• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CYNIK: co je proboha fer na fosilnom prumyslu? co je fer na tom ze jeden zije na potapajucich sa ostrovoch vlivom toho, ze druhy sa rozhodol mat pohodlny zivot? tyvole rok 2021, vsetko je globalizovane, planeta v hajzlu a tu niekto stale rozmysla iba nad vlastnymi babovickami na svojom piesocku :)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: co je proboha "fér" na NZP? Co je fér na tom, že jeden maká a ten živí toho, kdo se rozhodl nemakat?

    Nenapsal jsi, proč je nzp fér, napsal jsi jenom ,že je lepší než arbitrrární rozhazování peněz.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Jak se na to mam divat abych v tom nevidel platonovu utopii pripadne rovnou komunistickej raj ?

    Totiz, brat rekneme bohatym a davat chudym bere tu zasadni vec kapitalismu a to je moc a opojeni ktery to prinasi. Z bohatych jsou pak drici a z nzp propast kterou neni snadne prekrocit (aneb jak se stane ze nekdo jde studovat proktologii ci si poridi verejne wc)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYNIK: já souhlasím, ale i samotná demokracie je esence populismu, dá se říct (pokud nejsi starověký Řím a nespojuješ občanství s branou povinností, kterou nutně potřebuješ k přežití... což dnes nepotřebuješ a já bych bylo proti, mimochodem)

    Rozdíl je, že NZP je prostě fér. Když se místo těch peněz postaví třeba fotbalový stadion pro lůzu, protože nějaký poslanec to slíbil a je tak vychcaný, že to dokáže v to parlamentu vyhandlovat, tak je to podle mě špatně. Takhle si fotbalový stadion postaví podnikatelský dobrodruh, ale bude si jistý, že lůza pobíra NZP a bude mít na lístky... a tak je to podle mě čistší... (a ještě další možnost je, že lůza přestane být lůzou ale občany, založí spolek a postaví si stadion sama, protože se rozhodne že peníze z NZP utratí za tohle)
    CYNIK
    CYNIK --- ---
    XCHAOS: NZP je geniální hra pro lidi. Ono stačí podpora těch 40% lidí, ani ne a máte většinu v parlamentu. Samozřejmě ti, kteří budou zbytek lidí živit ze své produkce budou v menšině a tudíž se to odhlasuje.

    NZP je esence populismu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: simte, kdejakej software jen plytva elektrinou... i takovej Twitter ;-) Se podivej, co jejich javascripty vyvadi na CPU u takove blbiny :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: hele, ty už zase inklinuješ k ufoizmu. Já poporuju svobodný software obecně, ne jen jeden konkrétní fragment kódu umožňující pořádat soutěže v plýtvání elektřinou :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale zrovna telekomunikace jsou prece uz davno zlatej dul... nebo ze bys neco delal spatne? :-) Jako ano, pred dvaceti lety to bylo jine, ale v dnesni dobe konektivitu mrska kdekdo jak Bata cvicky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: i ty ses mohl misto zvaneni o nesmyslech chytnout kryptokrumpace a prispet troskou do mlyna opensource komunite kolem bitcoinu. jenze tak dlouho ses oportunisticky proti vsem, az najednou zjistis, ze ses i proti otevrenymu kodu a svobodny komunite. :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: firmu jsem vybudoval, akorát jsem v podobné situaci jako Elon Musk: nejsem v ní zaměstnanec a musel bych rozprodat nějaké akcie, kdybych chtěl cash.

    Ale chápu, že něco tak banálního jako vymyslet obchodní model na reálnou službu, ve své době třeba 10x kvalitnější než nabízel nepružný monopol a nabrat na něj klienty pomocí gorilla marketingu (možná i šimpanz a orangutan, chvílema, hlavně teda to lezení po střechách byla dost opičárna) je v podstatě trapné. Opravdoví borci se místo toho chopili kryptokrumpáče...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: simte, ty nejsi zadnej elon musk. firmu si nevybudoval a miliardy nevydelal. [facepalm emotikon]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: Piráti se ale rozhodli, že chtějí do vlády, proto ZP z programu stáhli. Protože pochopitelně, programový bod, který má podporu cca 10% populace, ti volby fakt nevyhraje :-)

    ZP chceme já a Elon Musk. A já jsem v Pirátech řadový člen bez politické funkce, protože prostě pokládám za správné říkat, co si myslím o vhodném budoucím směřování společenského pohybu bez ohledu na to, jestli s s tím v roce 2021 dají vyhrát volby, nebo ne. (já v podstatě mluvím o roce 2121, celou dobu)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RAINBOF: prosimte, xchaos mele hovna. i on uz chape, ze nzp v nasich podminkach a pri rizeni statu piraty je picovina na entou. ano, a pokud by to pirati zavedli, sahnou na penize podnikatelum, bankam a nadnarodnim spolecnostem.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    XCHAOS: to je ale pak podmineny tim ze bude platit dane :D

    Me spis zajmalo jak se to vyviji. Tj vseobecne teda se na to chce brat kde ? zdaneni je trosku divne ne ? kde se pak bude brat na ty dane...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAINBOF: jasně, zdaníme id VYHULENY_UFO, přesně jak se toho nejvíc bojí...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Uz se vi kde se na nzp vezmou prachy ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to právě nastane v iliberálních režimech, které ZP zavedou dřív, než demokracie, obávám se...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/BaseIncomeQuote/status/1428402335215140868
    #BasicIncome is the closest thing I've heard in achieving the kind of future I would like to live in.

    Brian Eno on UBI
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CYNIK: no je to celkem prukopnicka myslenka... prijemcum NZP nedoprat volebni pravo :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    robot tym bude krutit aj zadarmo ked bude mat pobliz zasuvku na dobijanie zo solaru

    Elon Musk Says There Needs to Be Universal Basic Income
    https://www.businessinsider.com/elon-musk-universal-basic-income-physical-work-choice-2021-8
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam