DANYSEK: a co není? místo toho má být super vyplýtvat zdroje na těžbu kryptoměn, protože nerovnost nade všechny meze je vlastně super, a lidi chtějí být nerovní?
jako podle mě anything goes. ZP příjem není větší blbost, než jakákoliv jiná blbost. Pokud se dost lidí domluví, že je to dobrý nápad, nevidím jako problém to zrealizovat.
Někdo v tom vidí pořád to, že je špatný, aby někdo dostal něco za nic. Ale je se na to možné podívat z druhé strany: ten, kdo nic nedělá (nebo spíš nic neumí, protože častokrát dělají něco lidi, co neumí nic, což je horší, než kdyby nedělali nic, teda aspoň podle mě), v konceptu světa se ZP nedosáhne na víc, než ZP (ano, může si vsadit, ale v zásadě se vsadí max. s dalšími lidmi pobírajícími ZP, čímž je de-facto daný max. možný dopad nahodilého bohatství ve srovnání s bohatstvím vzniklým systematickou cílevědomou aktivitou). Dnes je spousta lidí, kteří dělají (podle mě) něco horšího, než kdyby nedělali nic: to je myslím docela stěžejní prvek, který řada diskuzí o ZP zanedbává, všichni pořád nějak spekulují, jak vlastně samotná existence společnosti vytváří nějakou hodnotu, apod. a já k tomu taky sklouzávám: ale jisté je, že celý koncept ZP jej, že existují horší aktivity, než nedělat nic; tedy, dlouhodobě může dávat smysl platit lidem za to, že se nezapojí do škodlivých ekonomických aktivit (a nemusí být přímo ilegální - daleko častěji muže jít jen o něco naprosto pitomého, jako byly multilevel marketingy, apod.).
Tedy, lidi to budou zkoušet i ve světě se ZP.. .ale motivace bude daleko nižší :-) Obecně je otázka, na kolik prospívá spoolečnostii, nebo trhu, nebo čemu vlastně, když má část pracovní síly opravdu zoufalou motivaci uživit se naprosto čímkoliv; tomuto se kromě ZP dá předejít různou stavbou hladových zdí, to je pravda, ty se většinou staví stejně na dluh, jako by (aspoň částečně) fungoval ZP.
Dá se to pojmout tak, že pokud může společnost "stabilizovat" objednávání hladových zdí, tak stejně tak by pak mělo být možné zkusit i bourání již postavených hladových zdí, což by byl právě ten ZP :-)