• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    WHISPERMOONLITE: Hmmm, tady jsi to pro mě udržel. A bavila jsem se. Ale ke konci se nějak vytrácí energie, zdá se mi. Norkové působí proti šťavnatému štrůdlu a oběšenému zraku tak nějak...normálně.
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---

if you dance for much very longer
    you'll be known as the boy who's always dancing

- Belle and Sebastian

čím víc se naučíš

v textech Belle & Sebastian
    je občas skrytá pravda

čím víc se naučíš
    tím známější budeš
    jako učenec

čím víc toho naspíš
    tím známější budeš
    jako spavec

a tohle se mi z toho zdá:
    čím míň potřebuješ
    tím známější budeš
    jako šťastný člověk

WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    RICARDERON: jelikož jsme v klubu "autorské poezie" asi by se hodilo k tomuto příspěvku dodat, že jakkoliv vypadá sympaticky a čtivě, přeci jen je tato linie civilně racionální poetiky všedního dne za posledních 50 - 70 let dosti vyčvachtaná a že jen těžko se v ní dnes najde něco, co ji učiní autorsky nápaditou a pro čtenáře objevnou. - pro mě jisté novum oproti Květňákům, jim předcházejícím Kolářovcům a později následujícím kdejakém Sýsovi a normalizačním veršotepci, nebo P. Hruškovi a nezaujatým naslouchačům věčnosti v každodennosti představují alespoň ty domácí potřeby, které tehdy patrně nebyly k mání. - ale i přesto, za hranicemi tohoto autorského klubu je také používá kde kdo. :) - na druhou stranu, pokud jsi chtěl předvést, že umíš (stejně jako oni) vytvořit obraz a jeho dění, což jsou jistě poetické vlastnosti, potom bez ironie říkám, že se to povedlo.
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    NIRA: tady bych souhlasil, že hranice mezi autorskou poezií a terapií může být až neviditelně tenká. - jsou názory, které se na báseň pokoušejí aplikovat objektivizující měřítka, aniž by mohly jasně udat, co poetické je a co není. - nakonec se každý čtenář zvlášť bude držet svého citu. - sbírku básní jako je tato bych nedal, ale v kontextu toho, co čtu, se mi tenhle příspěvek nerozpouští. - je zde nějaký dotyk a jazyk je nezastřeně neambiciózní, i když výraznou vlastní tvář neukazuje. - čistý rytmus a obraz, zhmotňovaný hlas již jsou poetické vlastnosti. - a viděno z druhé strany, nevidím zde rušivou hru na poezii, vychytávání podvědomě utkvělých poetických dikcí a poloh...
    WHISPERMOONLITE
    WHISPERMOONLITE --- ---
    Kratochvíle

Černobyl nebyl, zato já jsem a hned pětkrát!
    Manický štrůdl mi vnucuje jablka, neoloupaná, obubákovaná …
    Miluju lipovou alej a její kilometrové copy
    Záření jim leze z důlku, plutonium vykukuje z očí

Až se mi zrak oběsil ve vrbách při nočním lovu na myšlenky
    Kam letopočet, tam vítr posílá časovaný plášť
    vaří z větví ulámaných bouří, dubové listí voní čerstvým mariášem
    nad řekou, slalomové branky hecují chlupaté norky
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    KONTRAPHUNKA: Vloudilo se. ;) A děkuji Ti.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    naklepem si maso. tyo zacnu pouzivat
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    hahaha. "naklepavani masa" ! pochybuju silně ,že to autorka takhle myslela, ale eufemismus je to dobrej
    NECECH
    NECECH --- ---
    BUBLINKY: kdyby ku konci nebyla ta divna esoterika, rekl bych, ze se ti to povedlo, zejmena pojem "sluncehlas" mi velmi vadi

KONTRAPHUNKA: "naklepávání masa" vidim v tomto kontextu jako jasnou, ale zaroven neobvyklou metaforu pro sex, ze jo... takze tady mam poitivni dojem...
    KONTRAPHUNKA
    KONTRAPHUNKA --- ---
    BUBLINKY: do druhé sloky se mi to líbilo, ale naklepávání masa u sousedů je podle mě nevhodné vždycky, nejenom "nyní", tak tím se mi dost zkazil dojem :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    JEZINKA: šak píšu že to víš ;) To nebylo negativní hodnocení.
    Nacpat do hudby se dá lecos, když se člověk trochu snaží (překlady některých písňových textů sou toho důkazem), za mě to prostě takhle rytmicky nesedí - já bych to trochu učesala, ale nevím co k tomu máš za melodii a je to tvůj text, žejo, není to absolutní tvrzení, prostě můj dojem.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    ZMYJKA: dik za svetoborne hodnoceni:) ne jako fakt to sem nedavam proto, ze bych si myslel, ze jsem lepsi nez treba "vyprahle zenstvi "a chtel si dokazovat svetobornost, neboj. zajimaj me ciste nazory na to jak funguje ten text, jestli vyvola nejakej pocit a " funguje" , ne jestli je svetobornej nebo neni, nejsem mácha.
    jinak posledni dva radky tam proste musi byt kvuli uplnosti sloky, je to pisen na harmoniku, s hudbou to taky vyzni malicko jinak, aspon doufam. takze bych je radsi pryc nedaval. co se tyce rytmu, da se to nafrazovat tak, aby to sedelo. moc jsem nad ti nepremyslel, napsal jsem to vcera po svatbe kamarada mezi kamarady svatebcany z jedny vody nacisto.
    BUBLINKY
    BUBLINKY --- ---
    Slunce vypilo město
    hlas
    pode dveřmi

tvé nahé tělo
    tone
    v Zóně pokoje

nyní je nevhodné
    naklepávání masa
    u sousedů

jako papír
    sluncehlas

protržené
    tělo
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    JEZINKA: vynechala bych poslední dva řádky které skřípou a myslím trochu rozmělňujou pointu, u druhé a třetí strofy ještě popracovala s rytmem a byl by z toho fajn písňovej text - hlavně ta první strofa pěkně sedí. Nic světoborného, to asi víš, ale to se od písňovejch textů málokdy očekává.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---

byli jsme vlasáči
    teď máme elegantní pleše
    chytáme holuby na rozpálený streše
    vrabce z hrsti jsme nechali ať
    letí
    a všichni kolem už chovají svý děti

něco mi uteklo
    ale co to jenom bylo
    zejtra je vyplata
    tak pujč prosimtě kilo
    pár slanejch kapek
    mi na dně misky zbylo
    a hejno černejch vran
    od polí se odlepilo

o kolo měsíce
    hvězdná báň se křeše
    každý znás o co zmoudřel
    o to taky sešel
    plešatá zpěvačka ta se stále stejně češe
    sekeru neplatíš tak radši naval keše

.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    RICARDERON: Tohle je úžasný! :)

sedělas vždycky na lince
    se sklenkou mávala nad hlavou
    a křičela Moulinex Moulinex
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    FIONOR: To samozřejmě, ale to by si autor sám uhryzl ruku.

RICARDERON: Ráno je půvabná zvukohra se spodním tónem, který je zásadní. Momentka. A je snazší udržet to na takovém prostoru, a v tom ornamentu. Ale: udržel jsi to tam, což je dobré. Ještě nad tím budu přemýšlet, nad tím vším, cos sem házel.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    NATASHA: A ráno?
    NECECH
    NECECH --- ---
    RICARDERON: Nemínuskuju to, což můžeš chápat jako největší pochvalu, které jsem vůči tvé tvorbě schopný. Ano, některé momenty jsou velice pěkné. Ale mají pravdu i KONZUM23, i NATASHA.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    RICARDERON: Já bych Tě zabila. Klouže Ti to k popu, takže stejně jako u té minulé můžu napsat "líbí", a taky zdvihnu palec, jasně, ale tady Tě za ten pop v tom nesnáším, protože tohle mohlo jít mnohem dál za hezké, hezké.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam