,muzes mi prosim rici, co si hulil za model? :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    OLDASADLO: I kapitalista muze podnikani povesit na hrebik. Nevim, jde beres tu jistotu, ze tu bude co danit v prostredi s nesmyslnymi danemi na pokryti nakladneho NZP.
    I bez Asie tu (v ramci kontinentu) konkuruje dost jinych zemi, zejmena tech na vychode. Z nekterych zapadnich zemi - zvlast tech smerem na jihozapad si moc priklad brat nejde - tam jsou problemy uz ted... jen se o nich moc nemluvi. A treba proti Nemecku jsme o dost zaostalejsi zemi a nemuzeme si dovolit ten luxus tu mit stejne dane (za ktere nas stat nenabizi takovy servis co tam). Nemci si vitelne uvedomuji, ze bez prace kolace nejsou :)
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: ty tři tisíce jsou naprosto haluzové číslo, které třeba nepočítá s tím, že nám v budoucnu poroste ekonomika, bude se muset přeorientovat na jiné obory a taky bychom se mohli trochu přiučit na západě a začít naše kapitalisty nějak inteligentněji, tedy více, danit (a pro začátek je za obcházení daní když už ne nekompromisně zavírat, tak alespoň, pro kristovy rány, nevolit). je smůla že se o tom nemluví více, ale závod ke dnu pomalu končí, jednak se firmám po celém světě pomaličku přestává vyplácet offshoring výroby do asie a z opačné strany bude automatizace tlačit náklady na výrobu stále níž a níž. je ideální čas přinejmenším korporátní daně zvednout na úroveň západní evropy právě ve chvíli, kdy není nezaměstnanost a rostou platy. jenže k tomu u nás klasicky chybí politická vůle, když chtěli socani progresivní daň, křičeli na ně všichni, přitom je to ve šťastnějších koutech zeměkoule naprostá samozřejmost.

    btw jestli lustruju dobře, tak ve článku z české televize odkud to číslo zřejmě pochází (_BENNY, pobavila mě třeba citace poslance smeru nebo ekonoma z reifky, to je skoro tak dobré jak když si piráti najali tlustého, aby jim, cyve kdo by to od pravicového ekonoma čekal, spočítal že nzp nepude) se taky píše, že peníze pro invalidy musí zůstat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    //jen pro fanousky nzp maly domaci ukol: zkuste si ve svych propoctech zjistit, kolik bude takovy invalida brat v systemu nzp a zda-li mu bude davka 3000 na vsechno staci. Jak vysvetlite invalidum, ze maji jit do prace a zbytek si vydelat?

    V Česku je přes 425 tisíc invalidních důchodců. Kdo je invalidou? - iDNES.cz
    http://finance.idnes.cz/...i-duchody-a-zakladni-informace-dyk-/penze.aspx?c=A170404_113709_penze_sov
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    Členka týmu stínování vlády Johanisová v KN: K čemu je ekonomická demokracie? - Strana zelených
    http://www.zeleni.cz/clenka-tymu-stinovani-vlady-johanisova-kn-k-cemu-ekonomicka-demokracie/
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    vzdávám se, vyhráls :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: Vyse mzdy ma mnoho urcujicich faktoru. Mzda u konkurence je jen jednim z nich, nikoliv vsak jedinym. Pokud bude potencialni zamestnavatel vedet, ze lidi pro nej budou pracovat i kdyz bude platit min (pac stat to dorovna), proc by on sam utracel...? :-) V tomhle modelu je prave naprosto fuk, ze konkurent vyplaci o stovku min - ve vysledku budou mit vsichni stejne.

    Tenhle "target" tady uz taky byl, nastuduj si prosim mzdovy system platny pred rokem 1989....
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nebo lidi, co pronajímají byt mají o 7 000 nižší mzdu? wtf
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    zaměstnavatel vyplácí takovou mzdu jakou vyplácí, protože jiný zaměstnavatel dává o stokorunu míň. Ne proto, že ten člověk má pak X tisíc čistýho. To je každému zaměstnavateli u prdele
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: problem je definice toho, co je / neni nizky prijem. Ve skutecnosti se tedy jen bavime o nejakem parametru v existujicim socialnim systemu - kdy na zaklade vyse prijmu urcujes, zda je / neni na nejakou davku narok. Coz je system sam o sobe kontraproduktivni - zamestnavatele samozrejme faktu, ze stat lidem "prispeje" hojne vyuziji - aneb proc by ze sveho vyplacely vyssi mzdy, kdyz stat to lidem dorovna (pro zamestnavatele je to vydaj navic = nizsi zisk...). Jen to podpori ruzne "montovny / prekladiste" a z dlouhodobeho pohledu se bude socialni uroven snizovat.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DANYSEK: na začátku jen těm co příjem nemají, nebo mají nízký. Až se to rozjede, tak se může hranice a částka každoročně zvedat.

    Tady není prostor abych tu popsal 200 stránkovou knížku, takže zde:
    http://www.strana-sas.sk/file/4849/odvodovy_bonus.pdf
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Zdroje sice "jsou" ale finance jsou potřeba skoro všude od zdravotnictví, školství po dopravní infrastrukturu. Tak mi dost uniká proč za ně někomu sponzorovat zrovna cigára.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: druhym prispevkem popres ten prvni... nejdriv si postezujes, ze nekdo (vetsina) vlastne nedostane nic... a pak reknes, ze platit se bude fakt jen tem, co fakt prijem nemaji :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a nebylo by to 200 miliard ročně, zaměstnanci a živnostníci s mediánem mzdy už by třeba nedostávali nic, takže by se to týkalo dejme tomu 3 miliónů lidí, s tím, že milión by měl cca celou dávku a milión polovinu a milión čtvrtinu. To je 46 miliard. Ale z těch 46 miliard dostaneš hned zpátky 17% na DPH, to je 8 miliard, socky budou mít větší motivaci se zaměstnat, to jsou na odvodech dejme tomu 2 miliardy, něco kápne ze spotřebních daní, protože socky maj rády alkohol a cigára, to jsou další 2 miliardy... ono by se to naskládalo. A ušetřit se stále někde dá. Nicméně, přebytek rozpočtu loni byl přes 60 miliard, takže zdroje jsou ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no však samozřejmě, že teď je to podobné, ale nespravedlivé a blbé. Proč by někdo, kdo nemá žádný příjem (ale mohl by mít) měl dostávat 2200 kč a někdo, kdo bere 11000 minimální mzdu nedostane nic?

    V mém případě by (na začátku systému, se (v podstatě) současným rozpočtem) ten první dostal 2200 a ten druhý například 1800. Ten první by viděl, že se mu vyplatí pracovat i za almužnu (když by ho to bavilo), protože by nepřišel o celou dávku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: Porad jsme u toho, ze se nevyplaci plosne ani automaticky - ale pouze cilene tem, kdo prijem nemaji. Regulujicim faktorem je uz samotny fakt, ze je treba (u vsech davek) pozadat a splnit dana kriteria. Navic rozhodne nejde o castku, ze ktere jde realne vyzit... hak jiz nazev napovida, tak jen prezit (nechcipnout hlady, vic to neresi).

    Kdyby se existencni minimum vyplacelo plosne, potrebujes jen na nej pres 200 miliard rocne. Plosne se nevyplaci - je to porad dokola :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    přesně tak, proto furt nechápu, proč někdo chce NZP zavádět, akorát by se tím rozmělnila ta dávka pro lidi, co to "potřebují" (resp. dostávají dnes) a namísto toho by to dostávali lidi, kteří to "nepotřebují" (resp. dnes nedostávají). A i tak to není žádná závratní částka...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: v podstate vzato uz dnes mohou paraziti horujici pro NZP zit v systemu NZP.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIMIQ:
    Životní a existenční minimum
    https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane/zivotni_min

    Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.

    Existenční minimum je minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, u poživatele starobního důchodu, u osoby invalidní ve třetím stupni a u osoby starší 68 let.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Existenční minimum - Měšec.cz
    http://www.mesec.cz/mzdy-a-duchod/socialni-podpora/socialni-davky/pruvodce/existencni-minimum/
    pardon, je to existenční minimum a je to pouze 2200kč. Ale existuje to
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JIMIQ: Nefunguje. Stat ti dnes penize automaticky neposila, musis splnit nejake podminky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DANYSEK: ale vždyť to funguje i teďka, jenom se tomu říká životní minimum (plus příspěvek na bydlení a nevím co všechno), akorát to skočí na nulu, jakmile si vyděláš nějakou almužnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam