• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XARGH: a řešení je zvýšit tu minimální mzdu na $15, aby tihle lidi nemohli točit vůbec s ničím :-D
    XARGH
    XARGH --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    tolko sa na UBI nadava az z toho clovek dostane rakovinu hrubeho creva, tak bacha

    UBI is dead; long live guaranteed income | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2021/05/07/1024674/ubi-guaranteed-income-pandemic/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    to je hrozne nespravedlivy. clovek si vymysli opensource projekt, maka na nem dlouhy roky ve volnym case a pak mu z nej plynou penize. tyvle pirati, ti by chteli ridit stat [facepalm emotikon]
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nielen ze ten ZP budu dostavat nemakacenka ale aj milionari, taka nespravodlivost! :D

    https://www.cvbj.biz/2021/07/19/vitalik-buterin-tokenizes-his-identity-in-ethereum-and-will-receive-basic-income-ubi/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DZODZO: jj, xchaos ma natezino a ceka, az bude moci vsechno rozdat piratum bez prace.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nepytajme sa radsej, kto plati krypto, lebo sa dopatrame k tomu, ze su to prave tie archaicke korporatne institucie, ktore ich nakupuju za realne peniaze, ktore su v obehu a pozrime sa radsej na taky ten vyhlad do buducnosti, ktory tuto miestni zaostalci kvakajuci o generacnych vymenach nechcu vidiet

    Your Wallet in 2030 Will Be Full of Free Money - CoinDesk
    https://www.coindesk.com/your-wallet-2030-free-money
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo covece, je to pres sto let, kdy bylo vymysleny auto se spalovacim motorem a teprv az dnes se resi elektromobilita. vyvoj a posun spolecnosti je o generacnich vymenach. nicmene tezbu bitcoinu bych neoznacoval za klimatickou katastrofu, na to tady mame uplne jinej prumysl. tak a ted zas upaluj do veci verejnych diskutovat o hovnech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: jo... k horšímu! je to přesně ta poslední kapka, která rozjede runaway klimatickou změnu...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: vzdyt je to parada sledovat, jak z kryptoanarchistickyho prostredi vylezla myslenka, ktera zmenila kus sveta.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: no vidis, desitky a stovky lidi investovalo svuj cas a mame tu novou ekonomiku a kryptomeny, ktery uz nikdo nezastavi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: je, ale obchodních modelů kolem opensource jsou mraky. a ano, spousta vývoje je zadarmo, ze strany autorů.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: neodpovedel si na moje otazky. sorry, ale fakt myslis, ze travit stovky hodin nad opensource neni prace?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: existuje spousta online kasín :-) jako podívej, já Bitcoin zcela nezatracuju, byl to zajímavý experiment, ale to soutěžení v hashrate se vymklo kontrole, systém je obětí svého úspěchu. Nevím, jestli ty prvotní architekti počítali se specializovaným hardwarem a následně zejména s mining pooly... zejména ty pooly podle mě hodně narušily počáteční koncept decentralizace.

    Co spíš zpochybňuju je tvoje představa, že kvůli své spekulaci s Bitcoinem, což byla "tvrdá práce", jsi něco lepšího, než člověk, který by jen pobíral ZP. Popravdě, samozřejmě - jestli by mi člověk, který jen pobírá ZP a nedělá jiné komerční aktivity, byl sympatický nebo ne, by asi záviselo na dalších aktivitách, kterým by se i díky takto získanému volnému času věnoval. Dost možná většina takových lidí by byla naprosto nezajímavá. Ale štve mi ta základní tvoje představa, že tvoje spekulace s Bitcoinem nebyla "něco za nic", zatímco ZP by byl "něco za nic". Podle mě je to oboje na naprosto stejném levelu: volnočasová aktivita, dost možná na účet společnosti (v případě té spotřebované energie a negativních externalit z ní tedy zcela určitě na účet společnosti)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: kdo asi podle xchaose zaplatil programatorum praci nad bitcoin-core? kdo jim zaplatil praci nad kodem, kdyz samotny bitcoin stal par centu? museli si vydelat jinde? nebo jak to asi probiha, takovy zivot programatora opensource, kdyz to neni realna ekonomika a realna prace?

    pricemz takovy satoshi labs nad open source bitcoinem dokazai postavit solidni byznys. nejdriv pooly, pak penezenka... tyvle xchaosi, ta tvoje realita. facepalm emotikon. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: to mi fakt nebere hlava, ze zrovna pirat ma problem s opensource experimentalnim softwarem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ale reálná ekonomika ani reálná práce to není.

    tak to mi rekni, co jsou teda stovky hodin programatoru a lidsky prace, kterou museli a musi stravit nad psanim a udrzovanim kodu. to neni prace byt programator opensource? mas nejaky problem s opensource?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DZODZO: tak scarcity tam bude po roce 2140 větší, což o to. Ale jinak je to prostě o nějaké kolektivní víře, kolektivním očekávání. Je to prostě jistá forma společenské smlouvy. Je to prakticky po všech stránkách odlišné od nějakých paralel v reálném světě: tak např. výhodou přímé směny drahých kovů je naprostá decentralizace - kdokoliv s kýmkoliv může kdekoliv směňovat, nezávisle na komkoliv jiném, dosáhnout anonymity přetavením kovu, apod. (výhoda, které si samozřejmě jisté kruhy velmi cení dodnes). Kryptoměny se toto snaží imitovat, ale fakticky je tomu velmi vzdálen: je nutná síťová komunikace se sítí minerů, je nutné soutěžit s ostatími o právo transakci zapsat do blockchainu, apod.: zkrátka k dosažení ilize vzácnosti a decentralizace je vynakládáno obrovské úsilí a toto úsilí něco rozhodně stojí...

    Ale hlavně: vzácnost sama o sobě ještě není zárukou hodnoty, i když s ní obvykle souvisí. Existuje velké množství světově jistě unikátních objektů, které jsou ale z hlediska směny naprosto bezcenné :-) Hodnota souvisí především s očekáváním a s reálnou existencí nějakého okruhu lidí, kteří budou tu věc ochotni přijmout v rámci směny... viz neustálé hry o to, jestli Tesla bude nebo nebude přijímat platby za svoje auta v BTC (no bodejť, toto hraje velkou roli - protože směnárny za peníze mohou státy fakticky zakázat, ovšem přímou směnu za jiné věci než svoje peníze už můžou zakázat hůře...)

    Je to celé složitá otázka. Kryptoměnám, ve smyslu online platebních transakcí konkurujících bankovnímu systému, v obecném smyslu velice fandím. .Tomu, aby měly obrovskou enviromentální stopu ale nefandím vůbec. To, zda by měly mít spíše vlastnosti hotovosti nebo spíše vlastnosti bankovního účtu, to je docela složitá otázka, protože ona koncentrace hotovosti bez jakýchkoliv limitů není zas tak strašně skvělý nápad a regulace, o které se státy (asi dost marně) snaží, mají určité dobré důvody. No ale v zásadě tedy jsem spíš na straně toho, aby to moc regulované nebylo... a v zásadě teda očekávám, že trh už zařídí, aby na kryptoměnách nešlo extra spekulativně bohatnout, -jednoduše se stanou jakýmsi měnovým košem, který se bude pohybovat někde uprostřed mezi plovoucím kurzem světových měn a bude vyrovnávat výkyvy, kterým podléhají (proto se asi kryptoměn bojí země, kterým chronicky hrozí inflace, jako Indie či Thajsko... únik obyvatel od inflační měny k stabilnější by asi hrozbu inflace ještě více zvýšilo)

    V zásadě je to sice zajímavé téma, ale přístup lidí, co si o sobě myslí bůhvíco, protože se nějak zapojili do gamblení a měli štěstí, mě prostě štvou. Ano, fajn, užijte si to... ale reálná ekonomika ani reálná práce to není.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: no a uz sa teda vie v com tkvie ta value btc ked sa to stale vydava za store of value? Do roku 2140 sa to bude hrat na scarcity a pak se uvidi?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ja ti nevim, ale v my socialni bubline (ve ktery je dost ne-ajtaku) se lidi zivej poctivou praci... a rodinu v pohode uzivi :-) Takze se sem hodi jedna stara kocici moudrost... co to sakra meles, ty vorechu? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je to "to UFO", tak co. Každopádně by mi byl celkem ukradený, kdyby pořád nestavěl okázale sebe jako něco lepšího a úspěšnějšího, komu v žádném případě nehrozí závislost na ŽP, protože on přece vždy najde dost hloupějších, kteří uvěří jeho decentralizovanému Ponziho schématu kombinovanému s dlouhodobou loterií, které má navíc unikátní uhlíkovou stopu... a vůbec nesmí nikdo vznést pochybnost, že dávat to jako příklad pro ostatní je úlet.

    Co přijde za argument příště... těžce pracující drogový dealer, co tvrdě maká, aby uživil rodinu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam