• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEQUADROKOPTÉRY , Coptery DJI Phantom a jiné osazené kamerou, všeobecná diskuze, fotky a videa
    MHO
    MHO --- ---
    Já bych řekl, že ta legislativa je plus mínus už hotová.
    A musím zákonodárce pochválit, že alespoň odlišili kategorie stroje a typy použití jinými písmenky a nevzniká takový paskvil jako v případě zbrojáku (kde je kategorie zbraně A-D a druh zbrojáku označen A-F, což je super přehledné)
    SKID
    SKID --- ---
    MHO: Díky, mají to pěkně zpracované u toho zeleného joudy. Ono toho je celkem o plánovaných změnách po Internetech hodně, ale IMHO dokud ta nová legislativa nevyjde, jsou to dohady...
    ACID
    ACID --- ---
    MHO: afaik modely se budou registrovt taky..
    MHO
    MHO --- ---
    Ještě k tem novým pravidlům.

    Rozumím tomu dobře, že vlastní build koptéry, který nemá funkci RTH, je plně řízen přes rádio bez schopnosti samostatného letu bude stále brán jako model. Nebude se tedy registrovat a nic se pro tuto kategorii nemění.
    MHO
    MHO --- ---
    SKID: Web CAA je bohužel dosti nepřehledný. Asi nejlépe je téma zpracováno na Alze.
    Pravidla pro létání s drony 2020 (LEGISLATIVA) | Alza.cz
    https://www.alza.cz/pravidla-pro-drony-legislativa
    SKID
    SKID --- ---
    Mohlo by vás zajímat, ptal jsem se přímo ÚCL na přípravu nové legislativy a výjimky pro stávající stroje:


    "Regulační rámec EU zavádí jistou matici provozních možností a tříd letadel, která splňují jisté technické požadavky, včetně požadavku na „e-identifikaci“. Rámec ovšem pochopitelně obsahuje i jistá přechodová opatření pro letadla, která již na trhu EU jsou, a technické požadavky nesplňují. Stejně tak obsahuje postupy pro letadla vyrobená individuálně. V obou případech platí, že taková letadla nemohou využívat stejných provozních možností daných EU rámcem a jejich provoz je odpovídajícím způsobem omezen.
     
    Další provoz letadla bude každopádně v omezeném rozsahu možný. V případě, že rozsah provozu dle příslušné podkategorie provozu (např. A1 nebo A3) nebude vyhovovat Vašemu provoznímu záměru, bude možné záměr řešit postupy pro kategorii provozu označovanou jako „specifická“; je ovšem samozřejmě možné, že předpoklady pro vydání povolení v této kategorii provozu pro konkrétní záměr nebudou splněny.
     
    Doporučujeme Vám věnovat pozornost našim webovým stránkám https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-letadla/, kde budeme postupně uveřjňovat praktické informace a zavedené postupy k využití."
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SPECZ: Defatko si to taky popsal presne. Jsem zvyklej na radio od phantoma respektive inspire. Ten jednak nadherne sedne do ruky. Je krasne vyvazenej. Packy ma o mnoho jemnejsi nez ovladace od tech malejch hracek a hlavne... na maly ovladace nedam velkej crystal... a to je proste zaklad! Kdysi jsem lital s malym odkukem a to se proste neda :D
    O pristavani do ruky mi taky nemluv.... to stejny mi delal mavic enterprise :) ale to spis pripisuju sve neschopnosti respektive nezvyku.

    Ale o zvyku je to i s tim malym radiem.... clovek si zvykne na cokoliv :)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TOMMYKNOCKER: Ano, byl to air 1.
    TOMMYKNOCKER
    TOMMYKNOCKER --- ---
    SPECZ: Jen podotknu, ze Mavic Air a Mavic Air 2 jsou uplne jiny stroje. Mel jsem Air a ted mam Air 2 a uz bych si tezko zvykal na Air 1. A z Phantoma na Air 1 to musel byt des.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: Hele, ruce se mi nijak zvlast moc neklepou. Ono je klidne mozny ze tomu vadil pohyb ty travy .. (mela pres 1,5 metru)
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Nemáš parkinsona..? :-D
    I u Mini, pokud čidla zaregistrují pohyb "podložky", tak se dron vznese...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    COMODOR_FALKON: To presne mi odmital udelat, nevim z jakeho duvodu - asi po peti pokusech kdy se pokazde priblizil, odskocil mi nad ruku cca 30cm, a zaboha nechtel zacit klesat jsem ho proste capnul za boky.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    SPECZ: Není nutné ho "chňapat" - stačí nastavit dlaň a držet joystick v poloze "klesání" - po chvíli přejde na přistávací mód a přistane Ti na dlaň...
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    MERTLAS: Nevim co presne mas na mysli pod pojmem poradnej ovladac, ale naprosto to po vcerejsku chapu. Znamej ted zvazuje nakup 90ha pozemku, a chtel si ho prohlidnout i ze vzduchu. Muj phantom ted neni letuschopnej (rupla vrtule za letu ve volnym prostoru, stroj nevypada moc hezky a ja jeste nemel cas to poskladat), tak jsme vzali z pujcovny mavic air. Najednou me strasne sral mizernej prenos videa, a jeste vic me vytacel ten pidiovladac k tomu, navic bez popruhu. Obzvlast labuzo to bylo ve chvili kdy jsem potreboval pristat do cca 1,5 metru vysoky travy. Jednou rukou drzim ovladac a stahuju si mavica dolu, druhou ho chytam ze vzduchu a snazim se po nem chnapnout tak aby nezareagovaly senzory a on mi nepoodletel :-).
    Takze jsem u toho nakonec stal na jedny noze - jednu jsem mel zvedlou, na stehne polozenej ovladac aby mi nepadal :-D
    SKID
    SKID --- ---
    HULIK: Ano, popsal jsi to přesně. Je to logické, Fimi A3 je "robustní" a má IMHO silnější motory. Ale může to být subjektivní, uznávám. :) S vydrží netuším, neporovnával jsem to a samozřejmě záleží na větru apod. Ale jak jsem psal, nechci tím Mini shazovat, určitě má mraky spokojených pilotů.
    HULIK
    HULIK --- ---
    SKID: Ahoj mohu se zeptat co jsi myslel tím " co se týče letových vlastností downgrade"
    Stroj je 2x tak tezky to je jasné.
    Ze má horší stabilitu ve vetru?, je pomalejsí?, hur stoupa?, vydrz by mela byt podobna nebo lepsi, ne?
    Díky
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SKID: pokud to delas pro sebe a par lidi, tak myslim, ze ten rozdil mezi temi stroji nepoznas. Pokud tedy nejses nejak extremne narocnej na kvalitu :) Pak ti A2 bude myslim velmi stacit a oproti soucasnemu stroji to bude svetelnej skok, co se vseho tyce :) Asi bych uplne necekal, co prijde, protoze to by ses nacekal jeste hooodne dlouho :)
    SKID
    SKID --- ---
    MERTLAS: Hele super ještě jednou díky... Momentálně mám Fimi A3 (Xiaomi) a letové vlastnosti za mě super, ale kvalita videa nic moc, dvouosý gimbal je trochu znát a chybí mu dost z mého pohledu důležitých vlastností, které DJI má nativně (např. náhled mapy, kde dron aktuálně je - když musíš nouzově přistát, sakra se to hodí). Na druhou stranu se s ním člověk naučí lítat bez různých čidel, takže pak není vyplesklej, že si musí dávat bacha. Když jsem dostal do ruky DJI Mini, tak mi hned došlo, že by to byl co se týče letových vlastností downgrade. Nikoho nechci urazit, své uživatele si určitě najde, ale pro mě to není. Rád bych šel do M2P, když už. Ale ta investice není úplně malá vzhledem k tomu, že si točím a lítám jen tak pro sebe (to jsi trefil) a pár lidí na netu. Proto se ptám na srovnání, jestli jsem se nezbláznil a nestačil by Air2... Každopádně si ještě počkám, dokud DJI neodkryje karty. případně jim napíšu.
    MERTLAS
    MERTLAS --- ---
    SKID: tak jestli ti soucasny stroj staci (nevim, co mas za stroj, ale budu predpokladat, ze ho pouzivas spis na takovyto "domaci zvykani" a delas si fotky pro sebe a nedelas je pro komercni potreby, pac to by si tuhle otazku spis neresil, pac bys kupoval to nejnovejsi, co trh vzhledem k tvym potrebam nabizi :D ), tak bych to zatim neresil a pockal bych treba do podzimu, jestli nahodou nevyjde neco novyho.

    Jinak ale napriklad P4 a novejsi stroje, I2 (a nevim esi nahodou i Mavic Pro) jiz maji neco na zpusob odpovidace jiz zabudovany, ale neaktivni. Takze je mozny, ze to ma DJI nejakym zpusobem uz pripraveny (a instaluje to do vsech stroju) a jen to pak odpali FW aktualizaci...

    Srovnani necham na nekom jinym... S A2 jsem zatim nemel tu cest. Nicmene tyhle srovnavacky jsou takovy.. nevim.. nemam je moc rad. Protoze normalni clovek ty obrazovy rozdily proste imho nepozna... A pokud z toho nedelas velkoformatovy obrazy, netocis pro velky filmy atd, tak je proste jedno, kterej stroj koupis. Ja 90% veskery prace, kterou delam, tak naprosto v pohode obslouzim P4P, kterej ma stejnej cip, jako M2P a nikdy si nikdo nestezoval :) A imho bych velkou vetsinu zvladl i A2, ale proste tyhle maly mrdky nemam rad :) Potrebuju mit v ruce poradnej ovladac... :D Ale to uz jsem zabrousil uplne nekam jinam a uz mlcim :)

    SKID
    SKID --- ---
    MERTLAS: Každopádně díky za konzultaci...

    Neměl jste někdo možnost porovnat naživo Mavic Air2 vs. Mavic 2 Pro?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam