• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MONYSEKAUTORSKÁ POEZIE *
    Na nástěnce najdete pravidla klubu, informace o textech zdejších autorů jinde, poetické kluby některých zdejších přispěvatelů a také další kluby, zabývající se literární tvorbou.
    Tamtéž si přečtete také rady a postřehy o psaní, kritice a nutnosti autorské práce. Přečíst si nástěnku se velmi doporučuje.

The best of tohoto klubu (jak ho vidí někteří zdejší autoři a kritikové) najdete zde: Autorská poezie - výběr Můžete také nominovat.
    Pokud píšete hodně emotivně a vaše texty jsou spíše prožitkové, můžete zvážit uveřejnění v klubu Emotivní poezie
    V případě, že nemáte zájem o kritiku a chcete se hlavně podělit o svoje zážitky, doporučujeme klub Azyl pro věčné romantiky
    Obtížné aspekty poetova života a všemožné drby z oboru zpracovává Těžký život básníkův
    Pokud vás klub Autorská poezie všemožně rozčiluje, navštivte opoziční autorský klub Poesie bez pranic a tkanic
    Technická poznámka: klub je zpřístupněn ke čtení i pro off-Nyx čtenáře.
    rozbalit záhlaví
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    TLOUDEV: Oceňuji hbitost (též tu, se kterou mi systém doručil notifikaci).

Problém je kupodivu v tom, v čem je i výhoda: veršování táhne čtenáře bujaře textem, při živé prezentaci budí jásot, smích a jiné projevy nadšení.

Jenže: chci ještě? Znovu totéž?
    Jde o zvědavost na každý verš, znova.
    Dobrá poezie není ušní červ nebo pop, její pointa/vtip se neomrzí jedním čtením. Myslím si já.

(Jinak samozřejmě gratulace k výkonu, výronu atd.)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    NATASHA:
    Snad mohl bych se omlouvat
    za pocity, jenž vyvolá
    snad nebáseň (jen veršů stať)
    když do tmy někdo zavolá

Omlouvat se však nemohu
    to plyne z mého života
    A výjímka? Ta není tu!
    Kdesi se možná chichotá.

Tak ber či neber. Tak jest dáno.
    Jako se motá klubko zmyjí
    Jen rozdávám. Mám vystaráno.
    Duši jsem upsal poesii.

Protivné myšlenky? Ach, jistě, ano.
    Každý den s nimi večeřím
    A obědvám. A snídám ráno.
    Těm sladkým, těm už nevěřím.

Tohle je pro Tebe. Neznáme se.
    A asi ani do budoucna
    slova co slina jazyku nese
    ode mě cizím nejsou vroucná.

...

Jsem velmi temná osoba
    žijící za zdmi svého ranče
    vždy se mi tyčí ozdoba
    když dívkám loupu pomeranče
    Však nevalný jsem společník
    mám věčně zasviněné kecky
    navrch mi smrdí konečník
    a z broskví nejradši mám pecky.
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    TLOUDEV: Někde by mohla být báseň. Ne tady v té jakoby provokaci.
    V tom pocitu za tím, v tom protivném, co se vysmeká.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    S ženami se mluvit nedá
    poněvadš jsou blbý
    Dá se s nima mluvit leda
    když je zrovna svrbí
    Navzájem si zacpem huby
    a moc toho nenamluví
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Do uší mi ryje šedivý a prašný
    industriální deathmetal páně Umbrtky
    Nemohu se zbavit pocitu odlidštění.

Venku mírně kape voda z šedých mraků
    vevnitř topení má prasklé sklo
    A stále se nemohu zbavit pocitu odlidštění.

Jste zavření ve svém městě, šedivém a nudném
    uchlastáváte se v drahých putykách
    A stále sníte o světě venku, o kráse

Přitom ta krása na vás cení svůj bílý chrup
    A říká "pojď blíž, dotkni se mě, já přeci nekoušu!"
    Ale až po šestém pivu na provident

A já? sedím tu v zimě ve své chalupě
    Daleko od vás všech, sám a s depresí
    A to odlidštění není mé, ale vaše
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    FAERTIS: Dle.
    FAERTIS
    FAERTIS --- ---
    Rovnám
    ...
    Rovnám si do bříška
    pod bílý rondon
    pivo a koblížka
    jak Marie Kondo.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    Beznadějná rezignace
    ...
    Když tě má rád
    Jen aby tě mohl oprcat.

Tak si to užij.

Ten co tě miluje
    tu bude pořád.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    JANZNIV: (proč jsem hergot četla "sereš jed")
    FAERTIS
    FAERTIS --- ---
    Mantra
    ...
    Stojím tiše, nevyslyšen
    Hare Krišna, Hare Krišen
    nesu si to břímě pyšně
    Hare Krišna, Hare Krišně.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    JANZNIV: 1. To, že jsi "dysdebil", Tě neomlouvá.

2. Co ta Tvá poezie? Jaká? Žádnou jsem tu neviděl. K poezii nedošlo. Tvé texty zde jsou jednoduše hrůzostrašné. Byly by děsivé i jako vedlejší produkt psychoterapie, a poetickou ambicí v tom jedině získávají.

3. Tato diskuse patří mezi ty, které existují za nějakým konkrétním účelem. A mělo by to být inteligentnímu člověku zjevné už z jejího názvu. O dalším nemluvě. Jenže v prostředí, kde byla soudnost nahrazena snadností, usilování o dokonalost nahrazeno počítáním lajků z podobně uřvané sociální bubliny a přemýšlení zcela eliminováno a nahrazeno vyhledáváním odpovědí na internetu, je tento účel neustále zpochybňován a napadán lidmi, kteří jej nepochopili, kteří hledají pouze snadné cesty a v tomto ohledu by chtěli redefinovat i umění. Do značné míry za to ani nemohou. Bohužel však ničí jeden z mála ostrůvků, kde ještě šlo o něco opravdu usilovat.

4. Gratuluji, že jste se tu a ARG takhle vzájemně našli! A teď šup do Azylu pro věčné romantiky.
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    Tak pardón, teda, já se vám všem hluboce omlouvám za všechny ty hrůzostrašnosti, co sem v poslední době ti výtečníci naplkali jenom kvůli mně, že jsem si dovolil popřít přirozené lidské právo na rozesrání úplně čehokoli totální ignorancí, a co jste pak museli číst. Už se to nestane. Od teď může i tato diskuse sloužit jako levný toaletní papír. Teda já do toho asi nemám co kecat, nejsem správce, ale jak se říká, se zodpovědností přichází i moc...

Jo a taky se omlouvám, že jste museli číst ty píčoviny, které tu z donucení napsala ARGANNAH. ;)
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    ARGANNAH: Huš, osobo! A drž se svého předsevzetí: "píšu to sem explicitně, protože když jenom po anglicku zmizím, začnu mít za půl roku zase roupy". ;)

Jistě, za všechnu tu hrůzu můžu jedině já. Stačí se podívat do jiných klubů, kde nesedím já, jako žába na prameni, jak to tam kvete!
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TOMASZ: Vždyť si za to můžeš sám. Chodíš si sem boostovat svoje ego a arogantně se vytahovat na každého, kdo sem vlepí absolutně cokoli. Takže sem pochopitelně nikdo nikdy nevlepí nic, protože to nemá zapotřebí. Jediná výjimka je občasný náhodný kolemjdoucí, který napsal svou první báseň v životě a postne ji do náhodně vyfiltrovaného klubu "autorská poezie", zcela nepřipraven na to, co je to tady za bezmeznou egohonitbu. Beru, dělá ti to dobře, činí tě to šťastným, klidně pokračuj, ale nechť ti neunikne, že za stav tohohle klubu a kvalitu poezie v něm můžeš především ty.
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    TOMASZ: Ano, máš pravdu že nástěnku jsem doposud nečetl, za což se ti omlouvám.. napravím.

Zjevně jsem neodhadl zamyšlený obsah tedy, bral jsem to podle obsahu vložených textů 🤷
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    XEHUTL: Citace ze záhlaví: "Přečíst si nástěnku se velmi doporučuje."
    Citace z nástěnky: "PRAVIDLA TOHOTO KLUBU: 6. Za ledabylé rychloposty z mobilu bez diakritiky a za výmluvy typu "napsal sem to za 5 minut" budete mučeni."

Jestliže "kvalita je Ti jedno", tak to je čistě Tvoje věc. Co ale není Tvoje věc, je psát někam, aniž by sis předem ujasnil, co se tam očekává, a buď se tomu přizpůsobil, nebo se nezúčastnil, místo abys rovnou vyklopil svýho čerstvýho, ještě kouřícího bobana doprostřed jídelního stolu.

Tenhle (dnes pohříchu rozšířený) modus operandi totiž svědčí o tom, že místo ve Tvém mozku, kde mělo být slušné vychování, a jiná dutá místa vyplnilo ošklivě přebujelé ego. Takže víš co, Sašo, že jo...
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    TOMASZ: Hej byla to druhá věc co jsem kdy napsal a bylo to v noci když jsem se probudil a nemohl usnout 😁
    Kvalita je mi jedno, byl to fragment zachyceného okamžiku a rozhodně neaspiruju na nějaká ocenění 😂
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    JANZNIV: Jedním slovem: příšerné!

Dovolil jsem si Tě citovat v Nejhorší poezii. Nechtěl bys třeba pro příště pokračovat rovnou tam, místo abys prasil tady? (Nabídka platí i pro XEHUTL, BARBARDUCHA, VALOR a podobné.)

Co je, prosímtě, "mám střípky těch očích" nebo "mám srach"?
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    NOC

Dalších pár chvil spánku,
    jako v dlani prstů článku
    mám za sebou.

Teď tma tu na mne zírá
    já jen civím do ticha,

A nemůžu spát.

Já v dálce bájné země zahlédl,
    ty poznat jsem už nemohl
    tam vyhnancem jsem.

Zas temnota se vkrádá
    a já jen prchám do prázdna,

A nemůžu spát.

Pandořina že prý to skříňka,
    jak černý inkoust je ta kaňka
    co rozpíjí se dál.

A kurwa teď už potřebuju spát!
    TOMASZ
    TOMASZ --- ---
    SEKELLE: Začni nejprve tady, obzvláště pokud jde o ten požadavek konstruktivní kritiky.

Kritika – Wikipedie
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kritika
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam