SEAMON: Imho tu úvahu mas asi správně.
Akorát ja si u danove úlevy (tady jsou to typicky daňove prázdniny na 5 let) představím třeba Samsung, kde ani tak obavy, ze nebudou vydělávat nemám :) vyrobí to sice pracovní místa v daném regionu ale to už bych ty peníze dal těm lidem rovnou heh. Mít místní výrobnu ma předpokládám i jiné výhody , ze se tím nemusí jejich telefony, televize importovat a co ja vím jeste ale nevim no , jestli to fakt za to stojí.
Dotace i daňová úleva předpokládám vytváří nerovnováhu vůči konkurenci a to zejména pro tuzemského výrobce. My tu asi žádného kloudneho domácího výrobce teď nemáme a Tesla tu snad teď vyrábí jen žárovky ,) (ale to muže byt zčásti i tímhle. ) ale lze si představit něco méně vstupné nákladneho jako je elektronika ale třeba Agrofert vs menší a střední producenti potravin.
Obecně mi proste nepřijdou OK obě ty varianty :-)
A např. Podporu obnovitelných zdrojů bych si představoval už spis jako investici do výzkumu. Než danove zvýhodnit (dotovat) prodejce solárních elektřiny např.
Asi jsou situace kde by dotace mi přišly vhodny, ale fakt mi přijde spis raritne ve výjimečných situacích