VYHULENY_UFO: existuje spousta online kasín :-) jako podívej, já Bitcoin zcela nezatracuju, byl to zajímavý experiment, ale to soutěžení v hashrate se vymklo kontrole, systém je obětí svého úspěchu. Nevím, jestli ty prvotní architekti počítali se specializovaným hardwarem a následně zejména s mining pooly... zejména ty pooly podle mě hodně narušily počáteční koncept decentralizace.
Co spíš zpochybňuju je tvoje představa, že kvůli své spekulaci s Bitcoinem, což byla "tvrdá práce", jsi něco lepšího, než člověk, který by jen pobíral ZP. Popravdě, samozřejmě - jestli by mi člověk, který jen pobírá ZP a nedělá jiné komerční aktivity, byl sympatický nebo ne, by asi záviselo na dalších aktivitách, kterým by se i díky takto získanému volnému času věnoval. Dost možná většina takových lidí by byla naprosto nezajímavá. Ale štve mi ta základní tvoje představa, že tvoje spekulace s Bitcoinem nebyla "něco za nic", zatímco ZP by byl "něco za nic". Podle mě je to oboje na naprosto stejném levelu: volnočasová aktivita, dost možná na účet společnosti (v případě té spotřebované energie a negativních externalit z ní tedy zcela určitě na účet společnosti)