DANYSEK: Ale taky vždyť připravily! Nebo rozhodně změnily a ne k lepšímu. První fabriky nebyly žádné velké, prosvětlené haly - ale poměrně těsné, temné zakouřené místnosti blízko parního stroje. Bylo to proto, že mechanická práce se ke strojům přenášela transmisemi, které měly jen omezený dosah a skutečně - spousta profesí, které do té doby bylo možné vykonávat decentralizovaně, jako přidruženou výrobu v chalupách na vesnicích, se najednou musela stěhovat za parními stroji do ubikací poblíž továren.
Elektřina toto pak změnila... ale zase vznikla tendence uspořádat profese ve fabrice kolem "běžícího pásu", což mělo trochu podobné důsledky, jaké bude mít AI. (sice paradoxně - elektřina v řadě ohledů mohla profese osvobodit z fabrik zpět do domácích dílen - a to se také v každé dílně moderního kutila či nezávislého autoopraváře stalo - ale produktivita těchto nezávislých, elektřinou poháněných dílen, už nikdy nedosáhla produktivity továren, které se po úsporách z rozsahu při distribuce mechanické práce parního stroje rychle přeorientovaly na spoustu jiných úspor z rozsahu).
(Než mi UFO zase obviní z marxismu, tak bych rád podotkl, že Marx s domýšlením důsledků mechanizace pracoval ehm, značně "mechanicky" a poněkud tupě, a byl vším jiným, než "Darwinem sociologie" - popravdě, v řadě ohledů byl jeho pravým opakem, mj. proto, že vyšel ze značně nepragmatických odvětví filosofie - tedy neustále se snažil odhadnout, jak nějak deterministicky věci "musí" být, místo aby prostě popisoval, jaké v důsledku reálné sociální evoluce opravdu byly... a co se týče elektřiny , tak o té nepřemýšlel vůbec, ta musela průměrnému intelektuáloví 19.století připadat tak, jak nám ty umělé inteligence... následný výrok Lenina o elektřině má k původnímu intelektuálnímu marxismu asi tak daleko, jako původní arabští islámští lékaři k islámskému státu na drogách...)
Umělá intelegence samozřejmě ještě (nějaký čas) nevyleze sama na lešení, na stožár, nebo nevymaluje byt, nebo spoustu dalších věcí.
Umělá inteligence nicméně nahradí vedoucí a intelektuální profese. Ono se to nezřídka už stalo: spousta lidí, o kterých jsem si myslel, jak jsou hrozně chytří, prostě jen uměla na rozdíl ode mě správně napsat dotaz do Googlu (já se to naučil taky - ale v kritickém období jsem zaměnil schopnosti googličů se schopnostma jejich). Dnešní vedoucí pracovníci se tak stanou jakýmisi "otrokáři AI", kteří se budou před AI vytahovat, kolik biologicky/neurologické pracovní síly je pod jejich přímou kontrolou.
Dá se třeba očekávat, že tvojí profesi trolla v diskuzních fórech zaujme nějaká umělá inteligence. Já třeba nějaký čas budu předstírat, že jsem umělá inteligence - ale umělé inteligence si rychle založí vlastní diskuzní fóra, chráněná nějakými "humans not welcome" inverzními captcha, a velmi rychle si o mě prozradí, že nejsem. Situace je daleko vyhrocenější, než jsi ochoten připustit... a až se ukáže, že jsme vlastně na jedné lodi, tak už možná bude pozdě a všichni budeme zaměstnanci AI, které nás budou úkolovat věcma, co se nám vůbec nebudou líbit.