• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SVANDomácí vzdělávání - Úskalí známe, zajímají nás nápady
    Připravila Vás škola na život?

Diskuze není o tom řešit jestli doma učit a nebo ne,
    ale jak to dělat správně
    a taky všechno kolem, co se dá k domácímu vzdělávání přibrat,
    aby to ve výsledku stálo za to
    rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SVAN: No tady to samozrejme zenes do extremu. Jo pisou tam sms ale treba to bude jen ta moznost podivat se nebo ze prijde email, ktery nemusim cist hned nebo nejaky souhrn aktivit za den atp.

Taky se mi styska po dobe kdy nic z tohoto nebylo a zili jsme, ale na druhou stranu neni treba vsechno desinterpretovat tak aby to apriori vypadalo spatne.
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    SVAN: já vždycky nevím, jestli se mám smát té absurditě nebo se začít hrozně děsit...
    SVAN
    SVAN --- ---
    :D úplně vidím toho tatínka důležitého ve své funkci, jak mu přijde smska s pětkou jeho synka právě před důležitým jednáním, super nápad na likvidaci rodičů, ten chládek je boží
    http://nazory.aktualne.cz/...povane-deti-pod-neustalou-kontrolou/r~189a74f2ed8a11e488b0002590604f2e/
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: ja taky porad neverim, ze by to takhle mohlo zustat nejak dyl. proste nemuze, to se neda vubec akceptovat :D
    SVAN
    SVAN --- ---
    Ještě k tomu musím dodat, že Denis tablet u táty občas na hraní využije, taky mě jednou překvapil, když jsme si hráli s angličtinou a vysázel nějaké anglické slovíčko a znal ho z tabletu :)
    takže to není tak, že by byl zoufalý, nikdy neochutnal a z dáli sledoval ty ostatní, kteří mají :)
    Zná, ví a umí používat, ale na pokusy ''mami kup mi tablet'' jsme prostě zareagovala tak, že počítač doma k dispozici je a to je zatím dostatečné.
    Pokud se to nedělá úplně hystericky, tak ten efekt co je mi ubíráno, to později do plna není daný.
    U nás doma televize nikdy nebyla a nemám jí doteď, když k někomu přijdu na návštěvu a ten dotyčný je schopen mít puštěnou televizi a sedět u ní a se mnou si povídat, jsem v koncích.
    Vůbec se nesoustředím na rozhovor, ale ta telka mě neustále odchytává a já čumim co se to tam jako děje, ty neskutečný demence, co jsou někteří lidé schopni z tohoto media na sebe nechat sypat :D
    Pak se začnu smát a děkuji, že to pro mě není tak samozřejmé.
    (čímž tady nechci rozvíjet diskusi o tom, že i telka se dá používat rozumně a že všichni co jí mají doma nejsou hloupý :) bylo to myšleno k tomu zvyku, nahrazování, samozřejmosti v životě, závislosti atd
    SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: Napadla, sundá se sám! :) jako všichni co se snažili o příliš velké změny, které moc zasahovaly, to se prostě někde nebude hodit někomu ještě více než nám.
    SVAN
    SVAN --- ---
    INUSHKA: no já myslím, že přesně v tom je právě to jeho jediné nebezpečí :D
    Právě ta lehkost s jako ho můžeš mít pořád u sebe a kdykoliv použít.
    Svádí to aniž by si musela pro to cokoliv udělat, takže ty jako dospělá si jsi schopná říct, jsem na místě, kde to vytahovat nebudu, protože je tu příležitost nalézt spousty zajímavých věcí.
    Ale to je jako by si po dítěti chtěla aby nesnědlo celý pytlík bonbonů a nechalo si ještě na další den.
    Jasně, že od určitého věku je toho dítě schopné, ale v 6, 7 letech je myslím zbytečné tohle po něm vůbec chtít.

Třeba většina lidí může říct že '' umí pít'' doma si dá pivko k obědu a nebo večer trochu vína a když pak vyjde mezi ostatní a hromadně se pije a v šest ráno leze půlka baru po kolenou .... vliv chlastu je tu neoddiskutovatelný.
    Takže dítě které doma ''umí používat'' tablet, taky hromadně lehce propadne záseku na hodiny a hodiny, dokud se to nevybije.
    Jsou to prostě úžasné možnosti a tolik zajímavých věcí a všeho a je naprosto pochopitelné, že se v tom furt šťourat kor s ostatními je zábava, ale tak to už je právě na dospělém jak moc v tom vidí přínos a nebo ne.

Ano to už je jedno jestli děti čuměli hromadně do notasu nebo tabletu, ale kdyby je neměly, tak by po tom divadle šmejdily všichni a zažívaly na vlastní kůži jak to tam chodí (nebo se samozřejmě můžou někde na netu podívat na naučný pořad - jak funguje zákulisí divadla) a když už by toho bylo dost, musel by někdo s dospělých, kteří jsou tam k tomu určeni, vyplnit ten čas kolektivní hrou tváří v tvář, která by pro ně měla další jasný přínos než ta kterou sice hromadně hrály, ale přes krabičky.

Takže není to nic proti technologiím, je to úžasné naopak, ale lehce to ubírá pozornost na přítomný život a veliká část dospělých tohle nemá šanci příliš korigovat, natož dítě.
    Já naprosto chápu, všechny pro proč je dětem dát, ale těch proti je tam pro mě prostě mnohem víc.
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: nenapadla te i odpoved? :D
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SVAN: Mně přijde, že to, co píšeš, je přesně o tom "umět používat". To je přece úplně jedno, jestli ty děti v tom divadle hromadně civěly do tabletu, do notebooku, do zdi se sluchátkama s nějakou oblbující hudbou v uších nebo do nějakého teenagerského časopisu.
    Mně třeba tablet slouží de facto místo notebooku, takže právě na něm mám ten Skype, Youtube, webový prohlížeč, upravuju na něm fotky, hledám v mapách, pouštím si hudbu, filmy a podcasty (při vaření teď sjíždím Toulky českou minulostí), píšu kratší texty (mám k němu bluetooth klávesnici), sleduju předpověď počasí... Tablet je prostě lehčí, menší, snáze přenosný, má větší výdrž na baterku, ale jinak se od počítače zásadně neliší.
    SVAN
    SVAN --- ---
    VYHOUKANO: Tak jo, taky to trochu rozvedu ať nevypadám jako záporák technologii :D
    Internet je jasný, když se učíme často po něm sáhneme (nebo po knížce) když hledáme další informace.
    Denis má k dispozici youtube (pod vzdáleným dohledem - je to slyšet :) kvůli muzice, baví ho klipy, tanec a hudba vůbec, kouká na to, ale pak od toho zmizí a na podlaze v pokoji jede svůj dance.
    K tomu jako jeho první mašinu dostal v 6 letech svůj vlastní přehrávač, mastí tam moje oldschool kazety s prvními tanečními nahrávkami z devadesátých let, svoje cedečka včetně pohádek a samozřejmě na flešce má svou nejoblíbenější muziku a také mluvené slovo, které si sám pouští při hraní a před spaním.
    Oba v bytě ovládáme svobodně všechny hudební přehrávače a radia. Když je v radiu které máme v kuchyni reklama tak ho vypínám a Denis už od mala chodí a dělá to taky :D pak ho zase někdo z nás zapne, když si všimneme, že je dlouho ticho.
    Stejně tak je to s filmy, kromě toho, že chodíme hodně do kina, jsou k dispozici a když je na to vhodný čas, má Denis prostor jít a pustit si v tuto chvíli své milované želvy Ninja.
    Řídí si svou zábavu a poslech v podstatě sám (občas se domluvíme, že slyšet majkla po desáté za hodinu, už není úplně fér) a taky zná rádio, kde si počkáš co ti můžou nabídnout jiní zajímavého.
    Skype je jasný, ten jsem nevnímala jako sociální sít :) a je to sranda, nic zásadního.
    Pepa v angličtině, želvy, scooby doo bez debat
    Dokonce mi Denis ukázal Déčko, které zná od sestřenek a u táty, překvapilo mě, jak na internetu nabízí i celkem zajímavé věci, některé hry mi přišli v pohodě a dokonce i pořad o vaření pro děti, zábavně udělaný a tolik dobrých informací ze světa dobrých a zdravých potravin :)
    Nechala jsem mu možnost, si tam zajít a hry hrát a koukat na ten seriál o vaření.
    Nějaký čas se to stalo celkem zásadní pro něj a vyžadoval to nejvíc ze všech možných aktivit doma a po čase se toho nabažil a zase ho to přešlo.

S tím tabletem to zatím ale vnímám jinak. Soudím to v podstatě i podle sebe.
    Jsme doma, tak tady můžeme být online, patří to sem, ale jak vyjdeme ven, je tu město, hřiště, hry na stromech, příroda a lidé.
    nejsme připojení.
    Když jedeme autem posloucháme muziku a i na delší vzdálenosti je tu mp3 přehrávač, když má chuť Denis na něco svého, nebo na pohádky, ale vyprávěné.
    Vnímám to jako veliký rozdíl pustit si film přímo a nebo ho jen poslouchat a snít u toho, hodí se to víc před spaní a myslím, že i na cesty autem.
    Nikdy jsme neřešili v autě nějakou průdu, že už to nejde vydržet (kromě samozřejmého Kdy už tam budem :) Denis je zvyklý si i prostor s minimem podnětu zvenčí sám vyplnit.
    Takže to to není o tom, že bych tablet odmítala, ale prostě je tu level výš, který si myslím, že je pro něj přínosnější a to vlastní prostor pro čas, kdy se taky neděje nic. Pak teprve přihází prostor pro nej fantazii a tvořivost.
    Občas to Denisovi udělám i doma, jsou momenty kdy jako každý, neví co se sebou a chtěl by využít comp, nebo filmy a nejde to je plno u počítače a na film je pozdě, nechám ho v té situaci, nejdřív zaprudí že se nudí a pak po chvíli zmizí a většinou z toho vylezou ty nejlepší nápady a dílka :)
    Není to tak že bych se bála že ho tablet nějak bude příliš ovlivňovat, naopak ty výhody jasně chápu, jako prostředek k učení v pořádku, ale mě tenhle level příjde prostě podstatnější.

Jeden příklad za všechny. Denis se stal nejmladším hercem Vinohradského divadla. Chodili teď v zimě hodně na zkoušky a byl to celkem časový záhul, trávili v divadle každý den večery, dny, víkendy a většina starších děti měla své tablety a chytré telefony.
    Vždy při přestávce děti seděly v šatně a mastily, nebo jinak využívaly, sice hromadně, ale...
    Denis žádný neměl, byl z toho zpruzeny, protože ho samozřejmě ještě kvůli tomu kluci odstrkovali a jediné řešení které měl se sebrat a jít zkoumat divadlo.
    Prolezl od maskérny po kulisárnu, seznámil se s osvětlovači, techniky, dalšími herci, zamiloval se do představitelky hlavní role (17 let) :) prostě vytáhl si z této zkušenosti všechno co mohl a kvůli čemu jsem ho do divadla vzala.
    Když ho pak moje máma vedla na poslední zkoušky a potkávali na schodišti Maciuchovou, Postlerovou atd a každá tato příjemná dáma na něj ahoj Denisi a Denis suveréně ahooj, moje máma šla do kolen a já si jen potvrdila, že takhle to má smysl.

SVAN
    SVAN --- ---
    KAI: :D první co mě napadlo když jsem si to přečetla
    VYHOUKANO
    VYHOUKANO --- ---
    LOJA: Moje zkusenost je vyborna. Dcera prijala jak technologii, tak socialni sit jako jakykoli jiny prostredek, ktery jsme ji ukazali. Nevenuje mu ani vic casu a pozornosti, ani min, nez jinym vecem. Tuzka, papir, vodovky, nuzky, hracky, hry, stavebnice, ipad... Je ji to fuk. Proste dalsi vec v okoli. Kdyz je venku a nekde ho vidi, nezajima ji. Hrani s detmi je zabavnejsi. Naopak deti, co jsou od tohoto izolovane mi prijdou problemovejsi. Cesta vlakem v kupe, kde to vedle sedici chlapecek vidi poprve, jsou obcas i dost neprijemne. Ale mozna podobne, jako kdyby videl poprve treba lego. Spis reakce rodicu je nekdy pekelna.
    Casto nas velmi mile prekvapi znalostmi, ktere z toho sama nabrala.
    Priklad:
    Naucili jsme ji cist a psat ze zacatku velkyma pismena. Rikali jsme si ze uz to umi a ted cele jeste jednou malyma. Kdyz jsme s tim zacali, rekla nam, ze uz to umi. Patrali jsme kde to vzala a ukazala aplilaci v ipadu. Psani pismen pres cely screen. Jak velka, tak mala pismena s automatickou opravou. Sam jsem uplne zapomel, ze jsem pred casem stahnul. A takovych je tuna.
    Ze soc. nastroju pouzivame zatim jen skype (videorozhovory se vzdalenejsimi lidmi), youtube (super na cizi jazyky - prasatko Pepa cesky a pak anglicky dela divy).
    Technologie: tablet, pri cestach smartfoun. Coz ale samo o sobe neni dulezite. To je jen rozhrani/obal. Dulezite je, co se diteti nahraje dovnitr. A tady podle me teprve zacina zajimava diskuze.
    Dulezity faktor: nepouzivame vubec TV.
    Dulezity predpoklad: musi to dospeli umet pouzivat - jedine tak to jsou schopni predat detem.
    Je to proste dalsi vec, co mame k dispozici a je treba ji pouzivat ku prospechu. Pritomnost v rodine je podle me prinos, jinak vznikne potreba/touha z nedostatku. Takhle ji to proste nechava chladnou. Pritomnosti telefonu, knizek, aut v domacnosti uz taky nikdo neresi ... Jestli mi neco prijde k reseni, pak je to TV.
    Duvod: nekdo jiny mi sestavuje program. A to je nebezpecne. Tomu se ale nikdo nedivi. Ve spouste rodin to jede nonstop.
    Naopak u online technologii si ho sestavuju sam, coz je kreativnejsi a bezpecnejsi.
    To, jak vyuzivam technologie je jen na me a cim driv se to deti nauci, tim lip. Muze to byt i nebezpecne. Naucit je to je stejne nutne, jako prechazet pres silnici. Ze to je i prinosne a dokaze byt zabavne je bonus navic.
    Od zari zaciname mimoskolacit a tohle jednoznacne zapojime. Stejne, jako vsechno ostatni.
    VYHOUKANO
    VYHOUKANO --- ---
    SVAN: ... tahle slova rovnou tesat.
    KAI
    KAI --- ---
    jeste semka vam to dam, pro potechu duse, po tom chladnejsim zavanu ;]

The Hundred Languages of Children
    Napsal Loris Malaguzzi, zakladatel smeru Reggio Emilia, z Italie :)

The Hundred Languages of Children
    https://www.youtube.com/watch?v=SgnIQ7fjmdI&feature=youtu.be
    KAI
    KAI --- ---
    ORIKA: jak toho cloveka od tam dostanem??
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KAI: ja absolutne nechapu jak neco takovyho mohlo projit..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: joaha. tak to je v klidu, to se ti asi jen zda ze te musi chapat a podporovat, ale nemusi :) pokud neco vylozene neblokuje aniz by to prozkoumal
    SVAN
    SVAN --- ---
    INUSHKA: Což je ale naprosto v pořádku. Máte to dobře rozdělené :)
    Ty Chládka prožíváš emocemi, já například když ho vidím na fotce, tak se úplně zarazím, jak na mě působí prázdně a pochopitelně emocí odporu ve mě vyvolává hromady.
    Zatímco tvůj muž je schopen myslet na něj bez zvedání žaludku.
    To máte doma dobrý to se hodí :D
    Lepší než kdyby jste se tam oba nechávali celý večer unášet nasraností co je to zase za kreténa.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: To zas není tak horké, on není vyloženě proti, jenom prostě není tak zapálený jako já a snaží se všechny alternativy poctivě racionálně porovnávat. To vyplývá z jeho povahy. Však moje rozhodnutí pro lesní školku schválil, v účasti na různých akcích mě podporuje, když může, tak i jde se mnou (sama víš, že minulý týden na grilovačce byl), ale ve všední dny je v práci. Akorát ten Chládek mi prostě hýbe žlučí víc než můj racionální muž dokáže ustát ;-)
    KAI
    KAI --- ---
    SVAN: http://www.skolaletokruh.cz/ :)

SVAN: presne! neuveritelny, jak muze u nas projit neco tak zpatecnickyho. je mi z toho smutno!!
    SVAN
    SVAN --- ---
    YMLADRIS: škoda :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam