• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: to je nejaka mutace Aeronetu? :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: picovina.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Liidé ve vyspělých ekonomikách přestávají věřit, že tvrdá práce je cesta ke zbohatnutí
    People no longer believe working hard will lead to a better life, survey shows - Hack - triple j
    https://www.abc.net.au/...ck/2020-edelman-trust-barometer-shows-growing-sense-of-inequality/11883788
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A Face-Scanning Algorithm Increasingly Decides Whether You Deserve the Job - Slashdot
    https://tech.slashdot.org/...ace-scanning-algorithm-increasingly-decides-whether-you-deserve-the-job
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: mně před 12 lety bylo 15... Ale uznávám, že třeba v tom roce 2012 jsem to asi měl udělat. Ale to mi bylo dvacet a měl jsem příjem dvacet...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale je faktem, ze kdyz si z burzoazni prazsky rodiny s nemovitostma, tak mas hromadu problemu vyresenych, nemusis makat, protoze vis, ze penize ti sype barak.
    jo, to se to pak dela komunisticka politika a blaboli se o nepodminenych zakladnich prijem, kdyz nemas problem se strechou nad hlavou a diky tomu muzes cely dny vymyslet hovadiny typu solarni raketa, warezacka strana ci slapaci letajici kolo...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: tak nechapu, proc si to neudelal. ja si hypoteku na byt vzal pred dvanacti lety. knucet, ze nyni to neni takova sranda je hovadina, protoze sranda koupit bydleni neni nikdy.
    pred tema deseti lety to bylo stejne tezky, mozna jeste tezsi, protoze sem dostal urok 5.19 a tedka je nekde mezi 2.7-3... jo jsou jiny ceny nemovitosti, ale pred deseti lety sem mel i jinej prijem...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: no, tak pokud to bylo třeba o 10 let dřív, tak stačilo si prostě koupit bydlení, teď to není taková sranda.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: .. jo to jsem mel taky o dost nizsi zivotni naklady... to se to zilo :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    DANYSEK: ano, nevidim zatím lepší řešení... Nicméně moje maminka a tatínek jsou důchodci, tudíž doma prakticky nejsou....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: rozumim tomu dobre, ze stale na mama-hotelu? ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Reforma penzí: Důchodový pilíř se rozdělí na dvě části | E15.cz
    https://www.e15.cz/...e-1363237?fbclid=IwAR0KLSIM2O0tTgn16OzzAEisxMkkWyW1q6AelshI9eBWd2mgvij1K3NcJ8Q

    nepodmíněný základní důchod na cestě :-)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: hale, já jsem syn truhláře a učitelky a žijeme celej život v obecním nájmu ve Vršovicích, platíme 16 se všim všudy a v majteku máme dvě chaty. Dohromady v hodnotě tak okolo 4mio a taky volim piráty :-D.
    Ale jako, asi budu výjimka. Je totiž pravda, že pracuju v IT, takže hlady neumírám a asi jsem pobral i něco IQ, děkuju maminko.
    Na druhou stranu nejsem zazobanej a nevim tyvole, co budu dělat když si vyjedu cenu 1+kkčka v Praze.
    Možná jsem výjimka. ALe třba můj bratr je jeden z klinikářů a ten pracuje u divadla, tak má nula nula nic a furt velse volí zelené. Tam asi bude fungovat jinej faktor.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: ja jsem vzdycky premyslel, proc je mezi komunisty, piraty a lidmi v undergroundu a alternative tolik deti z bohatych rodin. no kdyz ses zajistenej a nic te nenuti pracovat, abys pokryl naklady na bydleni a zivobyti, to se to dobre vymysli alternarnativni ekonomika.

    ja jsem se napriklad dneska z jednoho postranniho kanalu dozvedel, ze xchaos je taky ze zazobany rodiny s cinzakem, takze to vysvetluje naprosto vsechno. jeho nic netrapi a vi, ze bude mit vzdy kde bydlet a penize z prijmu domu jsou taky prijemnym prilepsenim.

    Teplo ze serverů může ohřívat vodu, ukazuje poskytovatel Spoje.net - Root.cz
    https://www.root.cz/clanky/teplo-ze-serveru-muze-ohrivat-vodu-ukazuje-poskytovatel-spoje-net/
    ...
    Přichází za námi Michael Polák, který je v internetové komunitě znám pod přezdívkou xChaos. To jemu patří firma a jeho rodičům patří dům nad námi.
    ...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: spocitat carbon footprint kryptomen by mohlo byt zajimave ;-)
    Zrealizovat "muzes" cokoliv, akorat obcas hrozi, ze treba ani neprezijes...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: a co není? místo toho má být super vyplýtvat zdroje na těžbu kryptoměn, protože nerovnost nade všechny meze je vlastně super, a lidi chtějí být nerovní?

    jako podle mě anything goes. ZP příjem není větší blbost, než jakákoliv jiná blbost. Pokud se dost lidí domluví, že je to dobrý nápad, nevidím jako problém to zrealizovat.

    Někdo v tom vidí pořád to, že je špatný, aby někdo dostal něco za nic. Ale je se na to možné podívat z druhé strany: ten, kdo nic nedělá (nebo spíš nic neumí, protože častokrát dělají něco lidi, co neumí nic, což je horší, než kdyby nedělali nic, teda aspoň podle mě), v konceptu světa se ZP nedosáhne na víc, než ZP (ano, může si vsadit, ale v zásadě se vsadí max. s dalšími lidmi pobírajícími ZP, čímž je de-facto daný max. možný dopad nahodilého bohatství ve srovnání s bohatstvím vzniklým systematickou cílevědomou aktivitou). Dnes je spousta lidí, kteří dělají (podle mě) něco horšího, než kdyby nedělali nic: to je myslím docela stěžejní prvek, který řada diskuzí o ZP zanedbává, všichni pořád nějak spekulují, jak vlastně samotná existence společnosti vytváří nějakou hodnotu, apod. a já k tomu taky sklouzávám: ale jisté je, že celý koncept ZP jej, že existují horší aktivity, než nedělat nic; tedy, dlouhodobě může dávat smysl platit lidem za to, že se nezapojí do škodlivých ekonomických aktivit (a nemusí být přímo ilegální - daleko častěji muže jít jen o něco naprosto pitomého, jako byly multilevel marketingy, apod.).

    Tedy, lidi to budou zkoušet i ve světě se ZP.. .ale motivace bude daleko nižší :-) Obecně je otázka, na kolik prospívá spoolečnostii, nebo trhu, nebo čemu vlastně, když má část pracovní síly opravdu zoufalou motivaci uživit se naprosto čímkoliv; tomuto se kromě ZP dá předejít různou stavbou hladových zdí, to je pravda, ty se většinou staví stejně na dluh, jako by (aspoň částečně) fungoval ZP.

    Dá se to pojmout tak, že pokud může společnost "stabilizovat" objednávání hladových zdí, tak stejně tak by pak mělo být možné zkusit i bourání již postavených hladových zdí, což by byl právě ten ZP :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: proste to je cele chimera... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: podívej, já v amerických primárkách nekandiduju, mě ten program nevyčítej. Já jsem spíš něco jako historik teoretických budoucností (=scifista).

    V Americe místo DPH mají různé sales tax, popravdě, nejsem expert na americký daňový systém. Zvýhodňování extrémně bohatých je tam v posledních desetiletích vyšší, než kdykoliv předtím v historii (20.století):
    https://www.nytimes.com/interactive/2019/10/06/opinion/income-tax-rate-wealthy.html

    Ve Švýcarsku mi před lety fascinovala jednociferná sazba DPH (pak jsem si zjistil, že min. sazba DPH v EU je nařízená 15%...)

    DANYSEK: Takto ale základní příjem nikdy zamýšlen nebyl.. ve skutečnosti, reálně vypadá ZP např. ve výši 1/2 mediánové mzdy (rozuměj: v takovém případě by 1/3 příjmu občana pobírajícího mediánovou mzdu tvořil ZP a 2/3 mzda). Možný problém s tím, když by se ZP takhle navázal na medián mzdy bez definice minimální mzdy, by samozřejmě mohl být nějaký druh nežádoucí zpětné vazby (např. kolaps mezd v důsledku soutěžení na volném trhu, který by ale eliminoval ten ZP).

    Faktem je, že platit lidem ZP za to, že v podstatě nedělají blbosti, je koncept, který do budoucnosti nejde vyloučit. Nevím jak ty, ale já prostě znám určitý typ lidí, kterým by bylo nejlepší zaplatit nějaký druh výpalného za to, že se radši do ničeho nebudou montovat... skutečná spolupráce na produktivních věcech by pak byla postavena na striktní dobrovolnosti...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: utáhla. Jasně tyvole, zavedením DPH, takže by zvýšily ceny o 1/5 všem lidem. Takže všichni chudí američani by nejen dostaly vyšší přímé daně (nevěřim tomu,že to daj bez přímejch) a k tomu všemu vše o 1/5 dražší a netýkalo by se to bohatých...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: akorat to v tom pripade nebude prijem zakladni, ale jediny.... :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam