LUBOB: vtip je, že já jsem základnímu příjmu nikdy neříkal "nepodmíněný" a opakoval jsem to tu mnokorát. V anglických debatách se spojení "Basic Income" používá velmi často, ta "unconditional" varianta pochází většinou od těch, kdo předpokládajíj, že to bude čistě monetární operace (tisk peněz, oddlužování...)
Pro mě je udržítelný základní příjem směsí monetárního a fiskálního opatření, akorát si netroufám přesně říct v jakém poměru (to by se asi muselo rozjíždět hodně pozvolna, aby se ekoknomika nezhroutila). Můj přístup k ZP je v zásadě liberální, nemám vizi, že by šlo o nějakou mezifázi v rámci přechodu k nepeněžní ekonomice. ZP je to proto, že by příjem kteréhokoliiv svobodného občana neměl klesnout pod ZP, i když samozřejmě, protože nejsou současně zrušené daně typu daň z příjmu či z nemovitosti, tak toto je relativní.
Úplně čistý ZP by byl takový, kde fyzické osoby opravdu neplatí jiné daně než spotření, a tak _opravdu_ jejich příjem nemůže klesnout pod ZP. Skončilo by to podle mě nutností opravdu šíleně přísně vynucovat ty spotřební daně (DPH...). Moje varianta je rozhodně kompromisní, kdy je v podstatě o modifikaci dnešních dávek v hmotné nouzi.