• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    BETA_BOB: nojo, ale to je už celkem stará věc a vylepšit imo nepotřebuje :)
    BETA_BOB
    BETA_BOB --- ---
    KID_MCHUTT:
    Tak vidíš
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    TOMASZ: já nepochopil ani to dílko, trochu to připomíná monolog z Posledního skauta...
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    KID_MCHUTT: Tos nepochopil. To byl přechodník. ;)
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    BETA_BOB: rozumně.
    BETA_BOB
    BETA_BOB --- ---
    Nemáš pro to žádné důvody.
    Děláš to naschvál protože nenávidíš svět a sebe v něm.
    A proto nedokážeš nikdy rozumě říct co chceš.
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    TOMASZ: zcela upřímně, nevidím zde mnoho lidí, kteří by svou literární zkušenost osvědčili za hranicemi klubu, a mohli si pak všelijak brousit nože. takoví spíš bývají v úsudku střízlivější. :)

klub dlouhodobě zahnívá, dle mého i díky tomu, že se zde často pořádaly hony na slabší texty, a nejen na ty. taková kritika byla ve výsledku kontraproduktivní. autoři buď odešli jinam, nebo přestali psát, nebo kdovíco. není poznat, že by daný přístup pomohl častější publikaci dobrých básní. to rozhodně není. autorům prospěl snad jen v tom, že publikují jinde, kde jsou lepší podmínky.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    VINCENT_BU: Nástěnka, pravidla, bod 6 tam není jen tak bezdůvodně. Já se toho nebojím, jen na to upozorňuju. Pokud je to jen ostýchavá obranná reakce, tak ok, i když to stejně sviní a autor tím sám dehonestuje svůj text. Pokud by to mělo být myšleno vážně, tak vedle a honem. ;)

Tohle není klub, kterému by svědčila "jedna báseň denně". Tady opravdu méně znamená více. A s tou laťkou, tu máme každej svou. Jde o to, že sem patří texty, kterým autor sám věří, dal do nich všechno a jsou to nejlepší, co teď napsal. A tady za ně dostane přes držku. ;) Jen s tímto přístupem je šance, že ego zůstane upozaděno za textem a autorovi to nějak prospěje.
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    TOMASZ: průvodních autorských komentářů bych se nebál. vesměs všichni propadají obranným reakcím, včetně držitelů různých cen, to už patří k provozu, jsou přirozené. hlavní je, jak působí báseň sama. zvlášť zde, kde příležitostně přehnaná kritičnost leckoho od publikování odrazuje, a klub zeje prázdnotou. je dobré mít laťku co nejvýš, ale když pak přes ni nechce nikdo skákat…
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    MIHULE: Hele, tohle radši ani neříkej. "Momentální výstřely bez cenzury" do tohohle klubu nepatřej. Na to je tu dost místa o dveře vedle. ;)
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    MIHULE: záleží, v jakém duchu je celá báseň vystavěna, pak se nelze vzpírat ani konci, o který si řekne. tím bych se netrápil. pokud tam neměl být vyloženě jiný motiv, určitě by neprospělo nutit se do jakéhosi ozvláštnění pro sebe sama. na mě působí trochu folkově, skrz rekvizity, včetně pointy. ale svěží na čtení je.
    MIHULE
    MIHULE --- ---
    no možná až bude svěžejší autor, bude svěžejší i dílko, ale to je otázka, momentální výstřel bez cenzury, ale vím, hlavně ten konec to je průser, laciný, když na to teď koukám. díky za názor °
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    MIHULE: Mno, vypadalo to na svěží dílko, ale myšlenku zabíjí primitivní forma. Tak hlavně že se ti to rýmuje.:)
    MIHULE
    MIHULE --- ---
    Karton projekt
    ----

Uchvátils mě kecy
    o recyklaci,

o stavebním materiálu a pomůckách,
    pomůckách tvýho těla.
    Nikdy bych neřekla jaký je to balzám, to jsem nevěděla
    vidět tě v zápalu, když ses ještě bavil.

Teď vejdeš do dveří jak obehraná loutka,
    a když ti zavolám, zíváš, jak ses znavil..

Tak co jsme postavili, inženýre vztahů?

Jen domek z kartonu a bez přesahů
    co slehne k zemi při prvním větším dešti.

Vlastně to nevadí
    a možná je to štěstí
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    SOLIVAGANT: U mě se to láme hned za druhou strofou. A je to škoda, protože ta je hrozně silná.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    HOORKA: Tohle býval jeden z nich, ale musel by se probudit ze spánku. [ A Z Y L PRO VĚČNÉ ROMANTIKY ]
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    HOORKA: Pociťuju sympatii k tomu, že právě tak čistě tvoříš obraz. Je to ještě (milým způsobem) naivní nepoučené psaní, ale citlivost k detailu je důležitou výbavou budoucího básníka.
    Vlastně Ti po tom nechci šlapat — a jsou tu kluby, kde by Ti zatleskali, myslím.
    HOORKA
    HOORKA --- ---
    Na řasách mi uvízla vločka.
    Tak sama mezi svými.
    Chtěla se ohřát, možná se podívat na svět mýma očima.

Srdce se mi zachvělo a strachy začlo bít.
    Co bude s vločkou, co když mrknu a ona se neudrží....

Bojím se a hledám,
    dívám se kolem sebe.
    Kam vločku položím.

I když je všude tolik sněhu...
    co když bude sama?
    Když v tom....
    po tváři se mi slza kutálí a sama
    ...sama si hledá ke komu patří....
    .....vločka jedna zatoulaná
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    TOMASZ: První strofa je pro mne až příliš syrové konstatování bez napětí, ale obraz ve druhé mě potěšil.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---

KOKAINOVÉ OČI

Díváš se na mě
    a já přemýšlím
    co sis šlehla
    až se to posere
    půjdeme každej
    vlastním tunelem —
    zase

Ale ty oči mi zůstanou
    navždy už mi nikdo