• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    RICARDERON: Jak zabít pohyb bych to měl nazvat.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---

    Malá Strana, Indický oceán

    Karma hoří

    Nautilus zamyšleně spouští
    kotevní lano špuntu

    Stoupavý příliv teplých moří
    míří k ponoření

    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Ale už sem hoďte někdo nějakou dobrou báseň, prevíti.
    Každý chytrý jak rádio a poezie nikde ;)
    FIN
    FIN --- ---
    "Ty jsi cynik, prasák, kurevník a lhář. A na tom, to mi můžeš věřit, není nic složitého."
    Geralt Marigoldovi (a jedna z nejlepších definic básníka vůbec)

    :-)
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    Občas se to tu tedy nechutně zvrhne...

    ... ale tentokrát to zvrháváte do směru, který se mi líbí :-)
    FIN
    FIN --- ---
    MONELLE: jestli je máš hezká, zkus pochodovat u mě doma. to je další rozměr poezie :-)
    FIN
    FIN --- ---
    MONELLE: hele, asi takhle (abych si tu příliš nehonil triko):
    samozřejmě, že každý tvůrce si hledá své konzumenty, své čtenáře a posluchače. kdo tvrdí, že ne, lže úplně stejně jako ten, kdo tvrdí, že už je dospělý a (proto) nemasturbuje. každý. někteří inteligentnější jedinci si uvědomují - nebo a lépe: věří na, uznávají tezi - že žádné dílo není doopravdy hotové, dokud toho svého konzumenta nenalezne. otázka tedy není, zda "píšu pro někoho nebo ne", to je zcela nesmyslný dotaz, protože vždycky pro někoho píšeš, ať si to dokážeš přiznat nebo ne, ale "pro koho píši" a - což není totéž - "čí názor a uznání budu brát za referenci a měřítko".
    to by si člověk měl ujasnit. kdosi kdesi říká, že "nejlepší je chvála chvályhodných" a na konzumaci popkultury nic chvályhodného není. neříkám nutně, že každý, kdo kdy zkonzumuje část popkultury musí být pako bez vkusu, říkám jen, že i pokud nějaký má, tak tady, v té popkultuře, ho rozhodně nezískal a nezíská, není totiž z čeho.
    a jak správně podotkla děvčata, nejošidnější a nejméně k něčemu bývá chvála známých a kamarádů. tím nemyslím "společensky vhodná (jako chování), a proto pojevená chvála", tím myslím uznání lidí, co tě doopravdy mají rádi. je moc milé, moc potěší a jako měřítko nemůže sloužit. je lidské být za ně rád, je rozumné se jím neřídit.
    FIN
    FIN --- ---
    MONELLE: snažím se tě jen poctivě varovat, jaké reakce tě čekají, budeš-li se tímto přístupem řídit. že je mi názor většiny světa ukradený, je druhá věc.
    FIN
    FIN --- ---
    MONELLE: nikde se s tím nechlub. protože to už vážně budeš označena za arogantní povýšenecké nafoukané fašistické prase :-)
    FIN
    FIN --- ---
    NATASHA: kde se kupuje antický profil? jeden bych si pořídil. zabírá to u ďévoček :-)
    FIN
    FIN --- ---
    MONELLE: nemám, co bych dodal, děvčata to řekla za mě. snad jen... na "lidi" opravdu ser. tzv. všeobecný lidový vkus stojí za starou belu a důkazem toho je prodej blesku, úspěch tv nova a ordinací v růžové zahradě a podobných škvárů, literární brak a sračky, jichž jsou plné pulty - jackie collinsová a spol. - tzv. lidová zábava - novotný a spol. - a nakonec i hudba - vondráčková, bílá a podobné šmejdy. drtivá většina populárního umění stojí za míň než starou bačkoru a to již pro samu definici "populární": musí se to líbit všem. je snad z podstaty jasné, že pak v tom ("umění") ani nic pořádného být nemůže. s poezií je to naprosto podobné a jmenované servery - litera, písmák, totem - jsou z valné většiny satanovou výkladní skříní, kde se ti sděluje, co ti donekonečna budou číst, až skončíš v pekle :-)

    zajímavé jsou jen názory dvou skupin:
    - schopnějších tvůrců
    - schopnějších vyspělých konzumentů (ano, i poezie se konzumuje, zapomeňme na kecy o poslání) s vkusem, jejž již neuspokojí tzv. populární umění, tedy brak

    nejlepší pochvalou je pak názor tvého nepřítele, který uznává naprosto jiný styl než ty, a mezi zuby s nepříjemně zarputilým výrazem procedí "nána blbá, napsala to ucházejícně, no dobře, ale stejně..." to je nejlepší pochvala.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    MONELLE: Uspět u přátel je snadné. Za každým veršem je pro ně schované to psala ta, kterou máme rádi, a navíc se jim hned líbí, že je to citlivé a opravdové a že píšeš o věcech, kterých byli třeba sami účastni.
    Jenže to nestačí, protože to je samozřejmé.

    V tomhle klubu jsme (doufám!) dospěli do fáze, že přestože mnozí jsme přátelé a máme se opravdu hodně rádi, jsme na sebe jako psi, je-li to potřeba.
    Ale stejně každý z nás hledá ještě jiné čtenáře. Ty, kteří zkraje přistoupí k textu úplně neutrálně, a nejlépe ani netuší, že autorka má hluboké černé oči či že autor má antický profil :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    OKEYA: Přidala jsem Ti do ankety i čtvrtky, milý pohybe v přírodě - nemohl bys pro jednou pouze běhat kolem stolu? :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Tak si to odhlasujme.
    Budu doufat, že každý bude natolik moudrý, aby se účastnil hlasování pouze v případě, že se hodlá i dostavit, a nikoliv pouze z plezíru (samozřejmě, náhlé čáry přes rozpočet se tolerují :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    NATASHA: Jo.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Nu, jde o to, že tento pátek už něco mám, ale jsem ochotna přehodnotit termín a sejít se 25.2. Co takhle anketa?
    OKEYA: No jo, když já jsem pak po takových dýcháncích druhý den dost nepoužitelná a mám v popisu práce se na lidi neksichtit tak, že je chci všechny zamordovat, to v lepším případě...proto ten pátek. Tak holt půjdeš "okukovat" rostliny v sobotu, no.;) Těm případná kocovina vadit nebude, no ne?;))

    Ráda Vás uvidím, dlouho jsme se nesešli v hojnějším počtu...
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    NATASHA: Á, jé. Pátky a soboty jsou v nejbližší době trochu nevhodné, zvlášťě pro ty krajně podezřelé případy, které se krom vysedávání v kavárnách věnují i lyžování a pobytu v přírodě. Co čtvrtky? ;-) Nebo tenhle pátek..
    MAEROR
    MAEROR --- ---
    FIN: Ano. Třeba já osobně bych chtěl příští týden. :-)
    HANNA
    HANNA --- ---
    moc ráda se zúčastním, termín vyhovuje :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIN: Nu, klidně o datu diskutujme, ale nechala bych taky vyslovit Bublinky coby inspirátorku, neb i datum byl její nápad.
    Já jsem obecně pro páteční či sobotní termíny, abych se vyhnula odpornému vstávání po prohýřené noci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam