DANYSEK: Sorry, ale musí existovat možnost, aby politická vůle měla vliv na chod úřadu. Tohle není micromanagement - vyhlášky nejsou čistě úřední záležitost, ale mají politický obsah a zodpovědnost za jejich existenci a vymáhání je taky politická. Ale ty si úplně odbočil od toho hlavního - ty pokuty by bylo zajímavé neplatit do kapes úředníků, ale do fondu ZP.
VYHULENY_UFO: pokud by šlo o ZP ve formě rozdělování fondu, který jsem definoval, tak je to jednoduché: bude to stát tolik, kolik se rozdělí. Ty pořád řešíš ten nějaký NZP, který by nahrazoval dávky, apod. ZP je ale i to, když na konci roku všem občanům před vánocema rozdělíš 500 Kč protože na nějaké pokutě, kterou si řekl, že poplyne do fondu ZP, vybereš za rok 5 miliard...
Příkladem budoucí pokuty může být např. uhlíková daň: je jané, že neomezené emise z fosilních paliv jsou nežádoucí. Na druhou stranu, proč z takovéto pokuty jen zvyšovat platy úředníkům, co ji budou vybírat a koupěj si za to bavoráky a letenky na dovolenou? Ať se to rozdělí formou ZP.... a ano, za pálení ropy a uhlí by se neměla vybírat daň, protože daň se vybírá ze žádoucích aktivit, které chceš maximalizovat... jako když vybíráš jízdné ve vlaku, abys měl na výplatu strojvůdce a amortizaci lokomotivy a kolejí. Za čistě negativní aktivity by se měla vybírat pokuty a ta by se měla rozdělovat.
A teď mi někdo ukažte, kde je v mojí logice chyba a jak přesně to znamená, že ti, kdo pracují, díky této formě ZP budou "parazitovat na práci ostatních", apod...
Samozřejmě to neberu jako reálný návrh, protože v reálné české společnosti by z tohoto nakonec vzešlo něco příšerného. Ale jako plán pro společnost příčetných lidí na nějaké jiné úplně planetě mi to nepřijde špatné...