DANYSEK: sám si sem dal odkaz, kde výpočet je
https://ekonomickydenik.cz/pirati-nepodmineny-zakladni-prijem/
Ovšem tam to je výpočet s přelitím peněz ze současného rozpočtu MSV. Není to příliš atraktivní hlavně pro ty skupiny, které dnes žijí z nějaké vhodné kombinace dávek.
Pokud by se jako další zdroj použilo QE, tedy "tištění peněz", tak celoevropsky:
The life and times of ECB quantitative easing, 2015-18 - Reuters
https://www.reuters.com/...cb-qe/the-life-and-times-of-ecb-quantitative-easing-2015-18-idUSKBN1OB1SM
The ECB has spent 2.6 trillion euros ($3 trillion) over almost four years, buying up mostly government but also corporate debt, asset-backed securities and covered bonds — at a pace of 1.3 million euros a minute. That equates to roughly 7,600 euros for every person in the currency bloc.
Protože je to za 4 roky, tak je to průměrně jen asi 48 000 ročně na obyvatele eurozóny. Ale kdyby se to dalo dohromady s tou asi stejnou částkou, kterou by šlo získat zjednodušením stávajících dávek, tak jsi asi na 8000 měsíčně na osobu....
Samozřejmě, opět se odkazuju na toho Billa Gatese: "Over time"... plánovat dnes ZP je jako plánovat všeobecnou gramotnost a volební právo ve starém Římě. Oni teda původně volební měli, jenže tam byl rozměr otrokářství (ony to byly obecně vzato cca naše dnešní exekuce - akorát o něco přísnější, šlo se vykoupit, ale ne vlastní prací). Stejně tak gramotnost měli možná větší, než pak později ve středověku. Ale celkově na pořadu dne tam bylo spíš to zrušení otroctví a předhazování křesťanů lvům a takové věci, a teprve po řadě dalších staletí se dospělok nějakému posunu.
Možná nejsme od ZP vzdáleni tisíce let, ale jen desítky, ale princip je podobný: je to myšlenka, která předběhla dobu. Uvažuje se o tom asi už 200 let, ale na počátku nebyla jednak k dispozici dostatečně vyspělá administrativa, jednak společnost přímo existenčně závisela na práci většiny populace, která fakt byla potřeba pro jejich prosté přežití. Dnes je společnost někde úplně jinde a procházíme spíš krizí imaginace - poté, co se progresivní humanismus dostal do slepých uliček několka -ismů po sobě které zkolabovaly do různých totaliitních systémů, si teď progresivní myslitelé dávají víc pozor a snaží se víc klást důraz na použité prostředky, než na rozmáchlé cíle. Nicméně ta imaginace možná je, a mimo zdejší prdelákov je úplně ok takové úvahy vést.
Jinak mě baví, jak si tady všichni myslí, že chci ZP nějak pro sebe. Mě třeba baví cestovat, a pokud by nezodpověděla otázka, zda bude ZP na občanské nebo nebo rezidenční bázi, tak to pro mě nemá význam - brát ho jen když nejsem na cestách? To by musel být ZP na globální, ne na národní úrovni... Ale pochopitelně mi třeba trápí otázka, zda lidi budou mít prostředky na služby, které jsem jim schopen nabídnout, v různých oblastech... chci být součástí nějaké fungující společnosti, ne se opevnit s bouchačkou uprostřed zombie apokalypsy :-)