• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OMNIHASH: Čí společnost?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PHAILO: tak nepřekvapivě společnost bohatne (primárně) díky technologickýmu progressu logaritmickou křivkou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: promin, ale na statni skoly muze jit kazdej, kdo udela prijimacky dle skolnich kriterii... jo se soukromejma skolama je to tezsi, tam musis platit kolikrat dost, ale nevim kam miris, protoze kdyz chces dat dite na lepsi a kvalitnejsi soukromou skolu, musis si na to vydelat, to ti zadnej NZP nezajisti.

    tak a tedka nam ty ekonome rekni, kde na to NZP chces vzit. a vynech laskave srackozvasty, ze ted to neni aktualni, ale za tricet let tu budou za nas makat roboty.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Ano, fakt si to myslím. A ne, nikoho takového neznám. Dnes má nějakou pofidérní VŠ skoro každý. Pořád jsi mi ale nevysvětlil kde na to vzít peníze.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    PHAILO: na takovou věc vymysleli kdysi dávno takovou sranda věc, jmenuje se to volby.

    a co se týče toho vzdělání, fakt si to myslíš? a proč teda u nás vystudovalo vš nižší procento lidí než skoro kdekoliv v západní evropě? kolik jsi měl na střední spolužáků, kteří nešli na výšku, protože si to jejich rodiny nemohly dovolit? já pár jo a to jsem z gymplu z patnáctitisícového města v pohraničí. na venkově je ten poměr ještě mnohem větší a na jiných středních školách taky.

    File:Share of the population by level of educational attainment, by selected age groups and country, 2015 (%).png - Statistics Explained
    http://ec.europa.eu/...of_educational_attainment,_by_selected_age_groups_and_country,_2015_(%25).png
    HUGO
    HUGO --- ---
    FORTRESS: o to větší musí být ten technologický pokrok; tvrdit, že nakonec ti pečení holubi nebudou létat sami do úst je reakcionářství
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Zatim jsme se teda vydali opačným směrem - 2B ve ztrátě.
    HUGO
    HUGO --- ---
    no já myslím, že je to jasné: až budeme mít díky technologickému pokroku ve státním rozpočtu bilion přebytku ročně, tak se do toho NZP můžeme pustit; na západě se do takového stavu můžou dostat do deseti let, u nás to bude trvat o něco déle nicméně nakonec se k tokovým zdrojům propracujeme také a pak je centrálně přerozdělíme, protože to je nejefektivnější
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    VYHULENY_UFO: Vydrž, nevyplaš ho. K tomu se dostaneme :)
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: že společnost díky technologickému pokroku v příštích desetiletích masivně zbohatne
    Jaká společnost? Tvoje? Moje? Billova? No a co z toho plyne? Jestli bude tvoje, možná budeš shazovat peníze z vrtulníku. Jestli moje, tak se nic takového nestane.

    v ideálním případě bude mít každý, kdo je toho schopen, možnost vystudovat vysokou školu
    Myslím, že to už dnes platí prakticky 100%. Výsledky jsou, řekl bych, neuspokojivé. Tvoje implikace zatím moc nevidím, když oligarchové a komunisti mají podle průzkumů přes 50 %.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jako hezky sracky, ale musim vam rict, ze xchaos pise o dost lepsi scifi romany na tema "jaky bude svet zitrka"

    nebylo by lepsi se vratit k otazce: Kde na to posrany NZP vzit?
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    BONGI:
    2. jestli se vyplatí fiskálně je samozřejmě otázka, zatím to tak moc nevypadá, ale uvidíme. rozhodně je ale neštěstí, že se tak stalo díky primitivnímu nacionalismu a jiným ošklivým emocím, které rozdmýchaly hlavně konzervativní média. ano, prohrávají všichni, ale uvědomme si, že monopolární svět devadesátých a nultých let byl svět, kde vládli liberální konzervativci a levicové strany v celé evropě se posunuly do středu. tuhle situaci nyní sklízíme.
    3. no, konzervativci které vidím já jsou v principu proti regulacím. nemůžou už být pro zcela neregulovaný trh, protože tyhle bitvy už v minulých dvou stoletích prohráli s progresivními silami. můžeš tomu říkat sociální inženýrství nebo nějak jinak, ale je to, jak píšeš, realita.
    argument charitou neberu. jednotlivec nemůže mít dostatečný přehled o tom, kde jsou jeho peníze právě potřeba. mnohem efektivnější je kolektivní rozhodování o přerozdělování.

    PHAILO: o tom už jsme se bavili celkem hodněkrát, ale dobře. vize je taková, že společnost díky technologickému pokroku v příštích desetiletích masivně zbohatne. u nás to asi nebude za deset let, ale v západní evropě tomu tak může být.
    k čemu to bude dobré?
    notak argument další fází osvobození lidstva se tu asi moc brát nebude, ale v ideálním případě bude mít každý, kdo je toho schopen, možnost vystudovat vysokou školu. už to samo o sobě má nedozírné implikace: lidé budou kvalitněji volit, protože budou vzdělanější (nehledě na to, že se zmenší procento těch, kteří se cítí marginalizovaní tržními vztahy a proto volí protisystémově). budou více zakládat byznysy, nebo budou dostatečně kvalifikovaní, aby v nich pracovali. když se to vezme za správný konec, nebude existovat pracující chudina, což pro mě osobně asi tak nejpalčivější problém dneška. a ti nejchudší z nejchudších třeba nebudou umrzat v zimě, což by bylo taky fajn. a tak.
    BONGI
    BONGI --- ---
    OLDASADLO:
    1. Viz Phailo
    2. Povazovat Brexit za prohru konzervativcu v Britanii je dost pochybne, ono vubec soudit, zda je Brexit prohra ci vyhra pro Britanii je otazka posouzeni az po nejake dobe, kdy dojde k jeho realizaci. Pokud povazujes nastup nahnedlych stran v Evrope za prohru konzervativcu, tak ji zaroven povazuj i za prohru socialistu.
    3. Rozhodne v zadnem programu klasickych konzervativnich stran v Evrope nevidim pozadavek neregulovaneho kapitalismu a prosazovani prava silnejsiho. Na rozdil od socialniho inzenyrstvi a prerozdelovani, ktere uz socialiste vesele uplatnuji ted. Mimochodem danove mezitridni prerozdelovani je nejmin efektivni system, ve kterem se ztraci velka cast penez. Navic nazvat zvysovani dani a povinny odvod dalsich davek mezitridni solidaritou je spatny make up. A to nemluvim o tom, ze kazde takove zvyseni, cilene na ty schopne, snizuje jejich ochotu prispivat dobrovolne primo do charitativnich organizaci.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    BONGI: a myslíš že třeba protievropské hnutí v evropě nesplňuje základní znaky reakce, tedy snahu nejen o zachování stávajícího stavu (konzervatismus) ale ještě dále o vrácení minulých změn, přičemž idealizuje tenhleten definující "status quo ante"? třeba v uk, neumožnili konzervativci reakci z ukip, aby dostali zemi z evropy? ano, třeba angela merkelová je liberální konzervativec, ale minulý týden jí dohnal sociální demokrat schulz, ve francii jsou liberální konzervativci v nadcházejících prezidentských volbách uplně mimo diskuzi. je trump liberál? z evropského pohledu těžko, v americkém smyslu slova ani omylem, stejně jako estabilishment v polsku, maďarsku a slovensku, kde si nějakým omylem zvolili příčetného kisku když kandidoval proti ficovi (který si pravděpodobně připadá jako liberální konzervativec, ale nevím nevím).
    opakem toho, čemu říkáš sociální inženýrství a přerozdělování v rámci mezitřídní solidarity je zákon džungle neregulovaného kapitalismu a sorry, ale právo silnějšího není právo.
    PHAILO
    PHAILO --- ---
    OLDASADLO: Tak jsme si prosvištěli obvyklý teoretický úvod. Jakkoli se ostatní ušklíbají, vlastně s tebou všichni ve skrytu duše souhlasíme. Jen jsme konzervativní, takže je těžké to přiznat. Nicméně já toto břímě převezmu.

    Teď k tomu důležitému: Kde na to chceš vzít? Vymaluj nám takovou svou vizi ČR za deset let s (N)ZP.
    BONGI
    BONGI --- ---
    OLDASADLO: No, spojovat konzervatismus s reakcionarstvim bylo oblibene za minuleho rezimu. Je to asi stejna pitomost jako spojovat pojem socialni se socialisty. Ne, opravdu z nas socialisty neudelas.
    Mimochodem konzervatismus jako cisty politicky proud je uz skutecne v mensine, ale jaksi opominas liberalni konzervatismus, ktery, jak nam historie ukazuje od porazky k porazce nejde. A pokud mluvis o porazkach, tak je spis utrpela jedna silna vetev socialismu - jeho bolsevicka verze.
    Mimochodem, cim dal vic se ted ukazuje, ze ideologie soucasnych socialistu se opira o centralni socialni inzenyrstvi - "My vime, co je pro vas dobre a dame vam to zakonem, pokud budeme mit moc." a o rozdelovani prostredku z cizich kapes. Koneckoncu i NZP je toho prikladem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    konzervatismus jde od porážky k porážce, jde ruku v ruce s reakcionářstvím, tedy odmítnutím osvícenského racionalismu a návratem k tradičním hodnotám, programovým odmítáním nových, zlých a ničivých myšlenek.

    OLOL
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    FIONOR: ty ani ne.

    zaprvé jsou tyhle diskuze z principu normativní, hádáme se, protože máme jiný ideový background. vy se vztekáte, protože vaše ideologie není právě kompatibilní s ideologií těch, kteří přemýšlí v těchhletěch progresivních intencích. takže normálka, jinak než v chronickém nesouladu se o těchhle věcech diskutovat nedá, těžko z vás nadělám socialisty.

    zadruhé, z dějin víme, že konzervatismus jde od porážky k porážce, jde ruku v ruce s reakcionářstvím, tedy odmítnutím osvícenského racionalismu a návratem k tradičním hodnotám, programovým odmítáním nových, zlých a ničivých myšlenek. když se na to podíváš z ideologického hlediska, tak třeba karl mannheim v ideologii a utopii píše o tom, že ideologie se vztahují k požadavkům doby, dává tam příklad dluhu, který byl až do renesance z náboženských důvodů nemorální, s odklonem od křesťanství tenhle ideologický požadavek padl a mohlo tak vzniknout moderní bankovnictví. takže je mi jasné, že z dlouhodobého hlediska čas pracuje vždy proti konzervativcům, kteří odmítají nové ideové požadavky doby. a protože je nesmírně těžké vykročit z vlastního přesvědčení, který ti obvykle vštípili rodiče a okolí ve tvých formativních letech, a obvykle se to lidem za celý život zkrátka nestane, nemůžu se ani zlobit, protože je to zcela přirozené, že nám budete nadávat do idiotů a nevzdělanců.

    tož tak. a tady je zhruba o tomto moc pěkný, poněkud delší článek.

    Basic income for all: a 500-year-old idea whose time has come? | Guardian Sustainable Business | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...6/nov/11/basic-income-for-all-a-500-year-old-idea-whose-time-has-come

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLDASADLO: asi proto, ze nejsme nevzdelany kundy.
    OLDASADLO
    OLDASADLO --- ---
    VYHULENY_UFO: sorry, váš styl je místy nezaměnitelný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam