• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISMontessori - mimino, batole, školkáč i školák
    RADKUVAVATAR
    RADKUVAVATAR --- ---
    ZEGA: Ono waldorfské školství a montessori je v podstatě pravý opak - waldorfské je kolektivní a intuitivní (iracionální), montessori individualistické a smyslové (racionální).
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    Ahoj, snažila jsem se stahnout si pár souboru přes montessori doma a akorat jsem si stahla hromadu divných porgramů. Nemáte někdo s tím zkušenosti. Nebo odkazy odkud stáhnout nějaké pracovní listy? Syn je 5 letý a chtěla bych s ním začít dělat matematiku. Moc předem děkuji
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    a kdyby někdo hledal školu (školka je šílená pálka, ale škola už docela jde). ředitelkou martina štanclová

    http://www.kouzelneskoly.cz/
    8.1. je den otevřených dveří
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    do alba na FB jsem dala nějaké foto pokoje (nebo spíš pracovní části) - https://www.facebook.com/zezehrdina/media_set?set=a.10202465119053865.1073741827.1371101346&type=1

    není to ještě úplně ready. ale zatím to slouží relativně dobře. budu ještě nějaký detaily předělávat, protože se za pár narodí Zoe brácha.

    aktivity postupem času obměňuju
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    YEETKA:
    chodily jsme zároveň do MC Paleček Montessori k Martině Štanclové a zároveň do RC waldorfské školky na Praze 3.
    setkání ve waldorf byla jednou týdně, potkávaly se tam matky, co již třeba měla starší děti v této školce a sem přišly s mladšíma. fajn byla kolečka na začátku a na konci. fotmou říkanek a básniček spojených s pohybem. to zoe moc baví. také se klade velký důraz na příběh, vyprávění, artikulaci. coz hodnotim velmi kladne. rukodelne remesla, vyroba panenek, hackovani, vareni zdraveho jidla, peceni chleba, by melo byt na dennim poradku a standard rodiny.
    ovsem skupina deti a matek me odradila asi nejvic. jejich pristup k vychove a chaosu. k tomu ze deti, ktere ublizuji mladsim, jen reknou .. ale no tak, to se nedela.. to mi vadilo nejvic. a pak tradice. dodrzovani zivorniho/rocniho cyklu a zapojovovani celkove rodiny.
    oboje je subjektivni. je mi jasne, ze jina skupina muze byt diametralne jina. stejne tak prednaska o waldorf kde mluvila: Ivana Zejdová me dostala do kolen. tahle zena je uzasna!
    prijimacky do skolky jsou trochu na dlouhy lokte, ale je jasny ze to je zas proto, ze jich je malo. ale aby se mne nekdo ptal, kolik vlastmi automobilu a televizi.. to ne. vim ze vse souvisi se vsim, a jde jim v tak velkem poctu o spravny vyber lidi, ktere spojuje stejne presvedceni..
    ovsem libi se mi, ze spojuji to jak se dite narodilo, jakou ruku a nohu uprednostnuje, jak je velike, kolik ma zubu, proste telesnost, duchovnost i um.
    a pak taky tema viry a boha v kazdodennim zivote. to jsou veci, ktere ja proste nedavam.
    a pak taky pristupy ve skolev - jako ze se nejdriv uci velka tiskaci pismenka (monte je psana abeceda), jak se pristupuje k matematice, jake maji ucebni bloky.. to uz jsou pak detaily, ktere davaji nejakou logiku me a podle toho se rozhoduju.
    takze my jsme neprestoupily vlastne, jen se to cele vykristalizovalo ve smer monte.

    takze jsem se rozhodla pro monte. obema nam vyhovuje "rad". na kvalitu hracek a pomucek se zde taky kouka. nezahlcuju dite nicim co neni potreba. dary od rodiny jednoduse filtruju. navic martina stanclova je opravdu skvela, navic je ted reditelkou skoly. chtela bych aby zoe potracovala dal v tomhle duchu. i kdyz uvidime, jak na tom budeme finncne a s casovou moznosti dojizdeni.

    rozhodne na tom nebaziruju.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    videoukazka ze skoly zivota

    Svoboda a disciplína z pohledu montessori a waldorfské pedagogiky - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=qnolIc7Uu7I&feature=youtu.be
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ZEGA: mohla bys prosím prosím víc rozepsat jaký to bylo ve waldorfu a co vám vyhovuje na montessori a proč jste se rozhodli pro přestup?
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    YMLADRIS: vůbec to jako konfrontaci nevnímám. Mám za sebou stejný tápání. Ať už nechat díte, nechat rodinu kupovat tuny hraček, a pak koukat jak v tom trpí. Navštěvovala jsem waldorf mc kde jsem trpěla já a pak právě montessori. Takže to je vývoj. A každému dítěti a rodině bude vyhovovat něco jinýho a hlavně to není dogma. Každej ať si přizpůsobí vše podle sebe ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZEGA: koukala jsem na to - sekce Monte doma - kojenci

    Kojenci | montessoridoma
    http://www.montessoridoma.cz/?cat=69

    je to presne ten priklad webu na tema Koukejte jake krasne predmety lze vyrobit. To teda nestiham a nezvladam :)

    rada bych si prave pocetla neco o principech teorii rozporech pro- a proti- montessori pristupu, abych to lepe chapala jako celek, spis nez v eshopu nakoupit krasny kolotoc a doufat v nejlepsi. Jak to po sobe ctu muze to vyznit krajne konfrontacne ale ja to tak nemyslim.
    Nebo to myslis nejak jinak, "procteni od zacatku"? diky
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    YMLADRIS: trpělivá jsem :) a ono se může začít kdykoliv, jen mi to pro začátek přijde jako nejlepší varianta. Nebo pročtení montessoridoma.cz od začátku.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RADKUVAVATAR: ono je dost rozsahle i montessori pro batolata, tj pred skolkou jeste. Doma nebo leda v tech centrech, jak pise zega.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZEGA: k navsteve urcite dojde, zatim je malinkac malej a nestiham. (Pujdem ale asi do toho Play wisely pro mimina, pokud nekoho zaujalo.) Cili pokud do toho vidis, bud prosim trpeliva a pis :)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    RADKUVAVATAR
    RADKUVAVATAR --- ---
    YMLADRIS: A co bys s těmi montessori pomůckami chtěla jiného dělat, aby to byly zároveň hračky? Šermovat s červenomodrejma tyčema? :-o S pomůckami je třeba zacházet ohleduplně, aby vydržely, když musí sloužit několik let spoustě dětí a jsou dost drahé... Ať si děti hrají doma s hračkami a ve školce pracují s pomůckami. Pak se mají na co těšit. :-)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    YMLADRIS: oni ale pomůcky fakt nejsou hračky.
    zkus si okolo sebe najit monte rodinný centrum a navštiv ho. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RADKUVAVATAR: ajo az tak radikalne jo? (pomucky nejsou hracky)

    to je pro mne porad takove otazne, zda to monte teda neni fasismus typu ucte se plnit ukoly ktere vymyslel nejaky dospely, hrani je vedlejsi. ale to se asi casem ukaze, jak je to mineno :)

    BERENIKEE: a mohla bys vyfotit nebo na webu najit aktivity ktere se ti osvedcuji s rocnim deckem, pripadne co jsou podle tebe hitovky v obdobi pul roku-rok (pokud neco uz?) pripadne diky
    RADKUVAVATAR
    RADKUVAVATAR --- ---
    BERENIKEE: Zaznamenal jsem dva přístupy lektorek montessori: 1) Ukázat dítěti, jak se přesně s danou pomůckou pracuje, když o to požádá nebo souhlasí s předvedením; 2) Nechat dítě, ať si nejprve pomůcku po svém "osahá", a až pak pracovat podle jedničky. Kombinovat pomůcky ale až nakonec, až když s nimi pracovalo jednotlivě...
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    RADKUVAVATAR: Dekuju to jsem chtela slyset:)
    RADKUVAVATAR
    RADKUVAVATAR --- ---
    BERENIKEE: V montessori jsou i přímo aktivity na práci s několika pomůckami zároveň - např. růžová věž + schody. Hrad bych ale nechal dítě stavět spíš ze stavebnice než z pomůcek... Pomůcky přece jen nejsou hračky. V zásadě totiž platí - doma si dítě hraje s normálními hračkami, ve školce má montessori pomůcky (a žádné hračky tam nejsou).
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    YMLADRIS: Tak to resim:))

    No kazdopadne stavbu takoveho hradu podporim:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam