ROMANICAK: ani to nepočítej, pro mě už se to, co jsem do toho vložil, zaplatilo. Kdybys s tím chtěl začínat teď, resp. zopakovat to, co jsem udělal já, tak už se to asi nikdy nezaplatí.
Hlavní výhodou bylo to, že jsem vytěžené XCH prodával hned jak je vytěžil, až když pak klesla cena pod 900$, tak už jsem si je začal nechával, ale 6 XCH vyměněných na LTC, LTC na EUR a EUR na Kč, takže do té "mojí" návratnosti počítej 6 prodaných XCH v průměru po 1100 $ za jednu. Druhou velkou výhodou bylo, že jsem 12 TB disky kupoval na začátku za 4k Kč, takže když jsem nedávno prodal jednu 8-diskovou NASku s 96 TB HDD, tak jsem jí prodal za víc, než byl součet pořizovacích cen použité NASky a disků - a ještě mi k tomu 4 měsíce bez problémů farmila. Pak taky jeden počítač jsem kupoval pro syna za vysvědčení a to, že celý květen a červen vytvářel ploty se na něm nijak nepodepsalo (to je ten případ dvou NVMe disků v RAID 0, které tam má dodnes).
Druhý počítač, který jsem kupoval speciálně pro plotting, jsem prodal za nákupní cenu s tím, že jsem tedy v mínusu o provedený upgrade - dalších 16 GB RAM a grafiku, kterou jsem tam dokupoval, ale to je cca 6k Kč celkem.
Cena elektřiny? Nechával jsem dělat o prázdninách mimořádné vyúčtování a skončilo přeplatkem 240 Kč při stále stejných zálohách - jasně, těžba sežrala to, co ušetřil od podzimu nový kotel a další šetření, takže bys sice mohl započítat pár tisíc, které bych jinak dostal jako přeplatek - já to beru tak, že jsem nic nedoplácel. Zdražení teď už asi bude horší :-(.
Takže já fakt nemůžu počítat návratnost HW na 5 let, protože kvůli Chie mám navíc jen 170 TB v plotnových discích ve 3 NASkách a externích USB discích + asi 4 nevyužité NVMe disky. Ale než abych ty NVMe disky za pár tisíc prodával, tak si je nechávám a použiju je, až budu upgradovat počítače pro známé, stejně jako jsem doteď měnil HDD za SSD, tak určitě přijde doba, kdy budu měnit SSD za NVMe. S průměrnou životností kolem 70% to bez problémů přežije zbytek počítačů/notebooků.
A 170 TB plotnových disků? Jasně, když farmení XCH ztratí význam, tak je můžu prodat. NASky si ale klidně nechám, místo RAID 0 a JBOD nahodím třeba RAID 5, čímž klesne využitelná kapacita, ale stále to bude dost na budoucí rozšiřování zálohovaných dat (na hlavní NASku teď dělám zálohy všech počítačů, fotek z mobilů a mj. i sbírka filmů pro Plex se díky 4K filmům rozrůstá a už má přes 20 TB).
A že mám teď ještě navíc přes 10 XCH a necelých 10 LTC? Za současné ceny to prodávat nebudu, nijak s tím nepočítám, ale třeba to někdy potěší... a nebo to za 20 let přenechám synovi :-)