• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: neřikám, že to je špatně, jen jsi mě blbě pochopil, nejsme nijak ve sporu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: to je dobre, protoze minery budou muset uzivit pouze feecka z transakci, coz nastane kolem roku 2030, kdy bude vytezeno 98% veskerych btc. neco malo o tom tusim, v btc jedu uz osmym rokem :)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: ano může, copak to popírám? :-D Blbé je, že ta těžba jednou skončí a zůstane jen potvrzování.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: ale kurva ne. tezba muze probihat i kdyz nikdo nebude btc pouzivat. takhle to bylo na zacatku, ze satoshi tezil prazdny bloky sam.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    VYHULENY_UFO: ano, přesně tak - "používání bitcoiinu."

    To je to používání bitcoinu, to je to, že těžba odpovídá používání.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CYNIK: v Bitcoinu není důležitá těžba. V Bitcoinu je důležité to, že těžba odpovídá používání bitcoiinu.

    velka chyba. tezba je dulezita a musi bezet i kdyz by byl btc malo pouzivany. tezba slouzi k potvrzovani transakci uzivatelu a mineri z ni ziji.
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    TMA: v Bitcoinu není důležitá těžba. V Bitcoinu je důležité to, že těžba odpovídá používání bitcoiinu.
    Ale nemá cenu proto, že se těží, má cenu proto, že ho lidé za cenný používají a že je jistota, že se nedá snadno natisknout a že může vznikat v nějakém poměru k tomu, jak se používá.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TMA: nicmene zasadni problem je, ze na lidi, kteri nechteji pracovat bude muset nekdo makat.

    ja nevim, tohle diskusni auditko ukazej nahou krasu a nahej bizar internetovych diskusnich serveru. lidi jsou schopni nekonecne a sahodlouze diskutovat o nerealnych hovnech.
    TMA
    TMA --- ---
    Co jsou to penize? Reprezentace budouci dobre vule neznamych jinych lidi. Proc ziskavame penize? Protoze jsme nekomu prokazali dobrou vuli -- neco jsme pro nej udelali, za coz nam dal nejaky objem "budouci dobre vule" (kradeze, loupeze apod. nepocitam).

    Co je nepodmineny prijem?

    Zakladni problem nepodmineneho prijmu je podle mne ten, ze "ja nebudu pracovat" neni pro ostatni dostatecne uzitecne a tedy ani cenne.

    Co je tedy nepodmineny prijem? Odmena za nicnedelani. Prijemce muze pracovat na necem jinem, ale za to bude nejspis honorovan extra, nad ramec UBI.

    Co zpusobi UBI? Nizkou hodnotu cehokoli, v cem bude vyplacen. Treba na bitcoinech je cenne prave to, ze jejich tezba znamena spotrebovavani nejakych zdroju, ze se nezjevuji jen tak z niceho. Altcoin, ktery by kazdy mesic sam od sebe vznikal by tu hodnotu nemel vysokou.


    Change my mind. :-)


    CYNIK: (1) dulezite na tom je to, ze v UBI je samotna existence lidi zatezujici, jako pro firmu nadbytecni zamestnanci -- takze je vhodne provadet downsizing/headcount reduction. (2) prislo mi to vtipne, ne kdovijak genialni.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RAINBOF: ...ted jeste vynutit jejich akceptaci, kdyz je vsude rozdavas a neni za nima zadna hodnota :D
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DANYSEK: pockej, alr lokal money by mohly byt nejaky local coins...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vykrik do tmy po kolikate uz? :-) [nez prijdou, ze na to nemaj prachy]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Some Cities are Combining Basic Incomes with Local Currenices - Slashdot
    https://yro.slashdot.org/...09/2254217/some-cities-are-combining-basic-incomes-with-local-currenices
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    TMA: to je taky taková kokotina.
    Daň na roboty udělá drahé to, co ti roboti vyrábí - jak to řeší to financování, to nevim, když lidé budou platit sami sobě.
    TMA
    TMA --- ---
    UBI, taxation on robots to pay for the UBI, and universal healthcare. Economically, the government revenue becomes dependent on increasing robot incomes, and human life becomes a cost center. Human life consequently becomes the line item that can ALWAYS be reduced to achieve a balanced budget. The result becomes a more empowered government, which is in the business of managing and planning populations.

    k diskusi o nalezení zdrojů k UBI, zvýraznění TMA
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    fakt bizar... proc xchaos? hlavne ne pirati :D
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: omg, 3-4% inflace znamená ztrátu 4 tisíce korun na 100k úspoře ročně.

    Je to okrádání lidí a to ještě solidně neústavní, protože to je skrytá daň. A navíc to krade od těch nejchudších lidí - kteří mají úspory v cashi, protože těm bohatým to je u prdele, těm to akorát zlevňuje půjčky a zhodnocuje majetek - je to dokonalá cesta jak poslat lidi do totální chudoby a okrást celoi zemi a udělat lidi závislýma.

    Nejsi magor? Ti řikáš, že chceš, aby lidi spořili a v odstavci nad tim chceš, aby byl ZP financovaný inflací, která ničí úspory a nutí lidi utrácet okamžitě peníze - nejsi magor? Dyť tohle je daleko horší než přeúvěrovaná ekonomika, kde to komernční banky půjčují aspon tak, aby nebyla inflace a vytvořilo se víc a ta inflace se jen nesportřebovala, čím se vytvoří další infllace.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tyvole... sam mas problem propocitat zakladni makroekononicky veci, Mikiho blaboly o presmerovani statniho rozpoctu do NZP beres jako skvely... a pak o druhych reknes, ze prehnane strasi :D

    Takze nejen Hrib, i XCHAOS uz prebira Babisovu retoriku... :D :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: myslím to dramatizuješ. nikdo nenavrhuje hyperinflaci typu Zimbabwe... současné inflační cíle v Evropě jsou spíše o udržení cenové hladiny, než o nějaké obří inflaci. QE je nejspíš možný, že státy mimo eurozónu používají euro jako rezervní měnu (ještě silněji tenhle efekt pociťuje švýcarský frank...)

    Obecně prostě přehnaně strašíš: víceméně, nikdo by neměl zájem na ZP, který by díky inflaci neměl žádnou kupní sílu. Nicméně to, o čem mluvím, nemám z vlastní hlavy - ale centrální banky opakovaně prohlašovaly, že k předcházení krizím by bylo nutné peníze do oběhu přidávat tak, že se pošlou přímo domácnostem.

    Jinak pokud jde o to spoření, tak já jsem taky příznivcem toho, aby když něco chci, jsem si na to spíš naspořil, než půjčil. Jenže v přeúvěrované ekonomice je toto obecně těžké. ZP právě má být kompromisním nástrojem, a nikdy jsem si nevšiml, že by byl zamýšlený tak, že by měl znehodnotit úspory. Naopak, pokud by pokryl nejzákladnější životní náklady, tak by motivoval lidi, aby si zkusili z výdělk z práce z práce něco našetřit, což je psychologicky v podstatě daleko silnější motivace pracovat, než jen kvůli čistému přežití...
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: omg, každá vytištěná koruna vytváří inflace, jakmile jsou peníze použité na spotřebu.
    Nejtypičtější je nakoupení si armády pro stát - všichni jsou pak chudší přesně o ty natisknuté a vyložené an armádu.

    Proto se dělá inflace skrz frakční rezervy a komerční banky, protože ty se postarají o to, aby ty vytištěné prachy použité na investice tj. aby to pokrylo "inflaci" - aby se vytvořilo víc produktů a služeb, aby se ta inflace pokryla.

    Tyvole, pokud uděláš to, že budeš financovat NZP právě z inflace tak ještě více odradíš lidi od jakéhokoliv spoření, proože každá koruna v cashi v bance ti je každý měsíc ukousnuta a ještě více podporuješ spotřebu - člověče, ty vyvracíš vlastní teze v druhý větě. Jsi šílenec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam