• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jsou zivnostnici a "zivnostnici"... a vim jak to funguje, dost takzvanych "zamestnavatelu" tim jenom ojebava sve vlastni povinnosti, zeano... ano, ono skutecne nekoho zamestnat je trosku jina liga...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Ontario... 14.65 lidi / km2, CR 134 lidi / km 2, GDP per capita maj taky dost jinde, zejo... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hele, nevím, kdo by měl nebo neměl pracovat na živnosťák, to ať si rozhodnou lidi sami. Já osobně jsem proti prvkům schwarz systému, tedy smlouvy, které imitují pracovní poměr, když přitom nemá odpovídající práva...

    Jestli chceš živnostníky zrušit, podej si ruce s Maláčovou, ta jim (vlastně, už zase nám, už zase mám OSVČ aktivní) vyhrožuje, že navzdory odvodům nedosáhnou ani na minimální penzi...

    Že všechno co napíšu, označíš za blábol, jsem si zvykl. Ale v jednom si správně všiml: ano, ZP je svým charakterem blízké dotacím, ale nahrazuje je. Např. máš odlehlý venkovský kraj, kde dnes stát dotuje autobusovou linku, aby jezdili do práce. Ale pokud bude místo toho vyplácet ZP a zruší dotace na autobus, co se stane? Ve městě, kam ty lidi dojížděli, stoupnou tržní mzdy. A v tom regionu se naopak možná objeví pracovní příležitosti přímo na místě. Akumulace kapitálu. Lidi se sami rozhodnou, jestli díky ZP zaplatí dražší dopravu, nebo třeba začnou hledat uplatnění přímo na místě (protože si to najednou budou moc dovolit)

    Samozřejmě, ZP může dopadnout i špatně: alkoholismus, hazard a já nevím jaké ještě další patologické jevy. Neříkám, že je to ideální utopie zaručeně bez rizika. Ale ZP nesrovnáváš s nějakým čirým kapitalismem zlaté horečky na Aljašce, ale s dnešním státem, poměrně silně postaveném kolem státních dotací kdečeho, silnho veřejného sektoru a regulovaného bankovního sektoru. Ano, mohl by mít negativní dopady podobné populismu v politice. Ale aspoň je to populismus apolitický, který by umožnil, aby se politika do jisté míry od populismu osvobodila a začla se zabývat věcma, kterýma se možná zabývat má...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ontario’s Basic Income Pilot brings new evidence about the benefits of UBI
    https://www.optimistdaily.com/...s-basic-income-pilot-brings-new-evidence-about-the-benefits-of-ubi/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: dobrej blabol... jakoze vsichni technici UPC/CETINu by podle tebe meli pracovat na zivnostak, protoze lezou po instalacich mimo kancelar a v casech veskrze ruznorodych...? :-) Stejne jako X dalsich profesi mimo telco, ktere jsou "pohledove" ukolove... tenhle institut zakonik prace zna. Chapu, namisto studia relevantni legislativy jsi radeji... delal buhvi co, abys nasledne siril FUDy ;-) Holt takovej ten duchodce, co radsi misto faktu siri povery.. mas na tuto karieru dobre naslapnuto :D

    ZP je svym zpusobem taky jen dotace. A jeste horsi - tim, ze neni podminena vubec nicim, ani naoko. Proste rozdavas prachy, ktery predtim nekomu jinymu nejak seberes. A kolem je falesna chimera, ze je pro to prerozdelovani seberes tem bohatym... nikoliv, ti bohati se vzdy prizpusobi tak, aby odvedli minimum.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jsou tam i skutečná pracovní místa, ale stěží to je dnes už "moje firma". A dokonce i před lety jsem měl zaměstnance jako fyzická osoba (asi před 15 lety.. tři různé, ale ne víc než jednoho najednou, možná krátce dva).

    ano, jsou příklady kdy "schwarz systém" má opodstatnění - třeba když to není práce na pracovišti a není organizovaná kolem pracovní doby, ale kolem úkolů.

    Podstatné je, že ty jsi univerzálním generátorem výsměchu a rozporování téměř čehokoliv. Základní příjem často prosazují ti, kdo z pozice zaměstnanců potřebují udělat rozhodnutí, že peníze dají za odměnu těm schopným - a ne těm, kteří potřebují na nájem a živit rodinu. Dnes jsou v podnikání úspěšní jednak antisociální psychopati, jednak pak lidi, jejichž hlavní dovednosti jsou sociální a ne tolik v tom daném oboru.

    Prostě stručně řečeno: systém kolem nás, tedy systém bez základního příjmu, vytvořil struktury nabalující se na čerpání dotací, vytvoři agrofert, vytvořil všechno možné, včetně obchodu s chudobou, apod.

    Systém na bázi základního příjmu by možná měl jiná rizika a vytvářel jiné sociálně patalogické jevy, ale proto, že nikdy nebyl vyzkoušen, tak ho není úplně snadné kritizovat. Srovnání s gulagy je fakt mimo mísu... to byla spíš jeho naprostá antiteze. Spousta utopií se v praxi ukázala jako problematická - nejen socialistické, ale patří mezi ně určitě i "americký sen", tedy auto a barák na dluh pro každého, tam se negativní dopady rozhodně projevily taky a kdo je nevidí, tak je prostě slepý.

    Základní příjem je v podstatě jen forma společenské smlouvy, nějaká její technologická nadstavba, která v době, kdy ta myšlenka vznikla (18.století) nebyla možná, protože při tehdejší podobě byrokracie by samotné transakční náklady byly obrovské (i když nejbližší paralelou ZP bylo nejspíš periodické oddlužení v účetních systémech točících se kolem zaúčtovávání úrody uložené v společných sýpkách, ovšem celý ten systém, zahrnující všechno možné až po chrámovou prostituci, je taky dnešnímu vidění ekonomiky poměrně hodně vzdálený a máme o něm jen dost mlhavé zprávy z druhé ruky...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a kolik pracovnich mist zes teda vytvoril? :-) Ja mel za to, ze jedete i pro vas danove vyhodnejsiho schwarze... :D
    Asi neco delas spatne, po tolika letech podnikani bys mel byt rentierem...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo jo, měl jsem se na to vysrat a ne se snažit založit firmu a vytvořit tím jako vedlejší efekt nějaká pracovní místa a tak. s tím mým třídním původem mi to nikdo neuzná (á pro pos, je mi 46, takže to mládí rozhodně nebylo tak "buržoazní", jako ho má dnešní zlatá mládež, ale to si ani třeba mladší lidi neuvědomujou... jinak samozřejmě, narodit se až pár let později, tak mě asi ani nehne o něco se snažit.. bůh ví, co všechno nakonec vystopuješ :-)

    Aneb víš o někom a něčem houby, ale to ti nemůže zabránit šířit moudra :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: stejne picovina, oba dva vime, ze pokud chces sirit filozofii nzp, musis tvrde makat, abys mohl rozdavat z vlastniho a dokazal tak, ze lze s nzp fungovat nebo se proste narodis do burzoazni rodiny a pak mas hromadu casu a prostredku budovat lepsi zivot i druhym.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    People Kept Working, Became Healthier While On Basic Income: Report - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...24220/people-kept-working-became-healthier-while-on-basic-income-report
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A 3D Hentai Camgirl Is Taking Over Chaturbate, and Human Models Are Worried - VICE
    https://www.vice.com/en_us/article/epgbz4/projekt-melody-hentai-anime-camgirl-chaturbate
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: ano, tvrdá práce logicky nemůže vést k bohatnutí. Vidím, jak tvrdě kopám kanál s krumpáčem a lopatou a vedle hoo někdo lehce kope s bagrem...

    Vůbec nechápu, proč by "práce" měla vést k bohatnutí. K bohatnutí vede v kapitalismu sloužení ostatním lidem co nejlépe a co nejlevněji. Nikoliv žádná tvrdá práce.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: Myslím si to pleteš. Proruské webíky lidi učí, že konzervativismus, to je o hierarchii ve společnosti, a že máš milovat svého místního oligarchu z horního 1%, jedno v jaké žiješ zemi - Putina, Trumpa, Orbána, Assáda, Kim čong una... (do tohohle klubu by se hrozně rád dostal u nás Babiš...), prostě oligarcha hodný báťuška, novináři zlý Soroš.

    Motivací západního člověka po většinu 20.století byla naproti tomu víra ve vzestup společenského postavení víceméně v rámci střední třídy (např. přestup ze skupiny, které v Americe říkají Middle class a v Británii Working class, do skupiny, které v Británii říkají Middle class, ale která je přeci jen širší, než to 1%).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je nejaka mutace Aeronetu? :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: picovina.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Liidé ve vyspělých ekonomikách přestávají věřit, že tvrdá práce je cesta ke zbohatnutí
    People no longer believe working hard will lead to a better life, survey shows - Hack - triple j
    https://www.abc.net.au/...ck/2020-edelman-trust-barometer-shows-growing-sense-of-inequality/11883788
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A Face-Scanning Algorithm Increasingly Decides Whether You Deserve the Job - Slashdot
    https://tech.slashdot.org/...ace-scanning-algorithm-increasingly-decides-whether-you-deserve-the-job
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: mně před 12 lety bylo 15... Ale uznávám, že třeba v tom roce 2012 jsem to asi měl udělat. Ale to mi bylo dvacet a měl jsem příjem dvacet...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale je faktem, ze kdyz si z burzoazni prazsky rodiny s nemovitostma, tak mas hromadu problemu vyresenych, nemusis makat, protoze vis, ze penize ti sype barak.
    jo, to se to pak dela komunisticka politika a blaboli se o nepodminenych zakladnich prijem, kdyz nemas problem se strechou nad hlavou a diky tomu muzes cely dny vymyslet hovadiny typu solarni raketa, warezacka strana ci slapaci letajici kolo...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: tak nechapu, proc si to neudelal. ja si hypoteku na byt vzal pred dvanacti lety. knucet, ze nyni to neni takova sranda je hovadina, protoze sranda koupit bydleni neni nikdy.
    pred tema deseti lety to bylo stejne tezky, mozna jeste tezsi, protoze sem dostal urok 5.19 a tedka je nekde mezi 2.7-3... jo jsou jiny ceny nemovitosti, ale pred deseti lety sem mel i jinej prijem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam