• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    HUGO
    HUGO --- ---
    FORTRESS: o to větší musí být ten technologický pokrok; tvrdit, že nakonec ti pečení holubi nebudou létat sami do úst je reakcionářství
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Zatim jsme se teda vydali opačným směrem - 2B ve ztrátě.
    HUGO
    HUGO --- ---
    no já myslím, že je to jasné: až budeme mít díky technologickému pokroku ve státním rozpočtu bilion přebytku ročně, tak se do toho NZP můžeme pustit; na západě se do takového stavu můžou dostat do deseti let, u nás to bude trvat o něco déle nicméně nakonec se k tokovým zdrojům propracujeme také a pak je centrálně přerozdělíme, protože to je nejefektivnější
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Vydrž, nevyplaš ho. K tomu se dostaneme :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: že společnost díky technologickému pokroku v příštích desetiletích masivně zbohatne
    Jaká společnost? Tvoje? Moje? Billova? No a co z toho plyne? Jestli bude tvoje, možná budeš shazovat peníze z vrtulníku. Jestli moje, tak se nic takového nestane.

    v ideálním případě bude mít každý, kdo je toho schopen, možnost vystudovat vysokou školu
    Myslím, že to už dnes platí prakticky 100%. Výsledky jsou, řekl bych, neuspokojivé. Tvoje implikace zatím moc nevidím, když oligarchové a komunisti mají podle průzkumů přes 50 %.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jako hezky sracky, ale musim vam rict, ze xchaos pise o dost lepsi scifi romany na tema "jaky bude svet zitrka"

    nebylo by lepsi se vratit k otazce: Kde na to posrany NZP vzit?
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    BONGI:
    2. jestli se vyplatí fiskálně je samozřejmě otázka, zatím to tak moc nevypadá, ale uvidíme. rozhodně je ale neštěstí, že se tak stalo díky primitivnímu nacionalismu a jiným ošklivým emocím, které rozdmýchaly hlavně konzervativní média. ano, prohrávají všichni, ale uvědomme si, že monopolární svět devadesátých a nultých let byl svět, kde vládli liberální konzervativci a levicové strany v celé evropě se posunuly do středu. tuhle situaci nyní sklízíme.
    3. no, konzervativci které vidím já jsou v principu proti regulacím. nemůžou už být pro zcela neregulovaný trh, protože tyhle bitvy už v minulých dvou stoletích prohráli s progresivními silami. můžeš tomu říkat sociální inženýrství nebo nějak jinak, ale je to, jak píšeš, realita.
    argument charitou neberu. jednotlivec nemůže mít dostatečný přehled o tom, kde jsou jeho peníze právě potřeba. mnohem efektivnější je kolektivní rozhodování o přerozdělování.

    PHAILO: o tom už jsme se bavili celkem hodněkrát, ale dobře. vize je taková, že společnost díky technologickému pokroku v příštích desetiletích masivně zbohatne. u nás to asi nebude za deset let, ale v západní evropě tomu tak může být.
    k čemu to bude dobré?
    notak argument další fází osvobození lidstva se tu asi moc brát nebude, ale v ideálním případě bude mít každý, kdo je toho schopen, možnost vystudovat vysokou školu. už to samo o sobě má nedozírné implikace: lidé budou kvalitněji volit, protože budou vzdělanější (nehledě na to, že se zmenší procento těch, kteří se cítí marginalizovaní tržními vztahy a proto volí protisystémově). budou více zakládat byznysy, nebo budou dostatečně kvalifikovaní, aby v nich pracovali. když se to vezme za správný konec, nebude existovat pracující chudina, což pro mě osobně asi tak nejpalčivější problém dneška. a ti nejchudší z nejchudších třeba nebudou umrzat v zimě, což by bylo taky fajn. a tak.
    BONGI
    BONGI --- ---
    OLDASADLO:
    1. Viz Phailo
    2. Povazovat Brexit za prohru konzervativcu v Britanii je dost pochybne, ono vubec soudit, zda je Brexit prohra ci vyhra pro Britanii je otazka posouzeni az po nejake dobe, kdy dojde k jeho realizaci. Pokud povazujes nastup nahnedlych stran v Evrope za prohru konzervativcu, tak ji zaroven povazuj i za prohru socialistu.
    3. Rozhodne v zadnem programu klasickych konzervativnich stran v Evrope nevidim pozadavek neregulovaneho kapitalismu a prosazovani prava silnejsiho. Na rozdil od socialniho inzenyrstvi a prerozdelovani, ktere uz socialiste vesele uplatnuji ted. Mimochodem danove mezitridni prerozdelovani je nejmin efektivni system, ve kterem se ztraci velka cast penez. Navic nazvat zvysovani dani a povinny odvod dalsich davek mezitridni solidaritou je spatny make up. A to nemluvim o tom, ze kazde takove zvyseni, cilene na ty schopne, snizuje jejich ochotu prispivat dobrovolne primo do charitativnich organizaci.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    BONGI: a myslíš že třeba protievropské hnutí v evropě nesplňuje základní znaky reakce, tedy snahu nejen o zachování stávajícího stavu (konzervatismus) ale ještě dále o vrácení minulých změn, přičemž idealizuje tenhleten definující "status quo ante"? třeba v uk, neumožnili konzervativci reakci z ukip, aby dostali zemi z evropy? ano, třeba angela merkelová je liberální konzervativec, ale minulý týden jí dohnal sociální demokrat schulz, ve francii jsou liberální konzervativci v nadcházejících prezidentských volbách uplně mimo diskuzi. je trump liberál? z evropského pohledu těžko, v americkém smyslu slova ani omylem, stejně jako estabilishment v polsku, maďarsku a slovensku, kde si nějakým omylem zvolili příčetného kisku když kandidoval proti ficovi (který si pravděpodobně připadá jako liberální konzervativec, ale nevím nevím).
    opakem toho, čemu říkáš sociální inženýrství a přerozdělování v rámci mezitřídní solidarity je zákon džungle neregulovaného kapitalismu a sorry, ale právo silnějšího není právo.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Tak jsme si prosvištěli obvyklý teoretický úvod. Jakkoli se ostatní ušklíbají, vlastně s tebou všichni ve skrytu duše souhlasíme. Jen jsme konzervativní, takže je těžké to přiznat. Nicméně já toto břímě převezmu.

    Teď k tomu důležitému: Kde na to chceš vzít? Vymaluj nám takovou svou vizi ČR za deset let s (N)ZP.
    BONGI
    BONGI --- ---
    OLDASADLO: No, spojovat konzervatismus s reakcionarstvim bylo oblibene za minuleho rezimu. Je to asi stejna pitomost jako spojovat pojem socialni se socialisty. Ne, opravdu z nas socialisty neudelas.
    Mimochodem konzervatismus jako cisty politicky proud je uz skutecne v mensine, ale jaksi opominas liberalni konzervatismus, ktery, jak nam historie ukazuje od porazky k porazce nejde. A pokud mluvis o porazkach, tak je spis utrpela jedna silna vetev socialismu - jeho bolsevicka verze.
    Mimochodem, cim dal vic se ted ukazuje, ze ideologie soucasnych socialistu se opira o centralni socialni inzenyrstvi - "My vime, co je pro vas dobre a dame vam to zakonem, pokud budeme mit moc." a o rozdelovani prostredku z cizich kapes. Koneckoncu i NZP je toho prikladem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    konzervatismus jde od porážky k porážce, jde ruku v ruce s reakcionářstvím, tedy odmítnutím osvícenského racionalismu a návratem k tradičním hodnotám, programovým odmítáním nových, zlých a ničivých myšlenek.

    OLOL
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: ty ani ne.

    zaprvé jsou tyhle diskuze z principu normativní, hádáme se, protože máme jiný ideový background. vy se vztekáte, protože vaše ideologie není právě kompatibilní s ideologií těch, kteří přemýšlí v těchhletěch progresivních intencích. takže normálka, jinak než v chronickém nesouladu se o těchhle věcech diskutovat nedá, těžko z vás nadělám socialisty.

    zadruhé, z dějin víme, že konzervatismus jde od porážky k porážce, jde ruku v ruce s reakcionářstvím, tedy odmítnutím osvícenského racionalismu a návratem k tradičním hodnotám, programovým odmítáním nových, zlých a ničivých myšlenek. když se na to podíváš z ideologického hlediska, tak třeba karl mannheim v ideologii a utopii píše o tom, že ideologie se vztahují k požadavkům doby, dává tam příklad dluhu, který byl až do renesance z náboženských důvodů nemorální, s odklonem od křesťanství tenhle ideologický požadavek padl a mohlo tak vzniknout moderní bankovnictví. takže je mi jasné, že z dlouhodobého hlediska čas pracuje vždy proti konzervativcům, kteří odmítají nové ideové požadavky doby. a protože je nesmírně těžké vykročit z vlastního přesvědčení, který ti obvykle vštípili rodiče a okolí ve tvých formativních letech, a obvykle se to lidem za celý život zkrátka nestane, nemůžu se ani zlobit, protože je to zcela přirozené, že nám budete nadávat do idiotů a nevzdělanců.

    tož tak. a tady je zhruba o tomto moc pěkný, poněkud delší článek.

    Basic income for all: a 500-year-old idea whose time has come? | Guardian Sustainable Business | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...6/nov/11/basic-income-for-all-a-500-year-old-idea-whose-time-has-come

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: asi proto, ze nejsme nevzdelany kundy.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: sorry, váš styl je místy nezaměnitelný.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: nemam dva ucty, ekonomicky vypatlance.
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    PHAILO: ale její vymáhání je vyloženě neoliberální :)
    Samotný termín NZP je střelením se do nohy. Já si jeho vznik vysvětluji jako trolling nějakého absolventa FHS co se přichomýtl k debatě o základním příjmu a podotkl, že jeho podmínění něčím, je diskriminací vůči těm, co to něco nemají.

    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: nekdo ma nejake predstavy o ekonomice a nekdo si vymysli a pak se vytaci jak petilete dite.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: heh, ufo, ty máš dva účty? ne vole, umím jenom psát. jestli už jsi konečně něco našel, tak to sem klidně dej, ať si to můžeme přečíst a doplnit si ty naše mezery v ekonomii. připomínám že hádanka zní: když mi fionor půjčí korunu a já mu jí vrátím, o kolik vzroste hdp?
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: to je skutečně působivá dojmologie, teď jsi to celý rozsekl. no a jak to bylo s tou korunou, byla to teda nakonec kravina nebo už jsi našel nějaký materiál, kterým to máš podložené?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam