• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    Na nástěnce najdete pravidla klubu, informace o textech zdejších autorů jinde, poetické kluby některých zdejších přispěvatelů a také další kluby, zabývající se literární tvorbou.
    Tamtéž si přečtete také rady a postřehy o psaní, kritice a nutnosti autorské práce. Přečíst si nástěnku se velmi doporučuje.


    The best of tohoto klubu (jak ho vidí někteří zdejší autoři a kritikové) najdete zde: Autorská poezie - výběr Můžete také nominovat.
    Pokud píšete hodně emotivně a vaše texty jsou spíše prožitkové, můžete zvážit uveřejnění v klubu Emotivní poezie
    V případě, že nemáte zájem o kritiku a chcete se hlavně podělit o svoje zážitky, doporučujeme klub Azyl pro věčné romantiky
    Obtížné aspekty poetova života a všemožné drby z oboru zpracovává Těžký život básníkův
    Pokud vás klub Autorská poezie všemožně rozčiluje, navštivte opoziční autorský klub Poesie bez pranic a tkanic
    Technická poznámka: klub je zpřístupněn ke čtení i pro off-Nyx čtenáře.
    rozbalit záhlaví
    HANY33
    HANY33 --- ---
    FIN: Ty bys byl schopen střelit bližnímu svému kulku do hlavy?
    FIN
    FIN --- ---
    HANY33: u některých hovorů mám občas pocit, že je lepší kulka do hlavy než jejich další trvání. a u některých vtipů vlastně také. měřítka jsou zkrátka relativní.
    HANY33
    HANY33 --- ---
    FIN: Ale tak třeba výbuch elektrárny Fukušima byl horší, ne?
    FIN
    FIN --- ---
    to je jak do dubu...
    DELTA508
    DELTA508 --- ---
    No dobrá, tak já to smažu, abych neurážel Váš krasocit.
    FIN
    FIN --- ---
    DELTA508: pročti si třeba bondyho.- ten psal nepravidelné "rýmované básně". ten byl "neohrabaný". jenže... když dva dělají totéž, není to vždycky totéž, no.
    FIN
    FIN --- ---
    DELTA508: může. ale
    a) to se pozná
    b) jak sám říkáš, tento tvůj případ to není

    btw, pro jednou souhlasím s konzumem: tvůj přístup k té věci zde (tzn. tvůj text + reakce + tvá reakce na reakci) je ještě mnohem horší než nepovedenost toho textu.

    co bejt dospělej a "face it"? že by? krutá, leč osvobozující pravda...
    no tak se to tenkrát nepovedlo a zbodal jsem to... no... tak si to nechám, zamakám na sobě (namísto vymýšlení, co všechno eventuálně může a nemůže) a příště napíšu lepší, no...
    že by?
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    KONZUM23: Přesně řečeno.

    DELTA508: Je to zoufale neobratné. Takové to psaní v duchu "slyšel jsem, že se báseň má rýmovat, a taky jsem slyšel, že rým, to je když se na konci slov shodují nějaká písmenka".
    V nějakém tom klubu typu "Píšeme si veršíky pro radost" to uspět může, neboť tam uspěje všechno, když to myslíš upřímně.
    Tady s takovým přístupem nemáš a nemůžeš mít šanci. To je princip tohoto klubu.
    FIN
    FIN --- ---
    to se zkrátka, ještě mnohem víc než básně sdělné, musí poskládat jak lego a výsledek musí být tip ťop
    FIN
    FIN --- ---
    DELTA508: jinak jo - proto mluvím o provedení. špatnou instrumentací hříčku ne zabiješ, ale surově zavraždíš, anžto je na na vybroušené jazykové eleganci šíleně závislá.
    FIN
    FIN --- ---
    DELTA508: to je právě to: stačí nebýt líný, použít uvedeného postupu a zjistíš, že správně je. minimálně ten první. (ve svém sarkasmu jsem neřekl ani slovem, že by snad nebyl:) to ta lenost byla jako první terčem mé sžíravosti - a všimni si, že dobrovolně přiznávám onen rys v připuštění částečného "ad hominem".

    jsou k mání, obecně teď házím, tak nějak postupně, vybrané kusy sem, i s rozcestníkem
    Finská tvorba | Sněhulák v parném létě
    http://snehulakvparnemlete.wordpress.com/category/finska-tvorba/
    (co již bylo) publikováno v médiích | Sněhulák v parném létě
    http://snehulakvparnemlete.wordpress.com/2011/01/12/878239-finska-poezie-souhrn/
    na nyxu mám rovněž vlastní klub, ale ten obsahuje všechno, tedy přirozeně i kupu sraček, které jsem nezbytně nutně nacancal a které nemohu vždy doporučit, avšak mají pro mě osobní hodnotu deníkovou
    FIN
    FIN --- ---
    zase tak moc ad hominem bych nebyl...
    je ovšem fakt, že text má zádrhele i po literární stránce. tak například absolutní rým
    Jára Cimrman - Akustická konstanta | lyrics, texty písní, text písně, karaoke texty
    http://www.diskografie.cz/jara-cimrman/hospoda-na-mytince/akusticka-konstanta/
    pohled - pohled vzbouzí ve mně vážné obamy.
    dynamické navýšení pohled - ohled - pohled - ohléd (zde si všimněme rafinovaného doklepnutí prodloužením 4. a finálního "ed" na "éd") do těch obamů přímo kope...
    ...a při završujícím pohledu - rozledu mi už vočadla lezou z důlků, takže mozek, který se je snaží udržet na stopkách, má tak plné pacičky práce, že už moc nezbývají kapacity na zamyšlení, co se mi to vlastně autor snaží říci.
    chvíli jsem balancoval na hraně teorie, že by mohlo jít o pokus o rozmarnou hříčku (proč ne?), ale tam - naneštěstí - jakýkoli takový pokus hned v bakteriálním zárodku dusí (krom literárního již další hřích, tentokráte povahy hudební) příšerně haprující kostrbatá rytmika, která, jak se domnívám, je pro rozmarné hříčky dost nutným předpokladem - snad aby se mozek nezabrzdil o ten hapr a mohl namísto klopýtání hladce sjet k pointě...
    ...která... no... jak se odvážně domnívám má asi spočívat v tom, že řuchnuv z okna dolů a rozmanuv se na betóně, autorův duch hledí na svou bývalou schránu. a k tomu právě se přes rozesrrozhozenou rytmiku, kterou nepřirozeně podtrhnou ty absolutní rýmy, špatně coby čtenář dostávám.

    PS: když člověk v celém textu použije klasickou, tj. normální větnou stavbu podmět - přísudek, působí pak jednorázové účelové obrácení této za účelem (věru hrubého) získání verše:
    "jeho mrtvé tělo... ...pohřbil jsem."
    rovněž jako pěst na oko.

    stručný závěr: autor text technicky zbodal, to dost razantně (ta přechodníková lemplárna je jen třešnička na dortíku), takže sdělení jaksi a do nemalé míry... sám pohřbil. tudy, vážení, cesta nejspíš nevede.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    DELTA508: Jestli Ti to ani nestálo za to, aby sis to po sobě zkontroloval, neočekávej, že to někomu bude stát za to, aby to četl. Naneštěstí jsi tu drzost připojil až na konec, takže se bohužel stalo... :( Návrh: nechtěl by sis třeba své ejakulace roztěkaného "intelektu" ventilovat jinde?
    FIN
    FIN --- ---
    DELTA508: slyšels někdy o (v primitivnějších domorodcích posvátnou hrůzu budícím) nástroji jménem google? hint: když dokážeš publikovat text na webovém serveru nyx.cz, tak jistě slyšel. tak ten nástroj otevři ve webovém prohlížeči (o němž, když dokážeš publikovat text na webovém serveru nyx.cz, jsi jistě rovněž slyšel) a zadej tam "přechodníky zapomenuv". poté klikni na modré tlačítko s lupou (anebo stiskni klávesu enter) a následně použij při čtení nalezených odkazů mozek (ten je sice méně jistý, než vědomost o googlu a existenci webového prohlížeče, ale při prvním přiblížení lze u jedince homo sapiens rovněž předpokládat. a až tu ukrutně namáhavou práci absolvuješ (odhad: "click - spustí se browser - click/datli-datli-datli - click/key troke - jéééé, hned tady to je), tak pokračuj.

    že psát poezii a neznat pořádně nástroj, tj. jazyk, je ošemetné, to tu padlo již mnohokrát. ale v době několikasekundových možností ověření v krutě obtížně na X. pokus dostupných zdrojů (kde X = 1) sem něco mrdnout a vesele prohodit "Tvary těch přechodníků mám asi špatně, tož mně to opravte." je taková lemplovina, že pominout "kvalitu textu", respektive vůbec se ani k ní nedostat a rovnou odseknout "ad hominem"* je nejen pochopitelné, ale snad i více než omluvitelné.

    polonahou havajskou písařku, co ti příště bude odečítat génia rovnou z hlavy a za tebe bušit prstíky do klávesnice, aby sis neunavil klouby, bys nechtěl?

    * v uvozovkách proto, že toto je relativní ad-hominem - základ sdělení je totiž vysoce funkční
    MUM
    MUM --- ---
    FIN: Nech tu lestenku a pojd mi vycistit monitor 8-D
    BUCHVI
    BUCHVI --- ---
    na dvoře kliniky se cpu
    zmrzlinou
    umatlaný hliník lžíce hluboko do krku
    Udělejte Á!
    na chodbě kliniky voní indulóna
    potřeboval bych někoho kdo mně namaže
    záda
    na dveřích kliniky
    VSTUPTE a TLAČTE
    hlavně prosímvás až mě povezete
    až mě tam potlačíte
    ať to moc nedrncá
    Nebuďte depresivní! Tady jste na krčním!
    FIN
    FIN --- ---
    MUM: připomněls mi blahý rok 2004 :-)

    oheň vztáhl paže k nebesům
    šerif ke své družce
    ocitl se v hledáčku
    mé nové pušce

    zastřelím ho, hajzla!
    měl si dát majzla
    neměl sahat po Miládce
    kterou tolik miluju
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    NOXNOCTIS: No, to seš teda frajer... Aspoň budeme všichni vědět na koho se obrátit, až budeme napříště potřebovat něčemu něco připsat.
    MUM
    MUM --- ---
    NOXNOCTIS: Abych byl uprimny, je ta kratsi forma citelnejsi jen proto, ze tam nastesti nedokazes nahrnout tolik klise. K tomu, co uz napsali jini v zahlavi, pridavam vlastni vyvar: http://mum.sffh.info/poesie/imprese/209-minimal-nutnost

    TOMASZ: Taky? Uz jsem se bal, ze jsem sam 8-)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    ANNALINPIPE: Nemohu si pomoct, ale ke konci se mi tam prostě vnucuje:

    Neplakat, nekřičet a hlavně už nesouložit.

    ;)

    NIRA
    NIRA --- ---
    KONZUM23: díky, je dobré si připomenout fakta :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam