SAN_IN_DA_SOUL: je to povazovany za dulezity, protoze je to soucast nezavislosti decka - nezavisle dite nas cil :-). Ale nejakou konkretni metodu nebo tak, to nevim, myslim ze sama montessoriova nic nezanechala.
monte uvahy #5
Monte duraz na sebeobsluhu ditete jsem docela resila, protoze mi pripadalo, ze to konfliktni s kontaktnim rodicovstvim, coz je pristup k decku ktery mi dava nejvetsi smysl a je pro mne na prvnim miste. Oc jde: v montessori systemu se napriklad doporucuje aby spani pro decko bylo resene jako matrace na zemi, jeho vlastni, v jeho pokojicku. Cil je, aby decko kdyz si chce zdrimnout, tak bylo nezavisle, nepotrebovalo dospeleho ktery ho zavre do klece a po spanku zas vynda. Coz je dobry, ale ja davam prednost spolecne loznici a spanku spolecne s rodicem -- cim blizsi pach a zvuky matky, tim ma decko vetsi pocit bezpeci, kvalitneji (hloubeji) spi a ma vic sily na svuj vyvoj pres den a celkovou spokojenost. Kdyz decko spi samo, tak musi vynakladat energii na otupeni evolucne podlozeneho strachu z toho ze je pri spanku samo (co kdyz ho neco sezere...).
Tak ze zacatku jsem mela dojem, ze ten monte vycvik je snaha decko co nejdriv osamostatnit, aby neobtezovalo (odstavit, naucit se krmit, spat, chodit na zachod...), coz ho muze zbytecne stresovat a tim zpomalovat. Ale postupne vidim ze v tom neni zadny rozpor, monte se da brat jako 'nasleduj decko - az prirozene vyvstane jeho zajem (o lzicku, nocnik, ...) tak ho maximalne podpor v tom, aby to prijemne zvladlo a postupne nasbiranymi expy najednou nalevlovalo (RPG termin z vedlejsiho klubu :-))'
jinak jestli se ptas vylozene kvuli tomu odplenkovavani, tak takhle monte mama mi pripadne ze je uvolnena a zaroven do hloubky ma pozjistovany veci, cili muzes zkusit:
http://www.mothering.cz/hura-na-nocnik/
Zasadni mi takhle teoreticky prijde ta 'toilet awareness' tj dostat decku do vedomi o cem to cely je... aby pobralo kontext. Spis nez ho nejak vysazovat na nocnik pred telkou a doufat.