CYNIK: myslím to dramatizuješ. nikdo nenavrhuje hyperinflaci typu Zimbabwe... současné inflační cíle v Evropě jsou spíše o udržení cenové hladiny, než o nějaké obří inflaci. QE je nejspíš možný, že státy mimo eurozónu používají euro jako rezervní měnu (ještě silněji tenhle efekt pociťuje švýcarský frank...)
Obecně prostě přehnaně strašíš: víceméně, nikdo by neměl zájem na ZP, který by díky inflaci neměl žádnou kupní sílu. Nicméně to, o čem mluvím, nemám z vlastní hlavy - ale centrální banky opakovaně prohlašovaly, že k předcházení krizím by bylo nutné peníze do oběhu přidávat tak, že se pošlou přímo domácnostem.
Jinak pokud jde o to spoření, tak já jsem taky příznivcem toho, aby když něco chci, jsem si na to spíš naspořil, než půjčil. Jenže v přeúvěrované ekonomice je toto obecně těžké. ZP právě má být kompromisním nástrojem, a nikdy jsem si nevšiml, že by byl zamýšlený tak, že by měl znehodnotit úspory. Naopak, pokud by pokryl nejzákladnější životní náklady, tak by motivoval lidi, aby si zkusili z výdělk z práce z práce něco našetřit, což je psychologicky v podstatě daleko silnější motivace pracovat, než jen kvůli čistému přežití...