• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _LEPIK_Těžení kryptoměn

    Těžba kryptoměn pomoci ASIC, procesoru, grafickych karet...tipy ohledně alternativních coinů, poolů, multipoolů, doporučená nastavení pro konkretní težební zařízení, aplikace pro těžbu, přetaktovávání, fotky rigu, chlubení se vytěženým množstvím coinů atp.
    Smyslem je trochu odlehčit Bitcoin klubu, kde podobně specializované informace nemusí zajímat každého.


    CST, GMT, UTC= Central Standard Time, Greenwich Mean Time, Coordinated Universal Time
    EST= Eastern time = GMT-5 (tzn pro čechy -6)
    Čechy se nacházejí v pásmu CST+1, GMT+1, UTC+1


    Start nových mincí
    http://cryptodir.com/calendar/#action=calp_month
    http://www.shiliwu.com/
    http://www.altcoincalendar.info/
    rozbalit záhlaví
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ROMANICAK: ani to nepočítej, pro mě už se to, co jsem do toho vložil, zaplatilo. Kdybys s tím chtěl začínat teď, resp. zopakovat to, co jsem udělal já, tak už se to asi nikdy nezaplatí.
    Hlavní výhodou bylo to, že jsem vytěžené XCH prodával hned jak je vytěžil, až když pak klesla cena pod 900$, tak už jsem si je začal nechával, ale 6 XCH vyměněných na LTC, LTC na EUR a EUR na Kč, takže do té "mojí" návratnosti počítej 6 prodaných XCH v průměru po 1100 $ za jednu. Druhou velkou výhodou bylo, že jsem 12 TB disky kupoval na začátku za 4k Kč, takže když jsem nedávno prodal jednu 8-diskovou NASku s 96 TB HDD, tak jsem jí prodal za víc, než byl součet pořizovacích cen použité NASky a disků - a ještě mi k tomu 4 měsíce bez problémů farmila. Pak taky jeden počítač jsem kupoval pro syna za vysvědčení a to, že celý květen a červen vytvářel ploty se na něm nijak nepodepsalo (to je ten případ dvou NVMe disků v RAID 0, které tam má dodnes).
    Druhý počítač, který jsem kupoval speciálně pro plotting, jsem prodal za nákupní cenu s tím, že jsem tedy v mínusu o provedený upgrade - dalších 16 GB RAM a grafiku, kterou jsem tam dokupoval, ale to je cca 6k Kč celkem.
    Cena elektřiny? Nechával jsem dělat o prázdninách mimořádné vyúčtování a skončilo přeplatkem 240 Kč při stále stejných zálohách - jasně, těžba sežrala to, co ušetřil od podzimu nový kotel a další šetření, takže bys sice mohl započítat pár tisíc, které bych jinak dostal jako přeplatek - já to beru tak, že jsem nic nedoplácel. Zdražení teď už asi bude horší :-(.

    Takže já fakt nemůžu počítat návratnost HW na 5 let, protože kvůli Chie mám navíc jen 170 TB v plotnových discích ve 3 NASkách a externích USB discích + asi 4 nevyužité NVMe disky. Ale než abych ty NVMe disky za pár tisíc prodával, tak si je nechávám a použiju je, až budu upgradovat počítače pro známé, stejně jako jsem doteď měnil HDD za SSD, tak určitě přijde doba, kdy budu měnit SSD za NVMe. S průměrnou životností kolem 70% to bez problémů přežije zbytek počítačů/notebooků.
    A 170 TB plotnových disků? Jasně, když farmení XCH ztratí význam, tak je můžu prodat. NASky si ale klidně nechám, místo RAID 0 a JBOD nahodím třeba RAID 5, čímž klesne využitelná kapacita, ale stále to bude dost na budoucí rozšiřování zálohovaných dat (na hlavní NASku teď dělám zálohy všech počítačů, fotek z mobilů a mj. i sbírka filmů pro Plex se díky 4K filmům rozrůstá a už má přes 20 TB).

    A že mám teď ještě navíc přes 10 XCH a necelých 10 LTC? Za současné ceny to prodávat nebudu, nijak s tím nepočítám, ale třeba to někdy potěší... a nebo to za 20 let přenechám synovi :-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    NIGHTHUNTER:
    NIGHTHUNTER:
    Jeste teda abych si to cely dokazal spocitat - ty mas nekde 250TB v diskach + NAS bedny + nejaky PC s rychlejma SSD (nevimkolik)...nakladove ses za HW cca kde? Protoze za rok jestli jde vytezit nejakych 80Kkc , od toho odecist elektriku a aspon 20% nakladu na HW (postupne 5 let odecitat, nez to moralne zestarne natolik, ze je to neprodejny), tak si neumim predstavit ze to bude nekdy ziskovy.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    ROMANICAK: ze začátku jsem tvořil ploty na NVMe discích v počítačích, ukládal na NASku... co začaly pooly, už jsem měl pár serverů, ve kterých se to všechno vytvářelo v RAM disku a jen zapisovalo v rámci serveru na RAID 0 vytvořený ze 3-4 rychlých SAS disků (10k rpm) a pak kopírovalo po síti na finální úložiště z plotnových disků...
    těch NVMe disků v kapacitách 1 TB nebo 2 TB jsem měl několik, hlavně kvůli tomu, že 2 plotící počítače s čipsetem B550 měli na desce dva M2 sloty a ty disky jsem tak spojil do RAID 0... žádný NVMe disk mi tudíž neodešel, ten co je na tom nejhůř hlásí životnost aktuálně 56% a stále je skoro všechny mám ;-)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    NIGHTHUNTER:
    PALEONTOLOG:
    Pockat, nechapu...tak jedes teda tezbu na SSD nebo plotnovejch diskach? To je kapacitne i cenove sakra rozdil.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    PEPPE_LOPEZ: nabidka / poptavka.
    Na Nicehashi se da hashrate nejen prodat, ale i koupit.
    GULAZ
    GULAZ --- ---
    PEPPE_LOPEZ
    PEPPE_LOPEZ --- ---
    dotaz ohledne NICEHASH chapu to tak, že jim za btc pronajimam ten svůj hasrate? na co ho oni používají?
    MAJA
    MAJA --- ---
    JOINTER: uvažuju samodomo offgrid úplně mimo síť, úřady a dotace jen na napájení mining stroje s relativně malou a stálou spotřebou
    MAJA
    MAJA --- ---
    JOINTER: jo doufal jsem spíš jestli někdo neprovozuje "solární" těžbu ... prostě zjistit nějaké věci, které by mě napadly, až při/po realizaci a stály čas/úsilí/peníze navíc
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MAJA: Kamosovi nabizi 7.2kWp v panelech, asi 10.6kWh v baterkach a tusim 10kW menic za 410k protoze dotace je pulka a to je maximum.
    Datasheet k baterce tvrdi napeti tusim okolo 200V. Jsou to hotovy krabice.
    Jeho spotreba je 20MWh a elektrarna by mela vyrobit asi 8, ale v lete budou prebytky a v zime to bude davat malo.
    Ja osobne snad budu mit elektriku za celkove 7.2Kc/kWh na 2 roky, to je zdrazeni asi o 1/3.
    Hadam ale ze auditko na solary tu mozna nejaky bude a resit to tady asi neni nejlepsi.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MAJA: asi to mas spravne.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    MAJA: nevim proc mi to furt vychazelo 10x vice. (83A) . uz nevychazi, moje chyba nekde... ale stejne mi to prijde nejak divne malo :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    asi nejsem v tom správném foru ani na těžení ani na elektro :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: nesouhlasím ... 48V / 100 Ah berme ideální baterku, tak bude dávat při napětí 48V proud 8,3 A (400W = 48V x 8,3 A) po dobu cca 12h (100Ah / 8A = 12h)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAJA: hele a vis ty jak to celý vůbec funguje???
    MAJA
    MAJA --- ---
    OTAVA: jo ETH se přepne, ale řekněme, že třeba Nicehash si neodřízne miliony lidiček s grafikama s těžením ETH, ale bude se snažit to nějak uhrát jinam/jinak ...
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: Ah platí pro nějaké napětí ... Wh (pokud mám možnost si to převést) ne ...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAJA: to se přesně stane, ze dne na den se to přepne z POW na POS.oxna půjde těžit něco jiného ale IMHO to nebude ani náhodou tak výnosný - už jenom že všechen ten hashrate se z ETH přeměně jinam.
    MAJA
    MAJA --- ---
    U baterky je ideální mít rezervu a čím větší kapacita, tím míň se cyklicky v tomhle režimu vybíjí/nabíjí což má pozitivní vliv na životnost a možnosti přestát delší dobu s mizerným počasím a velmi neblahý vliv na peněženku :-)
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: Wh jsou nezávislé na napětí a proudu - buď mám při 400W = 48V x 8,3 A nebo to měnič převede (s nějakou řekněme 10% ztrátou) na 230 V x 1,7 A ....
    MAJA
    MAJA --- ---
    MORPHLER: řešíme kapacitu baterky vs. cena ... je ten výpočet správně ?

    Ty Ah/h nechápe z čeho vychází.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam